Po žních k Turkovi? Fiala už po volbách. Nad lídrem ODS se vznáší hrozba. Víme jaká

13.01.2021 14:52

První spor v koalici ODS, KDU-ČSL a TOP 09 zažehnán? Podle oficiálních vyjádření ano. Vše se točilo kolem výběru lídra pražské kandidátky koalice SPOLU. Proti tomu, aby společný subjekt v hlavním městě vedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se totiž začali před pár dny ozývat mnozí občanští demokraté. Jak se ukazuje, moc toho zažehnáno být nemusí. Právě naopak. Výsledek celé koalice SPOLU dle našich zjištění může být konec Petra Fialy v čele ODS.

Po žních k Turkovi? Fiala už po volbách. Nad lídrem ODS se vznáší hrozba. Víme jaká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala na 29. kongresu ODS

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová jako jednička společné kandidátky koalice SPOLU v Praze? Občanští demokraté skřípou zubama. Šéf pražské ODS Tomáš Portlík argumentoval jednoduše, že Praha je tradiční baštou ODS, vyhrála zde komunální volby a logicky by první místo na společné kandidátce měl obsadit nominant občanských demokratů. Jenže celostátní vedení strany se s ostatními partnery dohodlo jinak.

Objevila se rovněž informace, že pražská ODS si klade podmínky či dokonce vydírá s tím, že Pekarovou Adamovou podpoří jen tehdy, pokud TOP 09 sesadí pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Strana je totiž součástí vládní koalice v metropoli. Pražská ODS ovšem odmítla jakákoli tvrzení o nátlaku, šéfka TOP 09 prý situaci zbytečně vyhrotila a vyšla s tím do médií. „Mediální výstřelky Markéty Pekarové jsou zcela nadbytečné a ničemu neprospívají,“ komentovala to předsedkyně zastupitelského klubu ODS na pražském magistrátu Alexandra Udženija.

Anketa

Je nemorální chodit na oběd či pivo do hospody, když je to teď zakázané?

hlasovalo: 8782 lidí

Podle zjištění naší redakce se nedá říct, že by spor byl zažehnán a všechno už bylo jen „růžové“, jak se lidově říká. V rámci pražské ODS je řada lidí s nemalým vlivem, kteří mají výrazný problém nejen s přenecháním prvního místa kandidátky mladé šéfce TOP 09, ale i s touto předvolební spoluprací jako takovou. A nejde jen o ty vlivné členy v popředí, ale i řadové straníky.

ParlamentníListy.cz v těchto dnech mluvily hned s několika významnými představiteli i členy občanských demokratů v hlavním městě. Velké pochopení pro společnou koalici a už vůbec ne pro to, aby společnou kandidátku v Praze vedla šéfka TOP 09, jsme nezaznamenali.

„Tohle není žádné šťastné řešení, v Praze máme skvělou lídryni Janu Černochovou, dlouhodobě úspěšnou starostku na dvojce (Praha 2, pozn. red.), ta by byla sázkou na jistotu. Bude složité vysvětlovat našim voličům v Praze rozdílný pohled na svět paní Pekarové, v tom vidím největší problém. Přinejmenším zvláštní jsou i ty komentáře, že má pražská odéeska nějaké stigma. Pomlouvá nás a chce za nás kandidovat? To může být fakt problém. Celá řada našich členů, ale i voličů je přesvědčena, že TOP 09 není žádná pravicová strana, v mnoha věcech hájí zcela odlišné pohledy,“ řekl nám s podmínkou zachování anonymity vlivný člen pražské ODS, který má do dění ve straně dlouhodobě velký vhled. 

Šéfa ODS Petra Fialu prý čeká hodně náročný úkol. „Tuto volební strategii zvolilo naše centrální vedení a teď bude muset přesvědčovat nejen voliče, ale intenzivně i členskou základnu, v tomto případě hlavně tu pražskou, že je to dobrý nápad. Vidím zde jasný názorový problém a rozkol. Pokud ale vedení na této strategii bude trvat, budeme tuhle cestu asi muset podstoupit. Rozhodlo vedení a jestli takto do voleb půjdeme, plná odpovědnost za výsledek bude rovněž na vedení,“ naznačil náš zdroj.

Ruku v ruce s tím jsme od několika pražských členů ODS vyslechli i to, jaká je podle nich druhá strana mince. Pokud vedení ODS v čele s Petrem Fialou rozhodlo o společném volebním postupu s TOP 09 a lidovci, v případě neúspěchu projektu prý nebudou udržitelné jejich nejvyšší stranické posty. Jaké je podle těchto vlivných pražských politiků měřítko úspěchu celého projektu? „Z podzimních voleb musí do Strakovky přijít premiér v tričku ODS, všechno ostatní je neúspěch,“ zaznělo.

Preference samostatné ODS v prosinci 2020 a v rámci trojkoalice SPOLU v lednu 2021 (zdroj: agentura Phoenix research)

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí
Další významný člen pražské ODS byl ještě kritičtější. „Nevím, jakým způsobem vedení dospělo k názoru, že tahle forma naší účasti v zásadních volbách bude zrovna ta nejlepší. Jestli si předseda s týmem vzali průzkumy a sečetli čísla naše a čísla Topky a lidovců, což tak nejspíš bylo, tak na to doplatíme. Takhle to přece sakra nefunguje. S Topkou i lidovci mám ve spoustě ohledů problém, jsou tam místy až naprosto zásadní programové rozdíly. Jedna věc je po volbách na základě různých kompromisů složit koaliční vládu, ale společná kandidatura je něco zcela jiného. Když teď vynechám svoje mínění, mraky mých stranických kolegů, ale i známých, co ODS dlouhodobě volí, mi říkají, že by to nikdy v životě nehodili lidovcům nebo Topce. A teď po nich vlastně budeme chtít, aby to udělali. Vůbec si nejsem jistý, že ti lidé raději nepůjdou volit někoho úplně jiného. Nějaké voliče získáme, spoustu jich ztratíme. Tohle není řešení. Jestli nakonec do voleb takhle vážně půjdeme a nedopadne to, očekávám rezignaci nejen Fialy, ale i celého nejužšího vedení,“ řekl nám rovněž s tím, že v článku neprozradíme jeho jméno. 

Neméně jednoznačný pohled na celou věc jsme vyslechli i od dalšího z vlivných občanských demokratů. „Naprostá většina členů ODS v Praze se neztotožňuje s tím, jak je v Praze skládána kandidátka, prakticky všichni si to ale vyhodnotili jako sňatek z rozumu, který méně škodí, než přináší. Jde hlavně o Dominika Feriho, který může především mladé voliče přilákat, paní Pekarová nepřináší vůbec nic. Jde o rozhodnutí republikového vedení strany, které s tím nepochybně spojuje i svou budoucí existenci. Jinak bude muset v rámci ODS dojít k velkým změnám. Všichni členové ODS respektují stanovy, stejně tak mohou vyjadřovat své názory, ale účty se budou skládat po volbách. Pekarová není lídr, kterého bychom si tady přáli, ale nakonec to asi budeme respektovat, pokud celostátní vedení s úspěchem tohoto projektu spojí svou budoucnost,“ řekl přední člen ODS v Praze naší redakci.

Předvolebním průzkumům, i přes rostoucí kritiku vlády během pandemie, v posledních měsících stále dominuje hnutí ANO. Až nedávný průzkum společnosti Phoenix Research ukázal pokles nejsilnějšího subjektu na 25,5 procenta. Tento průzkum stojí za zmínku i z jiného důvodu. Jedná se patrně o první výsledek měření mínění voličů, kde koalice SPOLU složená z ODS, lidovců a TOP 09 předběhla konkurenční subjekt Pirátů a hnutí STAN. 

Koalice SPOLU v tomto průzkumu skončila se ziskem 20,3 procenta za prvním hnutím ANO. Třetí byla koalice Pirátů a Starostů a nezávislých s 19,3 procenta. Následovala SPD s 9 procenty. Poslední stranou, která by se dle tohoto měření dostala do Sněmovny, by byla ČSSD s 5,6 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …