Pekarová bude mít co vysvětlovat. Advokáta s sebou. Zapomenutý Jaromír Drábek je zpět

23.01.2021 4:40

ParlamentníListy.cz mapují řadu zakázek z oblasti IT, které státní rozpočet přišly na mnoho miliard korun. Zmínili jsme systém ADIS, posléze evidenci státních administrativních budov, jíž se běžně říká ISMS a CRAB. V obou případech jsme měli možnost hovořit s vysoce postaveným zdrojem z bezpečnostní oblasti. Také tentokrát navážeme na sféru jeho zájmu.

Pekarová bude mít co vysvětlovat. Advokáta s sebou. Zapomenutý Jaromír Drábek je zpět
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jaromír Drábek

V roce 2009 patřil s darem 400 tisíc korun mezi významné sponzory TOP 09. Řeč je o bývalém prvním náměstkovi ministra práce a sociálních věcí Vladimíru Šiškovi. Dne 1. října 2012 protikorupční policie Šišku obvinila společně s ředitelem odboru informatiky MPSV Milanem Hojerem z podplácení. Podle deníku Mladá fronta DNES policie Šišku několik měsíců sledovala. Podle Práva měl Šiška spolu s Hojerem, šéfem IT na MPSV, nabízet firmě OKsystem umělé nadhodnocení veřejné zakázky o 20 milionů korun za to, že firma stáhne svou stížnost k antimonopolnímu úřadu na nezákonný postup ministerstva při vypisování jiných tendrů.

„Ano, o tomto projektu je řeč,“ uvedl náš zdroj s tím, že v tuto chvíli se zabývá především vztahy a vazbami s přesahem do současnosti.

Dodavatelem systému, který od resortu MPSV dostal v roce 2017 nejvíce zakázek a nejvíce peněz, je pražská firma OKsystem. Ta se podle informací ministerstva na MPSV poprvé objevila v roce 1993, tehdy jenom v oblasti zaměstnanosti, a inkasovala „pouhé 4 miliony za rok“. V roce 2017 více než stokrát tolik.

„Rozsah služeb pak rostl a náklady také, průběžně se opakovaly výzvy bez výběrového řízení, k částce 200 milionů za rok se suma vyšplhala v roce 2002 a v roce 2009 přesáhla 400 milionů korun. Celkově tato společnost inkasovala od ministerstva v letech 1993-2016 částku 6 miliard korun. Kromě této sumy navíc inkasovala v letech 2011-2013 částku dvě miliardy společnost Fujitsu Technology Solutions, a to pouze v oblasti zaměstnanosti a nepojistných dávek,“ uvedl náš zdroj.

Jak ale celá věc souvisí s politickou sférou? „OK svět je systém pro administraci a výplatu sociálních dávek, ten funguje dodnes a dodavatel je stále stejný, v minulosti šlo o úzké propojení na TOP 09. Pokud paní předsedkyně Pekarová kritizuje koalici za systém registrace očkování, měla by možná sama zvážit odpovědnost vůči plýtvání v dané oblasti a rozpomenout se na okolí Jaromíra Drábka, klidně i s jeho advokátem,“ uvedl náš poslanecký zdroj.

Tím ovšem ekonomicky atraktivní příběh nekončí.

V roce 2017 totiž chtělo MPSV zmíněnou spolupráci ukončit. Ministerstvo práce a sociálních věcí dne 16. listopadu 2017 odstoupilo od smlouvy o vytvoření Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí – „IS SOCIÁLNÍ DÁVKY“ a poskytování souvisejících služeb, která byla uzavřena mezi MPSV a OKsystem, a.s. dne 2. 11. 2016. Jenže z toho nakonec sešlo. Důvod?

Smlouvu, jak se nám podařilo zjistit, na systém dávek se společností OKsystem prodlužovalo MPSV už dvakrát o dva roky, a to kvůli zpoždění příprav nového celorezortního informačního systému. Roční prodloužení stálo zhruba půl miliardy korun. Na konci roku MPSV znovu prodloužilo smlouvu na provoz informačních systémů pro vyplácení dávek s OKsystemem.

Kontrakt, který vypršel na konci roku 2020, podepíše Maláčové úřad do poloviny února. Pokud by se mu do té doby nepodařilo vybrat v soutěži nového provozovatele, osloví dosavadní firmu k další spolupráci. Trvat by měla případně do doby, než by vybraný vítěz nastoupil. Obrovské peníze potečou dál.

A ještě jednou TOP 09.

Podle analytika Nadačního fondu proti korupci Petra Soukenky byl shora zmíněný náměstek Šiška pravou rukou ministra Jaromíra Drábka a měl klíčovou roli v zadání miliardové zakázky na nový systém vyplácení sociálních dávek, kvůli které protikorupční fond podal už v únoru 2012 trestní oznámení.

Nad Šiškou údajně držel ochrannou ruku někdejší ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šiška podle deníku Mladá fronta DNES pomohl k velké zakázce svému příteli a obchodnímu partnerovi, když se firma Radka Doležala dostala mezi 27 společností, které se bez výběrového řízení podílely na nových výplatních systémech sociálních dávek pro úřady práce. Dále Doležala dosadil do pozice náměstka pro provoz na České správě sociálního zabezpečení, kde se zabýval podobnou IT reformou softwaru, jaká se značnými problémy proběhla na úřadech práce.

„Mám i tyto informace,“ dodal závěrem nejmenovaný poslanec. „Těším se na přímou konfrontaci s paní Pekarovou během debaty u kulatého stolu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…