Policista a žalobce se prý spikli s Janouškem a jeho miliardami. Hovoří zasvěcený

08.08.2012 10:55

Ve věci vyšetřování švýcarského konta podnikatele Romana Janouška existuje podle vyjádření bývalého náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby podezření, že došlo ke spolčení vedení protikorupční policie, státního zastupitelství a tandemu Bém - Janoušek. Konto, jímž měly protékat nelegální výnosy, švýcarská strana po české odpovědi odblokovala.

Policista a žalobce se prý spikli s Janouškem a jeho miliardami. Hovoří zasvěcený
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Koncem března letošního roku nařídil šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec prověrku všech spisů, v nichž se objevují jména aktérů legendárních telefonátů pražského exprimátora Pavla Béma a šedé eminence pražské politiky Romana Janouška. Neměl by mezi nimi chybět ani ten, který se týká „švýcarské aféry“.

Z rozhovoru bývalého náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení Jiřího Houby pro server Českápozice.cz vyplynulo závažné sdělení, že Houba má podezření na spolčení vedení protikorupční policie, státního zastupitelství a tandemu Bém - Janoušek v době, kdy se „švýcarská aféra“ vyšetřovala.

Švýcarská prokuratura upozornila na dvě miliardy

Vše odstartovala žádost o právní pomoc v oblasti trestní, kterou zaslal švýcarský federální prokurátor Patrik Lamon z Bernu. V žádosti, která na Vrchní státní zastupitelství v Praze dorazila 18. září 2008, se uvádí, že v polovině září byly ve Švýcarsku zahájeny úkony v souvislosti s praním špinavých peněz a byl zmrazen účet společnosti Botanic Financial Corporation s 12,2 miliony dolarů, 50 tisíci eury a 30 tisíci švýcarských franků.

Účet byl veden u banky Lombard Odier Darier Hentsch & Cie a podpisové právo k němu měli Roman Janoušek, jeho matka Jaroslava a dva vysocí úředníci pražského magistrátu  - Peter Ďurica a Jiří Toman. Švýcarská prokuratura přitom upozornila, že přes Janouškovy účty celkem protekla částka ve výši asi dvou miliard korun.

Protikorupční policie švýcarské straně moc nepomohla

„Žádost ohledně účtu pana Janouška ze Švýcarska došla, ale odpověď z protikorupční policie byla negativní, respektive byla taková, že vůči panu Janouškovi není vedeno žádné trestní řízení, a tím to skončilo,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra a bývalý ředitel civilní rozvědky František Bublan.

Podle serveru Českápozice.cz ubezpečoval na schůzce 6. října 2008 tehdejší ředitel protikorupční policie Jiří Novák svého nadřízeného Jiřího Houbu, že je domluven se státním zástupcem Liborem Grygárkem, že na základě informací ze Švýcarska budou v nejbližší době zahájeny úkony trestního řízení. Nakonec na něj ale nedošlo.

I přes podezření na nelegální výnosy se to u nás spláchlo

„V tuto chvíli nevím, kdo se na tom podílel víc, jestli Grygárek, nebo vedení protikorupční policie. Pravda je tedy taková, že podezření o tom účtu spočívalo v tom, že se tam možná perou peníze, že jsou to nějaké nelegální výnosy, ale u nás se to spláchlo,“ říká pro ParlamentníListy.cz člen sněmovního výboru pro bezpečnost František Bublan.

Místo Jiřího Nováka, který v lednu 2009 přijal nabídku stát se náměstkem policejního prezidenta pro ekonomiku, byl vedením útvaru nakrátko pověřen tehdejší náměstek Tomáš Martinec, jenž od března 2011 zastává už funkci ředitele. Právě on podepsal začátkem roku 2009 stručnou odpověď Švýcarům, kteří konto následně odblokovali. Její obsah není znám, mělo však v ní být uvedeno, že Janoušek v České republice nečelí žádnému trestnímu stíhání.

Bývalý náměstek s novými informacemi domýšlí spolčení

„Ředitel Novák mi tvrdil, že budou v kauze zahájeny úkony trestního řízení a ujišťoval mne opakovaně, že se vyšetřováním původu zajištěných finančních prostředků intenzivně zabývají ve spolupráci s Vrchním státním zastupitelstvím a švýcarským styčným důstojníkem v Praze,“ uvedl bývalý náměstek policejního prezidenta Jiří Houba v rozhovoru pro server Českápozice.cz.

V něm přiznal, že měl tehdy k Novákovi důvěru a stejně tak ke Grygárkovi, který byl pro něj garantem trestního řízení. „Až s odstupem času v souvislosti se zveřejňovanými informacemi souvisejícími s uveřejněním odposlechů Bém - Janoušek si mohu domýšlet, že s těmito i jinými byli všichni spolčeni. Do této doby zapadá i nabídka Béma, aby Martinec dělal krajského ředitele Policie ČR v Praze, takže úzké vazby magistrátu na Martince lze mít za prokázané,“ dodal Jiří Houba.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …