Pomoc pro chudé a nešťastné seniory: Stát nepomohl, takže přišlo náhradní řešení

12.05.2014 17:34

PŘÍBĚH Paní Evě Paličkové z Prahy je sice teprve 63 let, přesto je závislá na pomoci ostatních – dříve to byl manžel, ten však zemřel, a tak se nyní povinnost pomoci soustředí na její dceru. Jelikož ta pracuje ve školství, není to jednoduché a znamená to i dost omezení pro její životní plány. Proto je ráda, že jim pomocnou ruku nabídl spolek pro seniory a jejich blízké Život 90.

Pomoc pro chudé a nešťastné seniory: Stát nepomohl, takže přišlo náhradní řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Paní Paličkovou vytipoval dokonce jako jednu z prvních svých klientů, kterým bude finančně přispíváno na životní potřeby prostřednictvím prodeje kávy MODI. Projekt zaměřený na konkrétní pomoc konkrétním lidem startuje v úterý 13. května.

„Moje maminka pracovala jako rentgenová laborantka. Od roku 1996 však začala marodit, velmi ji potrápila cukrovka, kvůli které začala být brzy špatně pohyblivá, a dokonce jí hrozila amputace nohou. Do toho pak ještě přišla rakovina děložního čípku, chemoterapie, artróza. Sedm let se skoro vůbec nedostala z bytu v 1. patře bez výtahu. Ovšem dokud žil tatínek (její manžel), šlo to bez cizí pomoci zvládat. Ten však zemřel, a tím pádem zbyla povinnost postarat se o matku na mě,“ popsala ParlamentnímListům.cz Nina Paličková. Jak dodala, pracuje již řadu let v administrativě školství, s platem zhruba 14 tisíc korun.

„Museli jsme nakonec pustit maminky byt, poněvadž nebylo možné, aby v něm žila sama, a já si ji též k sobě vzít nemohla, poněvadž žiju u svého druha. Maminka byla nějakou dobu v nemocnici, později na oddělení LDN (léčebna dlouhodobě nemocných). Nakonec však přišla pomoc ze strany tehdy organizace (dnes kvůli změně v obč. zákoníku spolku) Život 90. Ten jí nabídl pobyt na lůžku v jejich zařízení. Asi nebude překvapením, že však takový pobyt vyjde měsíčně bezmála na 15 tisíc korun,“ prozradila dál paní Paličková. A v tom je právě problém.

Peníze chybí - dcera musí odkládat i mateřství

„Maminka má i s vdovským důchodem po otci příjem 9200 korun, já, jak jsem řekla, něco kolem 14 tisíc. Zaplatit pobyt na měsíc v tomto zařízení je tedy velmi složité. I když už nejsem nejmladší, netroufám si sama kvůli tomu jít ani do mateřství. Vím, že bych to prostě finančně nemohla utáhnout,“ svěřila se Nina Paličková redakci. Proto napjatě očekává, jak moc se podaří naplnit plány o novém typu pomoci seniorům, který spočívá v tom, že si firmy objednají určitý druh kávy (Modi) a z každého objednaného balíku odejde 50 korun přímo na potřeby konkrétního klienta spolku Život 90.

„Musím zdůraznit, že tyto peníze nejdou na nějaké provozní náklady, na benzín či auta někomu, ale skutečně přímo tomu našemu klientovi. Prvním z nich je právě paní Paličková,“ uvedl Jan Lorman, který je sice již seniorem, ale zároveň působí již dvě desítky let jako ředitel spolku Život 90.

Podle něj pomoc seniorům u nás v Česku dost zásadně kulhá. „Někdy na jednu nohu, často ale na obě dvě. A týká se to i pomoci ze strany obcí. Skoro bych řekl, že se na staré lidi u nás stále více kašle,“ posteskl si Lorman. I proto zřídili v Praze v rámci spolku jakési Odlehčovací a rehabilitační centrum, v kterém je k dispozici pro klienty 9 lůžkových míst. Jedno z nich nyní patří i Evě Paličkové.  

Nápady, jak pomoci, jsou někdy originální

Nutno dodat, že nápady, jak pomáhat lidem v nouzi, se objevují čas od času dost originální. Jak ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly, v Praze existuje kavárna U zavěšenýho kafe, v které mohou lidé zaplatit místo jedné kávy dvě, protože ta druhá bude čekat na někoho, kdo na ni momentálně nemá. Nápad se zřejmě tak zalíbil, že v Českých Budějovicích jistá psycholožka nabízí podobnou možnost těm, co by chtěli zaplatit psychologické posezení u ní i někomu, kdo na něj nemá.

To, že jsou jisté spolky a organizace, které třeba pomáhají rodinám, v nichž nezbývá v rozpočtu peněz ani na obědy pro děti ve školní jídelně, již také tajemstvím není, stejně jako další druhy pomoci od minimálně desítek neziskových spolků různého zaměření, přes potravinové banky…Jisté totiž je, že lidí, co potřebují pomoci, je stále více – někdy dokonce i mezi těmi, co pracují, ovšem za minimální mzdu.  

Ovšem vraťme se ještě tentokrát detailněji k seniorům. Žít doma i ve vysokém věku bez obav a s vědomím, že v případě potřeby vždy přijde pomoc – i to umožňuje seniorům a zdravotně postiženým propracovaný systém tísňové péče. A na něm se též podílí zmiňovaný spolek Život 90, který mimo jiné mapuje týrání seniorů.

Systém tísňové pomoci, lůžka i telefon jako linka důvěry

 „Při zavádění systému tísňové péče jsme mysleli hlavně na ty seniory, kteří nechtějí opustit svůj domov, ale kvůli svému vysokému věku také potřebují jistý druh dohledu a pomoci, která pro ně bude připravena 24 hodin denně,“ prozradil o této péči ještě ředitel spolku, který systém též provozuje, Jan Lorman.

Vysvětlil, že tísňová péče Života 90 je komplex služeb. Nejde v ní jen o samotné hlídání a přijímání poplachových zpráv pomocí tlačítka. Instaluje se při ní uživateli také čidlo pohybu, takže, i když nestihne tlačítko použít, pomoc přijde. Pravidelně jsou též všichni uživatelé obvoláváni. Takové tlačítko tísňové péče dokáže přivolat pomoc v případě pádu, nevolnosti nebo dezorientace seniora. Umožňuje mu tak žít soběstačný život s jistotou, že v případě potřeby přijde pomoc. (Služba je provozována díky spolupráci s Nadací České spořitelny.)

Život 90 se pomocí této domácí nebo venkovní tísňové péče stará v současné době o 1 200 seniorů ve 13 krajích České republiky. Pro nové žadatele o tuto službu nyní odpadne pořizovací a instalační poplatek za službu, který byl v řádech tisíců korun.

Seniory nejvíc trápí osamělost, ale i chybějící peníze nebo domácí násilí

Za zmínku však stojí i další fakt. Spolek totiž provozuje také takzvaný Senior telefon (800 157 157). Funguje od roku 1991, ročně přijme (zdarma) více než 12 000 hovorů (senioři mohou na linku volat kdykoli). Nejčastějšími tématy, se kterými se senioři na lince svěřují, jsou samota a opuštěnost, ztráta někoho blízkého, zhoršení zdravotního stavu, špatná finanční situace nebo téma násilí a týrání.

Více na: www.zivot90.cz, www.zitdeledoma.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …