Politolog: Když Kalousek bude chtít volby, tak ty volby budou

17.06.2013 9:41

Věrohodnost a kredibilita vlády je narušena, prohlásil k současné politické situaci politolog Petr Just. Je podle něj jisté, že tlak opozice na vypsání předčasných voleb bude sílit. Klíč k předčasným volbám má podle Justa koaliční partner TOP 09. „Kdyby se přidala na stranu opozice se žádostí o vyhlášení předčasných voleb, tak by dali dohromady potřebnou ústavní většinu. Zatím opozice nemá potřebné hlasy na to, aby se Parlament sám mohl rozpustit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz politolog, že zatím mají sociální demokraté, komunisti i Věci veřejné svázané ruce.

Politolog: Když Kalousek bude chtít volby, tak ty volby budou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Právě za vlády Petra Nečase se policie dokázala plně emancipovat

I když je situace podle Petra Justa nepříjemná, měla by si veřejnost na druhou stranu uvědomit, že teprve za vlády Petra Nečase se policie a státní zastupitelství dokázaly plně emancipovat, protože nedochází k žádným politickým tlakům na její činnost. Paradoxně tak tato kauza dokazuje, že opozice neměla pravdu, když tvrdila, že policie důsledně jedná jen proti příslušníku opozice – poslanci a bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, ale když jde o lidi napojené na vládní strany, už tak důsledná není. „Je to do jisté míry možné považovat za úspěch Petra Nečase, i když je to z jeho pohledu trochu smutný úspěch, tak si to určitě nepředstavoval,“ připustil politolog.

TOP 09 může využít současné situace k získání vedoucí pozice na pravici

Podle odborníků je zřejmě jen otázkou času, kdy se TOP 09 přidá na stranu opozice. „TOP 09 jako největšímu konkurentovi ODS tato situace spíš nahrává, zejména ve chvíli, kdy ODS zastavila propad svých preferencí. Konkurence a rivalita mezi těmito dvěma pravicovými stranami ještě zesílí,“ konstatoval politolog Petr Just. Obává se, že TOP 09 současné situace využije k prosazení předčasných voleb a k získání vedoucí pozice na pravé straně politického spektra.

Ve světě není vyšetřování politiků nic výjimečného

Také publicista Karel Hvížďala vidí na této mimořádné a vážné situaci i něco dobrého. Pozitivní zprávou podle něj je, že zahraniční média vítají současné vyšetřování v nejvyšších patrech politiky jako důkaz emancipace policie a státního zastupitelství na státní správě, což dokazuje, že se informace o vyšetřování neprozradily předem. „V Evropě je to standardní, je vyšetřován italský expremiér Berlusconi, bývalý francouzský prezident Sarkozy a řada dalších. Čili to není nic výjimečného,“ řekl ParlametnnímListům.cz známý novinář a spisovatel.

Kauza může poškodit všechny zavedené strany

Ale politolog Petr Just se domnívá, že vyšetřování blízké spolupracovnice premiéra Jany Nagyové a bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy neuškodí jen ODS, ale může poškodit všechny zavedené politické stany. „Myslím, že v konečném důsledku budou poraženým v této záležitosti všechny politické strany. Ona sice ČSSD občanské demokraty kritizuje, ale na druhou stranu ten provázaný mechanismus, který funguje v rámci různých sítí, se nevyhýbá žádným politickým stranám,“ upozornil.

„To, že jsou v současné době v ČSSD zájmové vazby utlumeny, je dáno jen tím, že strana je nyní v opozici a dotyční představitelé těchto zájmů nemají příliš velkou motivaci se napojovat na opoziční stranu. Ale když  bude ve vládě, bude tlak na ni sílit, stejně jako se to dělo v minulosti. Proto tato kauza oslabí už tak slabé vnímání stran v očích veřejnosti. Spíš může posílit babišovce, okamurovce a další, kteří slibují různé revoluce,“ dodal Just.

Ukáže se, jestli Miloš Zeman posílí svůj vliv

Nejvýznamnější figurou na politické scéně se teď s největší pravděpodobností stane prezident Miloš Zeman. „Určitě bude jednou z nejbedlivěji sledovaných osobností. Teď bude moci ukázat, nakolik je schopen a ochoten prosazovat svoje,“ podotkl politolog. Když se spekulovalo, jestli může svévolně odvolat premiéra nebo nějakého člena vlády, byly to podle něj hodně ústavněprávní teoretizující spekulace, ale teď, po pádu vlády, se prý ukáže, jestli Zeman využije této situace k posílení svého vlivu.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …