Ošklivé informace o Janu Kaslovi, který se zle rozešel s Babišem. Je toho opravdu mnoho

06.06.2014 10:10

Jméno bývalého pražského primátora Jana Kasla se v poslední době skloňovalo především v souvislosti s jeho předpokládanou pozicí lídra na kandidátce hnutí ANO pro komunální volby v Praze. Server Vodopodvod se mu však důkladně věnuje v souvislosti s privatizací Pražských vodovodů a kanalizací, přičemž některé formulace dávají tušit, že jde spíše o politický útok za kandidaturu, z níž ovšem před pár dny sešlo.

Ošklivé informace o Janu Kaslovi, který se zle rozešel s Babišem. Je toho opravdu mnoho
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Na bývalého pražského primátora a ještě donedávna avizovaného lídra hnutí ANO pro komunální volby Jana Kasla má pořádně spadeno server s názvem Vodopodvod. Ten se zabývá jen a pouze podrobným popisem průběhu privatizace společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Sice se v něm objevuje více jmen politiků, ale jen exprimátorovi je věnován samostatný rámeček s fotkou, v němž se o něm pod titulkem „Kdo je Jan Kasl?“ píše jako politickém turistovi a Richelieu pražské politiky.

O tom, že půjdou Pražské vodovody a kanalizace do privatizace, rozhodl Fond národního majetku definitivně v září 2000, kdy vyhlásil veřejnou obchodní soutěž na prodej jejich 66 procent akcií. „Na správný průběh privatizace měla dohlížet osmičlenná komise, jejímž členem se ustanovil i tehdejší pražský primátor Jan Kasl,“ píše se na serveru. Vítězem soutěže se díky jasně nejvyšší nabídce 6,1 miliardy korun stala firma Prague Water CGE-AW, jejímž téměř stoprocentním vlastníkem byla francouzská společnost Vivendi. Ta měla být podle serveru spojena s řadou korupčních skandálů.

Třetinový podíl koupila francouzská firma za hubičku

Podivné bylo, že se Vivendi rozhodla na rozdíl od ostatních účastníků soutěže, kteří nabízeli částky v rozsahu 2,6 až 3,1 miliardy, pro tak vysokou investici. Bylo totiž málo pravděpodobné, že se ji podaří zhodnotit do roku 2013, kdy měla končit nájemní smlouva s Pražskou vodohospodářskou společností. „To nejzajímavější mělo teprve přijít. Koncem května 2002 primátor Kasl podpořil bezúplatný převod zbývajících 34 procent akcií PVK z Fondu národního majetku do vlastnictví hlavního města Prahy. A už v polovině června Vivendi přišla s nabídkou, že i těchto 34 procent odkoupí,“ připomíná server Vodopodvod.

Další očekávaný průběh už jen stručně. Společnost nabídla za třetinový podíl 700 milionů korun, což je velký nepoměr se sumou, kterou vydala za dvoutřetinové vlastnictví. Nakonec Vivendi kývla i na 880 milionů a pražští zastupitelé, kteří dostali komplikovaný a několik desítek stran čítající dokument 2. října 2002 večer, ho už 3. října dopoledne schválili. Spolu s prodejem však smlouva obsahovala i ustavení, že pokud Vivendi opravdu oněch 34 procent odkoupí, má právo požadovat od Prahy prodloužení nájemní smlouvy s Pražskou vodohospodářskou společností o dalších patnáct let, tedy do roku 2028.

Prodloužení nájmu podepsal den před vstupem do EU Pavel Bém

Rázem tak má Vivendi postaráno o parádní návratnost své investice. Server připomíná reportáž televize Nova z poloviny října 2002, která informuje o trestním oznámení, které někdo na Jana Kasla podal pro podezření z přijetí desetimilionového úplatku právě v souvislosti s akciemi Pražských vodáren a kanalizací. A jen co v listopadu 2002 společnost Vivendi zaplatila za zbývající podíl Pražských vodovodů a kanalizací, začala se domáhat prodloužení nájemní smlouvy s Pražskou vodohospodářskou společností. Igor Němec, který se po rezignaci Jana Kasla stal od července do listopadu 2002 primátorem, s podpisem smlouvy váhal.

Další pražský primátor Pavel Bém si nechal vyhotovit analýzy, zda Praha opravdu nájemní smlouvu prodloužit musí. Z posudků vyplývá, že to není nutné. Přesto je 29. dubna 2004 smlouva podepsána. Ironií zůstává fakt, že 1. května 2004 se ČR stává členskou zemí Evropské unie a vstupuje v platnost nový zákon o veřejných zakázkách. Podle serveru by obojí zřejmě dokázalo kauzu „Vodopodvod“ zastavit nebo aspoň snížit její dopady. Takhle je vyčísluje na 2,262 miliardy jako přímou škodu z prodeje podhodnocených akcií, 10 miliard nepřímé škody vzniklé pozastavením dotací z EU a na cca 1 miliardu, kterou Praha ztrácí každý rok kvůli špatně nastaveným smlouvám.

Privatizace v pořádku, ale prodloužení byl zločin

Anketa

Pro komunální volby v Praze se formují nová hnutí. O jakém jste doposud slyšeli?

7%
hlasovalo: 2309 lidí
„Nevím, kdo za tím stojí, je to celé podvod, musím říct. Vodovody prodával Fond národního majetku, já jsem k tomu přišel v momentě, kdy byl privatizační projekt schválen. A ten spočíval v tom, že město Praha dostane děravé trubky, když to hodně zjednoduším, kanalizační stoky a stát si prodá v soutěži provozovatelskou část. Nás požádali o účast v takzvané mezirezortní komisi, která měla být jakýmsi dohlížitelem na to, že to fond dělá dobře. Se mnou tam byl ještě náměstek Šteiner, který měl na starosti finance, a já jako primátor,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jan Kasl.

Nepochybuje o tom, že soutěž byla objektivní, protože vyhrála firma s nejvyšší nabídkou, což bylo jediné kritérium vedle nezbytně doložené kvalifikace. „Praha má velmi rozumné ceny vodného a stočného, čili odmítám nějaké ataky toho typu, že jde o divoké ceny. Ale co se nemělo stát, bylo prodloužení nájemní smlouvy s Pražskou vodohospodářskou společností v roce 2004 až do roku 2028. Den před vstupem do Evropské unie podepsal prodloužení Bém, a to je zločin,“ myslí si exprimátor Jan Kasl. Evropská unie totiž nedává dotace na projekty, které jsou nasmlouvané na více než pět let a tento je na patnáct, čímž Praha přichází o miliardy.

Exprimátor netuší, kdo za serverem Vodopodvod stojí

Bývalý první muž Prahy ale netuší, kdo za tímto anonymním serverem stojí a zda může mít nějakou souvislost s jeho uvažovanou kandidaturou na primátora za hnutí ANO, z níž ale před několika dny sešlo. Nasvědčovaly by tomu totiž formulace z výše zmíněného rámečku, podle nichž Jan Kasl „nejprve usiloval stát se šéfem TOP 09 v Praze 6, poté chtěl být kandidátem na primátora za STAN a za hnutí Starostové pro Prahu, aby se nakonec oportunisticky vetřel do politického hnutí Andreje Babiše ANO“.

„Jan Kasl vede svou architektonickou kancelář. Vivendi (momentálně působící pod názvem Veolia Voda) má zajištěný lukrativní kšeft až do roku 2028. A všichni jsou spokojeni. Všichni, až na obyvatele Prahy, kteří tímto povedeným kšeftíkem přišli a doposud přicházejí o miliardy. Ale koho by něco takového trápilo, že?“ píše se v závěru na monotématickém serveru, na němž nechybí jako přílohy mnohé dokumenty a analýzy zabývající se kauzou privatizace společnosti Pražské vodovody a kanalizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …