Pár let nazpět… „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ řekl v odposleších Pelta na adresu ústavního soudce. Šlo o grandiózní dotaci

08.02.2021 13:16

Ústavní soud osm měsíců před volbami zrušil část volebního zákona. Médii proběhly spekulace, že je zarážející načasování. Zajímavé také je, že předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský zrušenou podobu volebního zákona před lety podporoval. Rozhodnutí kritizoval také premiér Andrej Babiš, podle něj jde o účelovou záležitost. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová dokonce prohlásila, že „soudci měli asi něco slíbeného“. Málokdo si dnes vzpomene, že jméno Rychetského bylo skloňováno i v kauze stíhaného Miroslava Pelty.

Pár let nazpět… „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ řekl v odposleších Pelta na adresu ústavního soudce. Šlo o grandiózní dotaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí
O co šlo konkrétně? Bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta společně s tehdejší náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou údajně ovlivňoval dotace na sport. A právě v této kauze padlo jméno předsedy Ústavního soudu.

Šlo o brněnský tenisový klub Lužánky.

Z policejních výslechů vyšlo, kterak Simona Kratochvílová říká Peltovi: „Potom tenisový klub Lužánky, to je Rychetský, tomu bychom měli dát, ale ten má desítku teda.“ „No tak ale jestli je to Rychetský, to je potřeba,“ odpověděl Pelta.

Zde je zajímavé, jak Miroslav Pelta přemýšlel o nakládání se státními penězi a sport propojoval s politikou.

Nutno dodat, že nakonec nikdo nedostal ani korunu. Poté, co byly některé odposlechy zveřejněny, ministryně dotační program zrušila.

Rychetský se následně své jednání snažil vysvětlit Lidovým novinám: „O poskytnutí dotace jsem se jednou zmínil paní ministryni Kateřině Valachové, protože Lužánky každý rok pořádají pod mou záštitou celodenní dobročinnou akci pro postižené děti z Centra Kociánka. Je mi líto, že nedostali ani korunu,“ uvedl tehdy.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
A názor Miroslava Pelty?

„Nikdy jsem s Pavlem Rychetským nejednal, jen vím, že to je člověk s touto pozicí. Člověk nepředpokládá, že ho budou odposlouchávat, když zrovna něco konzultuje a někdo se ho ptá na názor. Irituje mě, že vyšetřování je tou největší atrakcí pro média. V odposleších není žádná věc, která by mě z trestněprávního hlediska znepokojovala. Vznikají teď ale situace, kdy se někteří lidé dozvědí, co jsem o nich říkal. Respektuji samozřejmě právo státu na vyšetřování, spolupracuji s policií, ale vadí mi, že to má neskutečný dopad na mé soukromí a na rodinu. To z hlediska etiky i médií to není fér," řekl v minulosti Pelta Hospodářským novinám.

Pavel Rychetský ale nebyl jediný, kdo byl do celé kauzy připleten.

Šlo mimo jiné o expremiéra Bohuslava Sobotku, tehdejšího primátora Brna Petra Vokřála, sociálního demokrata Karla Březinu či právníka a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu.

Celá dotační kauza stála krk někdejší ministryni školství Valachovou. Ta 9. května 2017 oznámila, že podá ke konci měsíce demisi na post ministryně školství, mládeže a tělovýchovy. Reagovala tak na vyšetřování své náměstkyně Simony Kratochvílové kvůli kauze rozdělování dotací okolo Fotbalové asociace ČR. Obě ženy spolu prý měly velmi přátelské styky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …