Pozor: ČT pokárána za urážku „dezinformátor“. Černé na bílém

27.07.2022 11:21 | Komentář

Rada České televize se postavila proti praxi ukazování na „dezinformátory“, které se v poslední době ve veřejnoprávní televizi, stejně jako v dalších médiích, trochu rozmohlo. To je výsledek stížnosti skupiny Zdravé fórum, která byla v pořadu Newsroom ČT24 onálepkována jako „antivaxerská“. A to na základě příspěvku, jehož význam byl televizí lživě překroucen.

Pozor: ČT pokárána za urážku „dezinformátor“. Černé na bílém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České televize

V reportáži vysílané 5. 12. 2021 byla občanská iniciativa Zdravé fórum prezentována názvem, logem a dokonce i tvářemi jejich zástupců (například advokáta Tomáše Nielsena, který stížnost podával, nebo doktorky Zuzany Krátké) jako typický příklad „antivaxerských skupin“ a „šiřitelů nesmyslů a dezinformací“.

„Dezinformace jsou teď extrémnější, než v minulých vlnách, říkají o vyhrocené situaci v Česku i ve světě námi oslovení odborníci. Proč lidé pořád věří falešným zprávám? Kdo jsou ti, kdo je šíří?“ Takto moderátorka vloni v prosinci uváděla reportáž nazvanou „Covidové dezinformace“.

Jednalo se o obsáhlou reportáž o stopáži osmnáct a půl minuty. Hovořilo v ní několik analytiků, například Roman Máca z Institutu pro politiku a společnost vysvětloval, že „ty dezinformační příběhy jsou pořád stejný“ a bylo to prostříháváno rozhovory s odpůrci covidových opatření, kteří ze všech rozhovorů vycházeli negativně. Reportáž byla vyšperkována citáty ze sociálních sítí, obvykle v délce jedné věty, bez uvedení kontextu.

NEWSROOM ČT24 5.12.2021

V tomto rámci byla prezentována i skupina Zdravé fórum. Redaktorka Kateřina Šalounová ji prezentovala jako jeden z „kanálů“, kterými se dezinformace dostávají k lidem. Zdravé fórum dostalo čestné místo na ilustračním obrázku za redaktorkou, když hovořila o dezinformačních webech, řetězových mailech a „pseudolékařských organizacích“. Ty prý dennodenně plní éter lžemi a nepravdami o covidu.

A pak ji redaktorka popsala přímo: „A ještě jeden příklad, Zdravé fórum. Mezi své příznivce šíří třeba nebezpečný výmysl, že třetí dávka očkování je zbytečná,“ uvedla redaktorka se záběry na imunoložku Zuzanu Krátkou ve screenu článku ParlamentníchListů.cz.

Ve zmíněném textu imunoložka RNDr. Krátká komentovala aktuální zjištění o kratší době působení covidových vakcín, než se předpokládalo. A doslova uvedla: „V této chvíli existují práce, které tvrdí, že 12 dní po aplikaci třetí dávky mají očkované skupiny méně infekcí než neočkované. S netrpělivostí čekáme na další publikace. Problém je v tom, že to, co pravděpodobně náš organismus chrání, je prodělání infekce, ať už před nebo po očkování. Při kontaktu s virem – ale ne při očkování – dojde k aktivaci slizniční imunity, k tvorbě sekrečního IgA, k vytvoření pestřejší škály protilátek a k aktivaci většího počtu typů T lymfocytů. Díky této pestrosti jsou pak lidé odolnější i proti jiným variantám koronaviru. Opakovaná aplikace staré vakcíny nic nového organismus nenaučí“.

Tedy nikoliv, že třetí dávka je zbytečná, ale že by bylo lepší, aby se při její aplikaci nejednalo o „starou vakcínu“. I vakcíny proti covidu se totiž liší, aktuálně se vyvíjí vakcína zaměřená na variantu omikron. Současně imunoložka zdůraznila, že pro rizikové skupiny a další ohrožené je třetí dávka určitě prospěšná.

Redaktorka ČT si ale její slova interpretovala tak, že třetí dávka je zbytečná a udělala z toho „nebezpečný výmysl“.

A pokračovala dalším výčtem, co Zdravé fórum páchá: „A také e-mail, který nabádá k nahlašování těch, kteří jejich lži vyvrací. Některá videa Zdravého fóra cenzuroval už i YouTube. Pro další sporná proto používají alternativu – NášTube. Prostor k šíření dezinformací je ale prakticky nekonečný,“ zakončila redaktorka ČT.

V záběrech se objevily i fotografie dalších aktivních členů Zdravého fóra, třeba advokáta Tomáše Nielsena. Právě ten podal na pořad stížnost k Radě České televize.

Vedoucí redakce: Nebyl čas

Rada se k projednávání dostala až v červenci, vyžádala si totiž stanovisko tvůrců reportáže. Vedoucí Redakce plánování a analýz ČT v této reakci hájil označení Zdravého fóra za antivaxerské a dezinformační tím, že Ministerstvo školství na svém webu polemizovalo s některými texty Zdravého fóra, které zpochybňovaly testování žáků ve školách.

Dále argumentoval stanovisky některých neziskových organizací, které označily stránky Zdravého fóra jako dezinformační.

CELÉ VYJÁDŘENÍ RADY ČT:

Stížnost právníka Nielsena, že nedostal prostor se k uvedeným nálepkám vyjádřit, byla odmítnuta s tím, že na vyjádření druhé strany nebyl časový prostor. Znovu připomeňme, že reportáž měla stopáž 18 minut a 30 vteřin, jednalo se o suverénně nejdelší příspěvek tohoto vydání pořadu.

Rada ČT ale konstatovala, že pokud je někdo ve vysílání označen za dezinformátora, musí to být doloženo. „Diváci neočekávají, že se bude spoléhat na neziskové organizace, které takové předpisy, jako je např. Kodex ČT, nemají,“ stojí v jejím stanovisku.

Tím, že druhé straně záměrně nebyl dán prostor k vyjádření, došlo navíc k explicitnímu porušení článku 5.3 kodexu. Odvolání na malý časový prostor je podle Rady neakceptovatelné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…