Poradce v kauze Diag: Snad si Šťáva obrazy nevyvěsí na svém zámku?

25.05.2011 16:04

Jak to bude kolem zabavených uměleckých děl ve Vídni, na které uvalil vídeňský soud exekuci kvůli kauze Diag Human, není dosud jasné. „Jde o fintu Josefa Šťávy, jak levně získat díla, která patří státu,“ říká například poradce státu v šestnáct let trvající kauze obchodníka s krevní plazmou. Podle advokáta Tomáše Sokola je ale celá věc naprosto jasná: rozhodčí řízení není ukončeno, stát to ve Vídni prokáže a soud tak bude muset státu díla vrátit.

Poradce v kauze Diag: Snad si Šťáva obrazy nevyvěsí na svém zámku?

Právní zástupce firmy Diag Human Jan Kalvoda tedy umí rozvířit dění kolem firmy Diag Human! Tato firma, jejíž domovské sídlo majitel Josef Šťáva v České republice zrušil a přesunul do zahraničí, se totiž snaží již šestnáct let uplatnit na státu právo na odškodnění. Firmu na začátku devadesátých let údajně poškodil Martin Bojar dopisem, který napsal firmě NovoNordisk a Šťáva se tak nyní snaží v rozhodčím řízení na státu vymámit peníze za to, že byla chováním Bojara vyšachována z obchodu s krví.

Diag Human v případu již proto se státem několik let vede arbitráž, nebo-li rozhodčí řízení ad hoc. Rozhodčí smlouva přitom upravuje způsob vedení arbitráže a mimo jiné stanovuje, že každé rozhodnutí rozhodčího senátu může být přezkoumáno senátem v jiném složení. V minulosti došlo k takovému přezkoumání už dvakrát, byl tedy přezkoumán i mezitímní i částečný rozhodčí nález  a to vždy rozhodčím senátem v novém složení. 

Sledujeme kauzu Diag Human

Ještě nedávno ale měli všichni za to, že rozhodčí řízení ukončené v roce 2008 nálezem, nyní posuzuje přezkumný rozhodčí senát. Jan Kalvoda jako právní zástupce Diag Human si to ale rozhodně nemyslí. Proto požádal soud ve Vídni o výkon exekuce na základě aplikace takzvané Newyorské úmluvy o vzájemném uznávání a výkonu arbitrážních nálezů. Vídeňský soud nakonec rozhodl o exekuci dvou obrazů a jedné plastiky zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. Exekuce se týká mimo jiné velmi cenného obrazu malíře Emila Filly.

Diag Human v této souvislosti zveřejnil, že rozhodčí nález ze srpna 2008, který státu nařídil zaplatit Šťávově firmě náhradu škody 8,9 miliard korun, již nabyl právní moci, protože za stát odvolání proti verdiktu podepsali lidé, kteří k tomu neměli ze zákona oprávnění. Konkrétně ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a generální ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslav Vaněk.

Sokol kroutí hlavou. Nad nesmyslností exekuce

„Přezkumné rozhodčí řízení stále běží a není tedy důvod pro to věřit, že existuje nějaký pravomocný nález nebo usnesení," ubezpečil ParlamentníListy.cz advokát Tomáš Sokol. Ten je mimo jiné právním poradcem ministerstva zdravotnictví. Za stát ale vede řízení Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Šťávova firma bude muset nyní své tvrzení doložit. Já jsem takový pravomocný nález, nebo usnesení neviděl. Tudíž je zřejmé, že soud ve Vídni vydal rozhodnutí, aniž by měl dostatek informací. Z tohoto důvodu nebude pro stát těžké se obhájit," poznamenal dále Sokol.

Související:

„Já se ale v té nové informaci se zabavenými obrazy také moc nevyznám. Dokumenty mají nyní rozhodci a v jejich rukách obrana státu teď bude. Já však věřím, že se  podaří exekuci odvrátit," řekl Sokol.

Rozhodce Růžička právní moc vyznačil. Mluvit ale nechce

Jiný zdroj s kauzou dobře seznámený ovšem ParlamentnímListům.cz prozradil, že soud ve Vídni má v ruce jistojistě pravomocný rozsudek. „Rozhodce Květoslav Růžička v roce 2008 skutečně do nálezu vyznačil právní moc," vypověděl naší redakci.

„Já jsem vázán mlčenlivostí a nemohu o té věci nic říci," řekl k tomu naší redakci Růžička, který je profesorem mezinárodního práva a od loňského roku i děkanem plzeňské právnické fakulty. „Já jsem ale jako arbitr v té záležitosti již dávno skončil," poznamenal dále Růžička a odkázal na následovníka, "přezkumného" rozhodce Petra Kužela. Ten je prezidentem Hospodářské komory, ovšem rozhodnutím Nejvyššího soudu bylo jeho jmenování rozhodcem loni zrušeno.

„Nebudu se k případu jakkoliv vyjadřovat," odvětil Kužel ParlamentnímListům.cz na to, jestli pravomocný nález vůbec existuje.

Šťáva by si musel obrazy koupit v dražbě

Jiná otázka a z jistého úhlu i poněkud úsměvná ale je, proč vlastně soud ve Vídni umělecká díla z českých galerií vůbec zabavil. Co by s nimi vůbec podnikatel Josef Šťáva dělal? Prodal by je snad do zahraničí a s tučným výdělkem jiné galerii?

„Vždyť Josef Šťáva vlastní zámek v Bechyni a tam může obrazy vystavit. Vlastní přece také nadační fond...," naznačil k tomu ParlamentnímListům.cz někdejší primář kliniky hematologie a krevní transfuze Petr Turek. Ten byl navíc kdysi i poradcem ministra zdravotnictví Martina Bojara v době, kdy v tendru resort vybíral národního zpracovatele krevní plazmy. Turek firmu Diag Human označuje přitom za nedůvěryhodnou a navíc si je jistý i tím, že nebyla státem nijak poškozena.

„Kdyby soud ve Vídni nakonec obrazy skutečně zajistil, do klína by Šťávovi fakticky díla nespadla. Ani by nemohla. Byla by vyhlášena dražba a on by je získal jen tehdy, kdyby si je v té dražbě koupil," poučil advokát Sokol. Podle něj ale nakonec bude muset vídeňský soud díla zpět českému státu vrátit. „Odvolání s největší pravděpodobností dopadne pro český stát dobře," dodal Sokol.

Na Bechyňském zámku má galerii

Jak by s obrazy skutečně někdejší obchodník s krví naložil, na to ale jeho právník Jan Kalvoda neodvětil. Redakce mu přitom zaslala několik otázek na toto téma. 

Výpisem z obchodního rejstříku lze zjistit, že Josef Šťáva vlastní společnost Art4Bechyně o.p.s, kde je mimo jiné jako předmět podnikání zapsána ochrana kulturních památek a výstavní a galerijní činnost. Otázka, zda tedy obrazy i plastika nakonec skončí na bechyňském  zámku, je na místě.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …