Pitomost roku 2015. Zde jsou výsledky velké ankety PL

31.12.2015 8:16

ANKETA Jakou největší pitomost v české nebo světové politice jste v letošním roce slyšeli nebo zaznamenali? Takovou otázku ParlamentníListy.cz položily desítkám českých politiků. Podívejte se na odpovědi těch, kteří zatím stihli reagovat. Nejčastěji se jako „největší pitomost“ objevovala slova německé kancléřky a její pozvání uprchlíků, někdy též slova prezidenta Zemana nebo nedávná nepříjemnost europoslance Ransdorfa ve Švýcarsku a následné vysvětlování.

Pitomost roku 2015. Zde jsou výsledky velké ankety PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Anketa

Kterou celebritu byste volili v prezidentských volbách, pokud by kandidovala?

hlasovalo: 17768 lidí

Za rok 2015 se událo mnohé doma i v zahraničí. Co z toho považují čeští politici za největší pitomost? Jindy by taková otázka možná zněla nepatřičně, poslední den v roce na ní ovšem nemusí být nic neobvyklého. Pojďme se tedy podívat na reakce našich zástupců v Parlamentu i dalších politiků.

Svoji obvyklou kousavou stručností odpověděl na otázku bývalý šéf TOP 09 a dnes čestný předseda této strany Karel Schwarzenberg. Jaké pitomosti ho zaujaly? „Bylo jich tolik, že je to pro mě přetěžký výběr. I počet soutěžících je kromobyčejně veliký,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna byl konkrétnější. „Za největší a nejnebezpečnější pitomost letošního roku pokládám výrok Angely Merkelové, kterým masivně pozvala migranty do Evropy. Nejen do Německa, ale bohužel do Evropy a způsobila problém celému kontinentu. Můžeme se ptát a spekulovat, jestli to byla chyba nebo záměr. Těm objektivně trpícím válkou pomoci musíme, ale ptejme se, jaké procento jich v tom celkovém počtu bylo a je,“ uvedl poslanec.

Foldyna: Na srdci mi leží naši čeští lidé, až potom někdo jiný

„Mně jako sociálnímu demokratovi leží na srdci naši lidé, naši občané jako naše matky samoživitelky, které otáčí zoufale každou korunu, aby nakrmily své dítě, naši důchodci, kteří celý život poctivě pracovali a mají právo na důstojné stáří. Merkelová způsobila jedním výrokem problém tak veliký, že jeho hlavní důsledky budeme teprve sklízet. Jsem ale rád, že máme prezidenta, premiéra i vládu, kteří vědí, že se zodpovídají českým občanům a české zemi,“ pokračoval politik ČSSD.

Podle něho je pro vedení země velice složitá a těžká situace najít odpovídající postup naší země, který je solidární, ale současně respektuje naše mentální a materiální možnosti. „Bezbřehá solidarita by ohrozila naše občany a budoucí pokolení a to je hlavní motto prezidenta, premiéra i vlády. Jejich výsledky, které tomu odpovídají a jsou společným postupem představitelů V4, mě těší, a proto mě neopouští optimismus,“ dodal Foldyna.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil nejprve zůstal ve svém oboru, tedy justici. „Za největší blbost bych označil výrok ministra spravedlnosti Pelikána, který navrhl, aby všichni absolventi právnických fakult nastoupili povinně na soudy a tam pracovali. Přitom nebylo jasné, jak chce absolventy k tomu donutit, jak budou placeni a kde by se fyzicky usadili. To byla jedna z největších blbin, kterou jsem slyšel od člena vlády,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

„Pak je to výrok prezidenta o novináři Peroutkovi. Celá tato kauza mi připadá nešťastná. A za největší nepovedenou věc pak také považuji nápad povinné evropské dělení uprchlíků, kvóty. Praxe posledních týdnů ukazuje, že to nebude fungovat. Od počátku šlo o věc v rozporu se selským rozumem,“ míní Pospíšil.

První místo dle Laudáta: Ransdorf a miliardy za Švýcarska na dobročinné účely

František Laudát, šéf poslaneckého klubu TOP 09, podle svých slov pitomostí slyší v politice každý den hodně. „Ale kterou bych adoroval na největší? To není tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Jen v našem Parlamentu je skupinka z ANO, která nás zásobuje stejně intenzivně jako prezident Zeman. Jeho tvrzeni o Peroutkově výroku je hodně velká pitomost, stejně jako tvrzení o organizovaném exodu uprchlíků. Ale na první místo bych dal výrok Ransdorfa, že se do švýcarské banky vydal odblokovat peníze na dobročinné účely,“ rýpl si Laudát.

Frau Merkel a její „zvládneme to“ – největší pitomost roku dle komunistického poslance Zdeňka Ondráčka. „Rok 2016 ukáže, jak hluboce se mýlila. Bohužel na to doplatíme všichni,“ soudí poslanec KSČM.

„Je to hloupý (a zlý) výrok pana prezidenta o řízené invazi uprchlíků,“ reagoval europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN) a jím vybraná největší pitomost? „Že vlna imigrantů je řízená invaze Islámského státu. Tuto pitomost jsem bohužel zaznamenal opakovaně, a to i z nejvyšších míst. Nebo že vláda Bohuslava Sobotky způsobila ekonomický růst ČR 4,5 %. Tomu snad ani pitomci nevěří,“ doplnil Gazdík.

Další z českých zástupců v Evropském parlamentu Kateřina Konečná z KSČM za největší a zároveň nejsmutnější pitomost považuje americké bombardování nemocnice Lékařů bez hranic v Afghánistánu.

„Ničení nemocnic a útoky na nemohoucí jsou obecně neuvěřitelně zbabělé a zavrženíhodné. Navíc se jedná o porušení mezinárodního humanitárního práva, které se zatím obešlo zcela bez následků. Neuvěřitelně pitomý je navíc fakt, že Američané trvají na tom, že tento trestuhodný incident musí vyšetřit pouze oni, a nikoliv mezinárodní společenství. Po zločinu tedy nebude následovat trest, namísto fungující nemocnice zůstane díra v zemi a pozůstalí se spravedlnosti nikdy nedočkají,“ uvedla europoslankyně pro ParlamentníListy.cz.

Největší pitomost roku je dle senátora ODS Tomáše Jirsy slavná věta kancléřky Merkelové: „Wir schaffen das!“ (zvládneme to – pozn. red.) A také klimatická konference byla dobrá taškařice. Na rozdíl od migrační krize v klimatu jde pouze o vyhozené peníze,“ konstatoval Jirsa.

Poslanec a šéf hnutí SPD Tomio Okamura vybral rovněž německou kancléřku, ale nejen ji. „Největší blbost, kterou jsem letos slyšel, jsou slova Frau Merkel a Jiřího Dienstbiera: Postaráme se o každého uprchlíka, práce a bydlení je dost,“ napsal ParlamentnímListům.cz Okamura.

Podle senátora a předsedy Strany práv občanů Jana Veleby je pitomostí přehršel. „Zůstanu u domácí politiky a neuvěřitelnou pitomostí je pro mě, když vláda před několika dny schválila státním úředníkům dalších 5 dní dovolené, která byla v podání premiéra označena jako zdravotní dovolená. Z toho usuzuji, že ve státní správě opravdu panují extrémní podmínky a je třeba zdraví úředníků chránit ještě týdnem „zdravotní dovolené“. Ještě mně chybí obdobná dovolená pro politiky k posílení zdraví duševního,“ řekl Veleba.

Spousty pitomostí podle Josefa Skály, zahraničněpolitického experta KSČM, urodila uprchlická krize. „Od natěšené říkanky, že je to vlastně naše spása. Až po miliardy Erdoganovi, co tu pohromu expeduje. První cenu bych ale dal pavlači, co nezavřela šlejfírnu ani 70 let od května 1945. Štěkat na ty, kdo nám vrátili svobodu; že nás to vlastně štve, znamená litovat, že nás Hitler nezmordoval ještě víc. Tohle řažniči z blbosti a žluči by si zasloužilo doživotního bobříka mlčení,“ reagoval na anketní otázku ParlamentníchListů.cz.

Poslanec Marek Černoch z Úsvitu vybral jako několikátý v řadě také Merkelovou. „Výrok paní Merkelové, kterým pozvala do Evropy všechny imigranty. V domácí politice zavedení kontrolního hlášení DPH a příprava EET, což je v součtu smrtící koktejl pro živnostníky a malé české firmy a otevření prostoru pro velké korporace a národní podniky,“ podotkl Černoch.

„Myslím, že je to výrok Merkelové o nutnosti otevření Evropy pro přijímání imigrantů. Výrok, který si ničím nezadá s mnichovskou dohodou. Pokud jde o českou politiku, pak bezkonkurenčně vede Šabatová tvrzením, že musíme azyl poskytnout i v případě, kdy k nám imigranti přijedou s falešnými pasy. I když pravda. To není pitomost, to je trestuhodná hloupost potvrzující, že její zvolení do takové funkce byla pitomost. Kolosální. Ale to svědčí o něčem jiném,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Jiří Štětina, poslanec Úsvitu, za velkou pitomost u nás považuje „inkoherentní obstrukce v našem parlamentu“, které podle něho znemožňují boj s rozkrádáním státu. „Ve světové politice to je přístup k nelegální migraci, která ohrožuje život v celé kulturní Evropě,“ řekl naší redakci Štětina.

Europoslanec Tomáš Zdechovský za KDU-ČSL vybral hned několik věcí. „V české politice: pitomost první: Kalousek nazval ve Sněmovně Babiše největším zlodějem… Myslím, že zrovna Kalousek nemá Babišovi co vyčítat. Pitomost druhá: Prezident Zeman tvrdil na summitu NATO, že o přítomnosti ruských vojsk na východě Ukrajiny nejsou důkazy. Pitomost třetí: Zahradil z ODS komentoval rozpočet EU, kterému ani po 11 letech v Evropském parlamentu nerozumí,“ uvedl Zdechovský.

„Ve světové politice jsou to vystoupení Vladimira Putina. Těch pitomostí pustil do světa celkem dost, stejně jako kandidát na amerického prezidenta Donald Trump… Například o uprchlících,“ dodal poslanec Evropského parlamentu.

„Pitomostí bylo tento rok vysloveno i vykonáno vskutku nadbytek,“ míní poslanec sociální demokracie Jiří Koskuba. „Ale dle mého jednoznačně zvítězili naši spojenci v NATO a euročekatelé z Istanbulu trapným a ubohým sestřelením ruského bitevníku. Kdyby se však uděloval ‚Euro-oskar‘ za hloupost, pak bych nominoval paní sousední kancléřku Andělku a pana Jeana-Clauda Junckera. Naše reprezentační družstvo s nespornou nadějí na úspěch by šlo svěřit do rukou obce akademické. Kapitánskou pásku by mohl jistě převzít pan prof. Putna,“ konstatoval poslanec ČSSD.

Senátor Jozef Regec také „vyzdvihl“ letošní počin německé kancléřky. „Pozvání imigrantů do EU paní Merkelovou z důvodu, že v budoucnu zajistí Německu ekonomický růst, a následně vyhrožování těm zemím, co o migranty nestojí,“ uvedl na anketní otázku pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …