Poslanec TOP 09 Korte zdraví demonstranty z Itálie: Nezajímáte mě

21.04.2012 17:43

Odhadem sto tisíc lidí, nejvíc od listopadu 1989, se v sobotu sešlo na Václavském náměstí, aby svorně vyjádřili nespokojenost s vládou premiéra Petra Nečase. Akce se zúčastnily také špičky sociální demokracie a k vidění byli také někteří poslanci komunistické strany.

Poslanec TOP 09 Korte zdraví demonstranty z Itálie: Nezajímáte mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

ParlamentníListy.cz anketně obeslaly pravicové, tedy vládní poslance, s dotazem, co by vzkázali davu, který se sešel na Václavském náměstí. Poslanec Daniel Korte TOP09 pak redakci odepsal:  „Někdo je na Václaváku, někdo  v Itálii, nic o nich nevím."

Ten si v minulosti nebral servítky, když po květnové demonstraci pronesl: „Budou-li odbory pokračovat v této agresivní, negativistické a destruktivní politice vyvolávající nenávist mezi lidmi a ´třídní hněv´, bude na ně slušná část společnosti právem pohlížet jako na lůzu." Kortemu následně přišel anonymní dopis plný vulgarit a výhrůžek.

Osvícensky

O poznání sdílnější byl předseda poslaneckého klubu TOP09-STAN Petr Gazdík, nicméně s davem by neřešil nic. „Nemám potřebu polemizovat s transparenty a hesly. Komunikuji s jednotlivými konkrétními lidmi dnes a denně. S davem není komunikace možná. Jsem ale rád, že žijeme v době, kdy lidé svůj názor mohou dát takto najevo,“ parafrázoval Gazdík citát osvícenského filozofa Voltaira: Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.

ParlamentníListy.cz žádaly o vyjádření poslance ODS Pavla Béma, Jana Vidíma a Davida Vodrážku, nikdo z nich ovšem neodpověděl.


Nečas kritizuje opozici

Předseda vlády Nečas ve svém prohlášení zkritizoval vliv opozice na odbory. "Odmítám politizaci akce odborů, kterou představitelé ČSSD a KSČM zneužívají pro svoji předvolební kampaň. Jejich zájmy a prostředky jsou totožné: chaos, negace, konec nezbytných reforem, absence věrohodné alternativy. To bych považoval za velké nebezpečí pro naši ekonomiku v dnešní situaci, kdy se řada evropských zemí potýká s mnohem většími problémy a musí provádět mnohem bolestivější zásahy do životní úrovně obyvatel," uvedl Nečas.

Za politický považoval protest také ministr financí Miroslav Kalousek, kterému policie doporučila, aby demonstraci ve vlastním zájmu nenavštěvoval.

1500 vlastních

Opozice se sobotního protestu zúčastnila v hojném počtu. Podle informací z tábora ČSSD vyrazilo od lidového domu 1500 příznivců strany. Bohuslav Sobotka v živém projevu varoval před eskalací napětí ve společností a frustrací, která podle předsedy ČSSD může vést k výbuchu. Vláda podle něj rozpadem Věcí veřejných ztratila legitimitu, kterou jí daly volby z roku 2010. Proto ČSSD vidí jako jediné možné férové řešení této vládní krize předčasné volby.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…