Poslanec je zděšen: Česku hrozí rudé nebezpečí. Komunisté se derou nahoru

06.05.2012 8:51

Po mnoha snahách o pozastavení činnosti KSČM debata o tomto opatření usnula. A komunisté pomalu, ale jistě posilují. V některých výzkumech už předstihli i ODS. Ač se to pravicovým poslancům nelíbí, nemají páky, jak rostoucí popularitě rudých politiků zabránit. Ti se tak možná dostanou i do příští vlády.

Poslanec je zděšen:  Česku hrozí rudé nebezpečí. Komunisté se derou nahoru
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Diskuze o pozastavení činnosti KSČM 23 let po sametové revoluci usnula. A co víc, preference této strany stále rostou, poprvé od roku 1989 podle průzkumu společnosti CVVM dokonce co se popularity týče předstihla i ODS.

Dienstbier: Komunisté do vlády

A komunisté slaví úspěch i na jiných frontách. Pomalu zřejmě míří i do příští vlády. Někteří sociální demokraté už nyní otevřeně hovoří o tom, že by jim spojení s rudými politiky nevadilo. O tom, že by mu účast komunistů ve vládě nevadila, hovoří například sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier. 

Pravicoví poslanci, z nichž zvláště někteří dlouhodobě lobbovali za zákaz komunistů, ale mlčí. ParlamentníListy.cz tak v jejich řadách pátraly po tom, zda v souvislosti s rostoucí popularitou rudých politiků chtějí obnovit diskuzi o možnosti jejich stranu pozastavit.

Česku hrozí rudé nebezpečí

Poslanec Jaroslav Eček z TOP 09 je rostoucími preferencemi KSČM zděšen. "Když si vzpomenu na pana Grebeníčka staršího, tak mě to opravdu pořádně děsí," řekl redakci. "To je hrůza, na kterou se nezapomíná, a to je nebezpečné," dodal v reakci na dotaz, jak pohlíží na rostoucí popularitu KSČM.

Komunistiscká zvrácenost

To TOPkař Václav Kubata soudí, že snažit se znovu o pozastavení činnosti KSČM, je zbytečné. "Pakliže nebyla vůle tento krok udělat ihned na začátku devadesátých let, tak dnes je to téměř nemožné," řekl ParlamentnímListům.cz. I přesto, že v pozastavení činnosti strany nedoufá, s jejími principy se rozhodně neztotožňuje. "Samotná podstata této ideologie je zvrácená a hodná jednoznačného odsouzení," dodal pro redakci.

To exvéčkař Stanislav Huml o pozastavení činnosti KSČM nechce ani slyšet. "KSČM je parlamentní stranou a diskuse o pozastavení její činnosti mi přijdou mimo realitu. Jsou tady jiní adepti na pozastavení činnosti," uvedl pro redakci. O koho jde, ale nesdělil. "Přečtěte si rozsudek nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou," dodal výmluvně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …