Paroubek v Liberci: Na Ústecku se tuneluje ve velkém. ČSSD vedou slaboši

01.06.2012 16:40

ROZHOVOR Do libereckého hotelu Radnice zavítal poslední květnový den předseda Národních socialistů – Lva 21 Jiří Paroubek. Pronesl zde několik „hřejivých“ slov o svých politických oponentech. „Věci veřejné jsou největší podvod české politiky za posledních 22 let,“ nebo „Ve vedení sociální demokracie jsou slaboši,“ uvedl například. Rozhovořil se i bývalém středočeském hejtmanovi Davidu Rathovi i o problémech s evropskými dotacemi v Ústeckém kraji, kde sám apiruje na post hejtmana. „V Ústeckém kraji se krade bezostyšně,“ domníval se.

Paroubek v Liberci: Na Ústecku se tuneluje ve velkém. ČSSD vedou slaboši
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Do Liberce přijel podpořit místní krajské vedení v čele s Ivo Paloušem, který se stane lídrem Lvů do krajských voleb v Libereckém kraji. Doprovázel ho bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr. Z Liberce se oba Jirkové přemístili do sousedního Jablonce, kde měli setkání s podnikateli. Poté si prohlédli nejstarší sklárnu v Harrachově. Večer navštívili jablonecké divadlo, kde uváděli hru Bláznivý Petříček s Tatianou Vilhelmovou a Vojtou Dykem.

 


Nelze se nezeptat na úvod na úplatkářský skandál bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého dobře znáte?

Kariéra Davida Ratha nepochybně skončila. Byl to jeden z nejtalentovanějších politiků, které jsem kdy poznal. Byl nejúspěšnějším odborovým předákem, něco pro lékaře udělal. Kdyby toho nebylo, tak by půlka lékařů a zdravotnického personálu vandrovala po světě. Byl velmi schopným ministrem. Měl odvahu - na rozdíl od své zcela neschopné předchůdkyně Emmerové – zasáhnout do VZP, zavést nucenou správu a nastolit pořádek jaký se dal udělat. Vyčistili jsme společně bilance šestnácti fakultních nemocnic, nastavili pravidla ve financování zdravotnictví, která umožnila ten systém udržet v plusu další čtyři roky. Nikdo není černobílý, každý má své plusy i minusy. Doktor Rath vyhrál krajské volby ve Středočeském kraji v roce 2008, v kraji, kde jsem nevěřil, že se to může podařit. Byl univerzálním vojákem, kterého bylo potřeba držet na uzdě. Což jsem dělal, na rozdíl od slabých lídrů sociální demokracie Sobotky, Haška a Dienstbiera. S Haškem se nenáviděl, Sobotku a Dienstbiera řídil on. Některé jeho excesy, ke který měl vždy sklony, bylo potřeba řešit. Domluvit mu, korigovat ho, aby zachoval dekorum. Co se dnes píše o děvčatech, to bych mu netoleroval. Aby si na služební cesty bral dvě děvčata. Skoro bych řekl, že stačí jedno, anebo nejlépe žádné, když už tam nejede s manželkou. Bohužel David začal žít jiným životem, protože ho nikdo neusměrňoval. Měl pocit, že je chytřejší než všichni ti tři lídři sociální demokracie dohromady. Samozřejmě, že i já bych na základě zveřejněných informací usiloval hned první den, aby odešel ze strany. Na druhou strany si myslím, že se vedení sociální demokracie zachovalo zcela dětinsky. Voliči musí mít obavu, když Davida Ratha – svého univerzálního vojáka – hodí přes palubu za dvě hodiny. Co asi udělají s nimi. Lidé, kteří dnes vedou sociální demokracii, nejsou schopni hájit zájmy svých voličů. Měli připomínat některé věci. Třeba že kauzy Budišov a Buštěhrad jsou jako přes kopírák. Stejně jsme se dozvídali jací jsou to zločinci, starosta Péťa a další, a pak byli osvobozeni. Stejně tak Věra Jourová v aféře Biolíh, Kubiceho zpráva. Já jsem to od nich neslyšel. Pouze dětintské tlachy pana Hamáčka v Hyde Parku. Oni dnes poškozují celou levici svým přístupem. V současném vedení sociální demokracie jsou slaboši. Jinak budu samozřejmě hlasovat pro vydání Davida Ratha, protože si myslím, že takové privilegium jako je poslanecká imunita do 21. století nepatří.

V dubnu jste se na svých stránkách vyjádřil, že v jeden okamžik premiér Nečas a ministr Kalousek po potížích a ultimatech Věcí veřejných chtěli hodit ručník do ringu. Ale lobbistické skupiny je donutily pokračovat ve vládě, protože ještě nesplnili své zadání. Je to tak?

Vláda nepochybně vznikla, aby obhájila superekologickou zakázku. Kde si některé lobbistické skupiny včetně koaličních politiků přijdou k miliardám. To se naštěstí podařilo shodit ze stolu. Prosadit měla i druhý pilíř důchodové reformy, k tomu jsou blízko. A také církevní restituce, kde má dojít k ohromným přesunům majetku souhrně za čtvrt bilionu korun. Proto vznikla tato vláda, proto taková hysterie v pravicových médiích s využitím takových kreatur jako je Radek John. Těch jeho sloganů o dinosaurech, což jsem byl pochopitelně já. Anebo o Řecku. Vláda tímhle směrem postupuje, věřím že církevní restituce se jim nepodaří prosadit v tomto pojetí. Nepomáhají tomu ani církevní představitelé svými výroky, kdy třeba pan kardinál a pražský arcibiskup Duka přirovnal lidi na Václavském náměstí při nedávné demonstraci k lůze. Nedovedu si představit, že by si něco podobného dovolil kardinál v Latinské Americe. To by přišel o věřící.  Já jsem mimochodem věřící, i když jiné církve. Když to shrnu jde jim jenom o majetek. Předpokládám, že někdy na jaře příštího roku zjistí pan Nečas, Kalousek a Schwarzenberk, že to nemá cenu a budou mimořádné volby. A na ně už budeme připraveni.

 

Jaký je váš názor na Věci veřejné?

Myslím, že jde o největší podvod české politiky za posledních 22 let. Je to i díky médiím, pánové Komárek a Steigerwald z MF Dnes, nebo Hanák a Mitrofanov z Práva, by si měli připustit vlastní odpovědnost, když vyzývali k volbě malých stran. Tehdy tento tlak přispěl, že Věci veřejné volil každý deváty občan, což není normální. Dnes toho litují, ale co od nich čekali.

Připravují se prezidentské volby, kandiduje i Miloš Zeman. Jaký je váš vztah k němu a jeho straně?

Jeho strana je trošku jinak budovaná než naše. My jsme založení na tradici, programu a idejích, u nich – nechci se jich dotknout – ale jejich hlavní hodnota je sám Miloš Zeman. Zvažujeme s národními socialisty koho podpořit v prezidentské volbě. Podpoříme levostředového kandidáta, který bude mít nejlepší vyhlídky vyhrát v druhém kole. Jestli to bude Jan Švejnar, nebo Miloš Zeman, ukáže čas.

Proč jste vlastně přijel do Libereckého kraje?

Budeme s kolegy z krajské organizace národních socialistů probírat sestavení kandidátky pro krajské a senátní volby a přípravu volebního programu. 9. června máme v pražském Obecním domě programovou konferenci, kde představíme dlouhodobý program národních socialistů, dále program boje proti krizi. Chceme se věnovat tématům týkajícím se nezaměstnanosti, recese, komplexu hospodářských problémů, kriminality, školství a zdravotnictví.

Jak si myslíte, že dopadnete v krajských volbách?


Úspěchem bude, když se dostaneme do tří, čtyř krajských zastupitelstev. Jako povinnost to vidím v Ústeckém kraji, v dalších by to bylo pro nás příjemné překvapení. Zrovna v Libereckém kraji bych to vzhledem ke zkušenosti lidí, kteří tu jsou, považoval za logické a domnívám se, že je tady síla krajské organizace taková, abychom se do krajského zastupitelstva dostali.

Počítáte v Ústeckém kraji případně i s vítězstvím?


Za určitých okolností je to možné. Nevím, jestli státní zástupkyně Bradáčová bude tak pilná v případě Ústeckého kraje jako u Davida Ratha. Pokud bude jen přiměřeně pilná, tak to tam může dopadnout podobně. Sociální demokraty v Ústeckém kraji dobře znám, řadu let jsem byl jejich volebním lídrem. Tehdy jsem zpracovával programové dokumenty pouze s nejbližším okolím. Ti, kteří tam teď jsou, byli pro mě lidé, kteří lenošili v mém stínu. Žádný nápad nikdy neměli, programy je nezajímaly, na volební akce chodili jako křoví. Jsem na ně teď zvědavý na jejich výkony. Každý týden se tam navíc objevuje nějaká kauza pro mě nepochopitelná. V době kdy jsem tam měl vliv, si podobné věci vůbec nedovolovali. Jako jediní tam přicházíme s programovými návrhy, považuji proto za logické, že budeme usilovat o volební vítězství.

Co říkáte na různá podezření objevující se v nakládání sa evropskými dotacemi právě v Ústeckém kraji?

Je tu starý problém místní ODS a  ČSSD z roku 2008, kdy se bude muset vracet 170 milionů, které zatíží Krajskou zdravotní. Ale dnes jsou ty problémy v Ústeckém kraji s evropskými dotacemi mnohem větší než tehdy. Dělají je ti samí lidé, kteří odhodili skrupule. Z pětatřiceti projektů prověřovaných auditorskou firmou jich bylo pětatřicet chybných. Jde o šest miliard korun, které by se mohly vracet do evropských fondů, což je velice nepříjemná věc, která by zatížila státní rozpočet. Na konci roku 2005 jsem domluvil – spolu s Tony Blairem - největší výši evropských peněz na jednoho občana ze všech zemí z EU – 30 miliard eur objemů. Teď to vypadá, že až tři sta miliard je ohroženo. Například v Ústeckém kraji se krade bezostyšně.

Jaký máte vztah k Libereckému kraji?

Mám k němu velice osobní vztah. S bývalou ženou jsme tu měli chalupu v Horní Maxově v Jizerských horách. Žena ji převedla na syna. Byl jsem se tam podívat. Samozřejmě osmadvacetiletý kluk k tomu nemá takový vztah. Trošku chalupa chátrá. Doufám tedy, že syn dělá to, co jsem mu navrhnul, aby chátrání přerušil. Musím říci, že je tu především nádherná příroda. Mělo by se toho využít pro podporu turismu. Je tu spousta chalup. Bylo by dobré vytvořit program na to, aby se  v nich zřídila rekreační lůžka k pronájmům těm, kteří sem přijíždějí na přechodné ubytování jako turisté. Takhle by mohly vzniknout stovky, možná tisíce lůžek. Je to lepší než zde stavět velké hotely.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …