Okolo Londýna zprávy o teroristech. Máme se bát o české šampiony?

17.07.2012 19:56 | Zprávy

Olympiáda v Londýně je za dveřmi. Stále více se však množí zprávy o zatýkání možných teroristů v Anglii. Je třeba se bát o tuzemská želízka v ohni jako oštěpařka Špotáková, střelkyně Emmons, tenisté Kvitová a Berdych, desetibojař Šebrle, nebo i o fanoušky, kteří se na ně do metropole nad Temží přijedou podívat? ParlamentníListy.cz už ví své.

Okolo Londýna zprávy o teroristech. Máme se bát o české šampiony?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

V Londýně na letní olympiádě bude Česko reprezentovat přes sto třicet sportovců a přijedou tam tisíce sportovních fanoušků. Začne za několik dní. Nicméně už teď se množí zprávy, že teroristům nedá svátek sportu spát. Tuzemská média je z valné části zcela ignorují. Nicméně jde o vážné otázky. Může tam dojít k pumovým výbuchům či jiným akcím? Lze se proti tomu preventivně bránit? Na to se ParlamentníListy.cz ptaly všech zainteresovaných stran.

Teroristé v hledáčku policie

Zpočátku měsíce vydala nejstarší mezinárodní zpravodajská agentura Agence France – Presse (AFP) zprávu o tom, že londýnská policie zatkla při protiteroristické akci pět mužů a jednu ženu. Šestice podezřelých měla páchat, připravovat nebo podněcovat k teroristickým činům. Mezi nimi byl i známý muslimský konvertita Richard Dart, který se často nechával slyšet, že by rád v Anglii zavedl právo šaría. Policie sice zdůraznila, že to nemá co do činění s olympiádou, ale nešlo jen o zastírací manévr?

Hned den poté se objevila zpráva, že policie na severu Anglie zatkla dalších sedm osob podezřelých z terorismu. Při rutinní kontrole objevili policisté v jednom z aut zbraně a nože a postupně pozatýkali další osoby. Jsou podezřelí ze stejných zločinů, jako předchozí skupina. „Naší prioritou bylo ochránit veřejnost vyhledáním a zatčením těch, kteří se toho účastnili,“ řekl šéf vyšetřovatelů Kenny Bell. O tom, že možní teroristé nemají souvislost s olympiádou, však už nepadala ani věta. Tak velké zatýkání však nesvědčí o ničem dobrém. Je třeba se bát?

Nedávno byl v Británii zatčen muž, co pětkrát projel olympijským parkem v Londýně, přestože mu to předchozí trest zakazoval. Ten je podezřelý z napojení na somálské radikální milice Šabáb s vazbami na Al Kajdu. Žil na severu Londýna. Připisují se mu teroristické aktivity, včetně účasti na boji milicí Šabáb v Somálsku. Ohledně těchto informací se většinou dost mlží. O aktuálního atentátu v bulharském Burgasu na izraelské turisty se informovalo hojně, nikdo ho totiž nespojoval s olympiádou!

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

20:57 „Přestaňte se honit za přízraky Putina.“ Verze Fialy o žháři vyslaném Rusy zpochybněna

Bylo Česko terčem ruských tajných služeb, které chtěly prostřednictvím španělsky mluvícího cizince z…