Patrik Banga: Vzdělávejte Romy. Je to jediná cesta, jak z toho ven

21.04.2012 6:13

JINÝMA OČIMA Trochu jako kovaný sparťan František Straka poté, co se stal trenérem Slavie, si musel připadat administrátor serveru iDNES.cz a spolupracovník serveru Romea.cz Patrik Banga. Za to, jak se pustil do kritiky Romů v pořadu Hyde park České televize, si vysloužil tvrdé odsudky především od těch, kteří se věnují problematice menšin.

Patrik Banga: Vzdělávejte Romy. Je to jediná cesta, jak z toho ven
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Patrik Banga, někdejší redaktor ČT, dnes hlavní admin blogů na IDNES.cz

Velký rozruch vyvolal Patrik Banga, když se v jednom z březnových vydání pořadu Hyde park České televize otevřeně vyslovil k situaci Romů v Česku. Administrátor serveru iDNES.cz a spolupracovník serveru Romea.cz tehdy uvedl, že by Romové měli pracovat, posílat své děti do škol a začlenit se do společnosti. Za opakované páchání přestupků nebo rušení nočního klidu by je navrhoval trestat snížením sociálních dávek.

Vysloužil si tím ostrou kritiku, byl osočován, že prodal své romství a vyměnil ho za svůj společenský statut nebo že vystoupil z romské komunity a vstoupil do té české. Člen několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy a menšinami František Kostlán dokonce o něm neváhal prohlásit, že je nacista a chce se mu z něj zvracet.  

Hrozba snížení dávek je jednou z cest, jak nastolit pořádek

„Svého vystoupení v Hyde parku nelituji v žádném případě. Lituji pouze toho, že ho mnozí špatně pochopili. V žádném případě jsem nechtěl házet všechny do jednoho pytle, ale chtěl jsem mluvit o problémových lidech, které mezi sebou máme,“ říká pro ParlamentníListy.cz třicetiletý Patrik Banga, jenž už od svých šestnácti let připravoval v Hnutí občanské solidarity a tolerance první romský streetworkerský program.

To, že by za opakované páchání přestupků či rušení nočního klidu trestal Romy snížením sociálních dávek, pokládá za jednu z cest, jak motivovat lidi k tomu, aby byl pořádek. „To se netýká jen Romů, ale všech lidí, kteří nejsou schopni žít normálně. Považuji to za jednu z cest, jak nastolit pořádek a když to bude fungovat, tak proč té možnosti nevyužít. Ale už jen tím, že by se pohrozilo, že se na dávky sáhne, by si rodina sama udělala pořádek zevnitř,“ domnívá se spoluzakladatel slavné skupiny Gipsy.cz.

Motivací může být lepší život vlastních dětí

Myslí si, že by Romové měli jít do sebe, pracovat, posílat děti do školy a začlenit se do společnosti. Jeho osobně poznamenalo, že vyrostl v chudé rodině. „Moje motivace k tomu, abych se v něčem prosadil, byla v tom, že jsem nechtěl, aby se moje děti měly špatně. Čili i ta špatná životní zkušenost může být jedna z motivací, proč se sebou něco dělat, aby se moji potomci neměli jako já. Je mi třicet a se svými syny si hraju s autodráhou, kterou jsem jako kluk nikdy neměl,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz svou motivaci Patrik Banga.

„Když budete mladý kluk, který se měl dlouho špatně a podaří se vám to nějakým způsobem zlomit, vyděláte nějaké peníze, dostanete se někam jinam, koupíte si lepší bydlení, tak nebudete chtít pro své děti ten standard, kterého jste dosáhl vy? Budete chtít, aby na tom byli líp a budete je minimálně nutit k tomu, aby dosáhli nějakého vzdělání nebo se zdokonalovali v něčem, v čem by se mohli uplatnit v životě,“ svěřuje se muž, který už v sedmnácti letech pomáhal v Černé Hoře koordinovat humanitární pomoc pro tisíce Romů vyhnaných Albánci z Kosova.

Jedinou cestou ven je pro Romy vzdělání

Obrovskou roli pro zlepšení života Romů i jejich okolí hraje vzdělání, a tak říká ano čemukoli, co přinutí romské rodiče posílat děti do školy. „Ano romským stipendiím, ano zvýhodňování Romů ve školství. Ano, ano, ano, protože jedině vzdělání, ať se to někomu líbí, nebo ne, dostane nás Romy z té krize, v jaké nyní jsme. Ti z většinové populace, co budou křičet, by si měli uvědomit, že když Romové nebudou závislí na státu, tak to ve finále ušetří nám všem. Vzdělání je opravdu jediná cesta, jak z toho ven,“ tvrdí Patrik Banga, v minulosti sám koordinátor sociálních projektů.

Je přesvědčen, že s využíváním peněz pro politiku začleňování Romů je to nyní i díky kontrole mnohem lepší než v 90. letech, kdy si některé organizace za dotační peníze kupovaly kožené sedačky nebo služební BMW. „Doufám, že dnes už to je trochu jinak. Ale romský problém je složitý a nedá se vyřešit jen penězi, ale souhrami různých tlaků ať na školy, vzdělávací procesy, sociálky a podobně,“ upozorňuje Banga.

Když nechtějí starostové spolupracovat, nepomohou ani miliony

Podle něj je strašně jednoduché jenom říci, zda se vynaložené peníze využily dobře, nebo špatně. „Zkritizovat to je strašně lehké, ale člověk, když se tím trochu zabývá, tak zjistí, že ono to není jenom o těch penězích. Ale i o lidech, co to dělají. A o přístupu, jaký mají. Když se pak objeví starostové, kteří spolupracovat nechtějí, tak nemůžete řešit nic. A to můžete třeba házet milionama a bude vám to houby platné,“ uvědomuje si Patrik Banga.

Nejvíce ho mrzí, že ho kritizují především ti lidé, kteří měli dvacet let po revoluci na to, aby přivedli romský národ jinam, než byl. „To, co já teď dělám a říkám, to měli oni dělat dvacet let a nedělali to. Nebo to dělali tak, že to není nikde vidět. A pak ti samí lidé, kteří dvacet let zastupovali romský národ, tak mě kritizují za to, že otevřeně říkám to, co je pravda,“ zlobí se.

O velkém mezinárodním úspěchu mladého Roma se téměř nepsalo

Podle Patrika Bangy se i tito lidé podepsali pod to, že podle aktuálních průzkumů jsou u 86 procent populace nejméně oblíbenou menšinou právě Romové. I když si sám myslí, že dost z těch, kteří se takhle vyjádří, Roma v životě neviděli. „Problém je třeba v tom, že se jede aktuálně mediální vlna. Vezměte si, že třeba Šluknovsko se jelo půl roku v kuse, a to se nutně musí odrážet na tom, co si většinová společnost o Romech myslí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Banga.

A podotýká, že když mladý Rom Pavel Berky získal prestižní mezinárodní cenu v módním návrhářství Top styl designer 2012, tak to byl úspěch jako hrom, ale nikde se o tom nepsalo. „Pozitivní věci se nepíšou, zato negativní ano, což se musí zákonitě odrazit na tom, co si o nás veřejnost myslí. Neměli bychom dávat médiím důvod, aby o nás psali, jak píšou, ale bohužel se stalo pár věcí, kvůli nimž jsme ten důvod dali, a teď to odnášíme všichni,“ míní Patrik Banga.

Jsme nastavení tak, že už hrozí i soudce Lynč

Jednou z nich je i nedávná událost z Břeclavi, kdy byl třemi Romy brutálně napaden patnáctiletý chlapec. „Já jsem se zatím odmítl k té Břeclavi vyjádřit, protože o tom nic nevím ani jsem tam nebyl. Ale spousta lidí se k tomu vyjadřuje, i když o tom nikdo nic neví. A konají se už pochody. To je věc, nad kterou mi zůstává rozum stát,“ říká Banga, že mu je chlapce, který bude mít následky na celý život, strašně líto stejně, jako by mu bylo líto každého jiného chlapce.

„A stát se to mému dítěti, tak vůbec nevím, jak bych to přežil. Ale tady se tak strašně rychle soudí, že už jen čekám na to, až začne soudit soudce Lynč. Protože my jsme tady tak strašně nastavení negativně, že stačí říct, že to byl Rom, a už se konají pochody. Než o tom také napíšu, tak tam nejdřív zajedu a zkusím promluvit s místními, abych se dostal trochu do obrazu. Ale tohle spousta lidí nedělá, oni soudí od stolu nebo od klávesnice,“ poukazuje administrátor serveru iDNES.cz a spolupracovník serveru Romea.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …