Oranžový senátor: Školství po Dobešovi? Tragédie

08.08.2012 16:20

ROZHOVOR Obhájit svůj senátorský mandát za Mladoboleslavsko a Turnovsko se chystá při podzimních volbách sociální demokrat Jaromír Jermář. Tvrdý odpůrce školného si nepadl do oka s bývalým ministrem školství Josefem Dobešem. Nelíbí se mu ani působení prezidenta Václava Klause. „Štve mě jeho postoj k ekologii a občanské společností,“ říká. Kritizuje i vládní reformy. „Škrty jsou nepromyšlené, lidé frustrovaní. Obávám se, aby se neobjevil nějaký extremista s jednoduchými řešeními,“ konstatuje.

Oranžový senátor: Školství po Dobešovi? Tragédie
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Jaromír Jermář

Jako předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu a kulturu jste v posledních šesti letech přišel do častého kontaktu s ministerstvem školství, kde se vystřídala řada ministrů. Kteří vám utkvěli v paměti?

Ministr Josef Dobeš – to byla pro školství tragédie. Naopak současný ministr Fiala se jeví velice nadějně a nejlépe ze všech, které jsem poznal.

Jste velký odpůrce školného. Co ale říkáte na argument, že si vysokoškolák, i z chudšího prostředí, na začátku studia vezme studentskou půjčku, kterou pak splátí až v době kdy získá lukrativní zaměstnání?

Tohoto modelu se obávám. Protože spousta studentů ze slabších sociálních rodin na tu vysokou školu nepůjde. Už dnes studium přijde na dost peněz. Vím, že v některých částech mého senátorského obvodu, kde se těžko shání práce, jsou příjmy opravdu malé. A mají nadané děti, protože ty se rodí i v chudých rodinách. Jakmile budou muset za studium platit, i v případě možnosti případné půjčky, tak své dítě na školu nedají. A můžou nám utéci talenty. Jan Masaryk říkal: Humanismus pro mě je to, že i kluk z poslední vesnice může studovat na univerzitě.

Vláda má za sebou první poločas. Jak na ni pohlížíte jako opoziční senátor?

Její reformy jsou asociální. Spousta milard korun nám uniká kvůli korupci. Kdyby se nám podařilo ji alespoň na polovičku ponížit, nemusí se ty škrty dělat. Vidíme jaké dopady už teď mají. Pokud je menší koupěschopnost, krize se prohlubuje. Podnikatelé říkají, že pro ně chceme vysoké daně. Odpovídám jim – Musí se najít zlatá střední cesta. Aby vám zisk umožňoval další rozvoj podnikání. Ale zase počítejte s tím, že část zisku musíte věnovat lidem, aby měli dostatečný příjem a mohli si kupovat vaše výrobky či služby. Nejsem samozřejmě pro úplné rovnostářství. Kdo vyvine větší úsilí, musí mít větší příjem. Sportovní terminologií – na startu musí mít všichni stejné podmínky, do cíle doběhnou různě, podle vynaloženého úsilí a talentu. Škrty mi přijdou nepromyšlené a nepomůžou společnosti. Vyhrocuje to vztahy, lidé jsou frustrovaní. Obávám se nějakého jednoduchého řešení, aby nepřišel nějaký extremista. Aby politika byla lepší, je třeba očistit stávající strany.

Když mluvíte o boji s korupcí, jak vnímáte čerstvé jmenování Lenky Bradáčové vrchní žalobkyní?

Paní Bradáčová postupuje s razancí, mohla by věci posunout dopředu. Ale s hodnocením raději počkám.

Lenka Bradáčová měla velký podíl na odhalení největšího politického skandálu poslední doby – úplatkářské aféry bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Vy jste členem středočeské ČSSD, jak se vám jeví tento případ?

Jde pro mě o velké zklamání. Nikdy jsem neschvaloval způsob jednání Davida Ratha, ale oceňoval jsem jeho vstřícný vztah ke kultuře a životnímu prostředí, které hodně podporoval. Je to obrovský problém a doufám, že se neobjeví další. Třeba i na centrální úrovni, když vidíme jak jsou některé stavby předražené – mosty, silnice a podobně. Mrzí mě, že doposud se neschválil zákon o původu vykazování majetku. A také aby se nemohl převézt majetek na někoho jiného. Což vidíme teď u bývalého senátora Nováka, který byl odsouzen mimojiné k pokutě a nemá nic. V tomto případě by se měli pospojit politici ze všech stran, které toto trápí. Bylo by také dobré, aby měly politické strany více členů. Při malé četnosti si případný kmotr lidi zaváže koupí či je zastraší. Kdyby měly strany více členů, měl by to těžší. Je proto důležité klást důraz na občanskou společnost, aby se lidé aktivizovali.

Pomalu končí funkční období současného prezidenta Václava Klause. Jako historika se vás zeptám jak ho vidíte v kontextu s jinými českými a československými prezidenty?

Jednoznačně ze všech prezidentů u mě vítězí Masaryk. Na druhé místo řadím Beneše těsně před Havlem. Toho jsem si vážil právě pro podporu občanské společnosti. Váhám, jestli vůbec dát Klause na čtvrté místo. Z totalitních prezidentů v řadě věcí oceňuji Ludvíka Svobodu. V roce 1968 například odmítl jmenovat takzvanou revoluční dělnickou vládu. U Klause mi vadí jeho vztah k ekologii i občanské společnosti.

Vysoko řadíte prezidenta Beneše. Je však hodnocen rozporuplně. Jsou i názory, že v klíčových okamžicích, v roce 1938 a 1948, selhal?

Beneš měl velice těžkou úlohu. Já jsem stoupencem toho, že jsme se měli bránit. Kdybych ale měl zodpovědnost za tolik lidských životů, možná bych uvažoval jinak. Je fakt, že Masaryk by byl razantnější. Ostatně Masaryk ke konci života poslouchal v rádiu Hitlerovy projevy a velmi se tím trápil. V roce 1948 se Beneš zase bál občanské války. Obrovským zklamáním pro něj bylo trauma Mnichova a věřil v demokratizaci sovětského režimu, což se ukázalo jako velký omyl.

Vaše strana má jako velké téma církevní restituce. Jak se na ně díváte vy?

Díky památkám hodně spolupracuji s faráři, takže nemám tak radikální názor jako naše strana. Ale ten zákon není podle mě dobrý. Je tam vyšší ocenění pozemků a lesů. Není ani přehledný soupis těch pozemků. Největší problém ale je, že v době současné krize jde o obrovskou finanční zátěž. Souhlasím ale s tím, aby se církvi pomohlo s opravami památek. Mám obavy, že ten majetek církvi ublíží. Po roce 1989 měla díky kardinálu Tomáškovi obrovský kredit, myslím, že ho prohospodařila. Ale vlastně – bohužel – politické strany taky.

Hodně se zajímáte o zahraniční Čechy. Kolik jich je a kde nejvíce?

Odhaduje se, že v zahraničí žijí dva miliony lidí, kteří se hlásí k českému původu. Ve Spojených státech jich je k milionu, hlavně v Texasu, česky ale mluví jen pětina z nich. K padesáti tisícům jich je v Kanadě a Austrálii, většinou jsou ve velkých městech. Zajimavé české ostrůvky jsou v rumunském i srbském Banátu nebo chorvatském Daruvaru. V Srbsku i Chorvatsku mají menšiny velká práva. Čechů je v Chorvatsku 15 tisíc, tudíž málo na to, aby si mohli zvolit svého poslance. Proto mají ze zákona nárok na jednoho poslance. Jsou tady i české školy, mají své ochotnické spolky. Češi jsou i v Jižní Americe - Brazílii či Paraquay.


Jaromír Jermář
Narodil se 2. října 1956 v Praze, žije v obci Klášter u Mnichova Hradiště
Politik a historik
Od října 2006 je senátorem za ČSSD za obvod Mladoboleslavska a Turnovska
V Senátu je předsedou Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a místopředsedou senátorského klubu ČSSD
Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy
Pracoval jako historik a etnograf v mladoboleslavském muzeu
Mezi zájmy uvádí regionální historii, historii vystěhovalectví a činnost československých legií. Rád jezdí na kole.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…