Pohádku Tři veteráni má čekat cenzura. Vadí záběr, jehož jste si na 99 procent nikdy nevšimli

24.12.2020 16:00

Celovečerní film režiséra Oldřicha Lipského z roku 1983 se těší oblibě už několika generací. Vánoční pohádku s trojicí hereckých es, tedy s Rudolfem Hrušínským, Josefem Somrem a Petrem Čepkem však mohou čekat neslavné zítřky. ParlamentnímListům.cz se ozval jistý Petr Vlach, aktivista pro práva migrantů. Jak nám napsal, právě Tři veteráni obsahují velice nekorektní scény, které by měly být potlačeny. Česky řečeno? Zcenzurovány.

Pohádku Tři veteráni má čekat cenzura. Vadí záběr, jehož jste si na 99 procent nikdy nevšimli
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Pohádka Tři veteráni

Anketa

Kdo by se Vám po diskutovaném odchodu Petra Dvořáka z ČT líbil v jejím čele?

hlasovalo: 13885 lidí
Tři vysloužilí vojáci – dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a kuchař Servác se po skončení války potulují světem. Přijedou až do chudého království Monte Albo obtěžovaného mračny much, jelikož dotyčné království disponuje pouze línými pavouky. Na celnici nafasují plácačky.

Bimbác si koupí od celníka portrét princezny Bosany, do které se ihned zamiluje.

Poté se naše trojice ubytuje v hotelu U Supa. Místní král neváhá a pozve vznešené cizince na hrad na večeři. Dcery Rosana a Hosana jsou již provdány, Bosana je k mání za velký ranec zlaťáků. Do princezny se zamiluje kromě Bimbáce i Servác a oba se předhánějí v ukázkách svých schopností, tedy v přehlídce umu kouzelných předmětů.

Král na radu svého ministra informací nechá hosty omámit vínem s rozpuštěným uspávacím prostředkem a věci zabaví.

Když se na druhý den ráno probudí v nehostinné cimře hotelu U Supa, zjistí, že jim kouzelné věci nefungují.

A potom kamera Jiřího Macáka zabere venku stojící obyvatele, jak rozlícení volají a křičí.

Pohádkoví veteráni si myslí, že jde o ovace, vzápětí zjistí, že nastal pravý opak. Dav jich má dost a chce se jich zbavit. Ještě předtím však majitel hotelu, hoteliér Sup, vyrazí pro vojsko, jelikož pánové nemají čím zaplatit.

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí
Notoricky známá scéna však nese jeden nepatrný detail. Mnoho diváků si ho možná ani nevšimlo. Aktivista Petr Vlach však redakci upozornil, že jde o situaci nesoucí prvky, které „upírají migrantům právo na azyl“. Co přesně myslel?

Stačí se zadívat na právě popsaný dav místních. Ti totiž mají transparenty, jejichž obsah se mihne před kamerou ani ne na vteřinu. Na jednom je nápis „cizinec není našinec“, na druhém pak oznámení, že patří „cizinci do ciziny“.

Podle Petra Vlacha, jenž se na redakci obrátil sám, jdou tyto věty proti současným evropským trendům. „Když i papež žehná úspěšné cestě migrantů za svobodou, právě podobné drobnosti mohou přivodit nepříjemnosti, osobně jsem pro to, aby se ty transparenty vymazaly, aby byly nečitelné,“ dodává zcela vážně.

Dotyčný aktivista ovšem zapomněl na první část pohádky. Na scénu, kdy tři veteráni přijíždí do města a dav je naopak zdraví hesly „vítáme hosty z ciziny“ a „ať žijí naši cizinci“. Ačkoli jsme se pokoušeli získat Vlachovo vyjádření i k tomuto, žádné nepřišlo.

Závěrem dodejme, že scénář Zdeňka Svěráka navázal na motivy pohádky Jana Wericha, který ji poprvé vydal v roce 1960 spolu s dalšími šestnácti v knize Fimfárum.

Jak jdou scény za sebou:

Nevadí...

Vadí, jó, to vadí...

 Foto: repro ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …