Plzeňský biskup nahrál píseň pro zvon bartolomějské katedrály

25.07.2012 16:44

Plzeňský biskup František Radkovský namluvil slova ke skladbě, která má podpořit sbírku na nové zvony pro katedrálu svatého Bartoloměje, nejvyšší kostel západočeské metropole. U zrodu písně s názvem Zvon stojí autorská dvojice Vilém Dubnička a Zdeněk Lahoda, nazpívala ji sólistka operety plzeňského Divadla J. K. Tyla Soňa Borková spolu s vokálním kvintetem Hlasoplet.

Plzeňský biskup nahrál píseň pro zvon bartolomějské katedrály
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Velmi bych si přál, aby se do Plzně alespoň jeden ze zvonů zničených během druhé světové války zase vrátil,“ nechal se slyšet biskup. Zatímco v 16. století se na katedrále rozeznívalo pět zvonů, nyní mohou obyvatelé města slyšet pouze dva. Umělci umístili píseň na internetové stránky a vyzývaji, aby k ní lidé natočili videoklip, či ji dokonce sami přetvořili k obrazu svému.

Sbírka na podporu kostelních zvonů započala v červnu tohoto roku, její organizátoři doufají, že se jim podaří shromáždit peníze alespoň na jeden zvon do roku 2015, kdy se Plzeň stane hlavní evropskou kulturní metropolí. Výroba největšího zvonu přijde na více jak milion korun.

Lidé se mohou zapojit peněžními příspěvky v kavárnách CrossCafe či prostřednictvím internetových stránek. Architekt Jan Soukup však nevěří, že se podaří získat od veřejnosti dostatek finančních prostředků. „Když se vybere 10 až 20 procent, bude to velký úspěch. Ale i samotné zapojení občanů je důležité“, řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …