Prague Pride! Nechcete? Vaše peníze i tak dostane. Podívejte se jak

20.07.2023 20:47 | Analýza

Organizace, která každoročně pořádá festival pro LGBT menšiny Prague Pride, ročně inkasuje miliony korun a zdaleka nejde pouze o srpnovou týdenní akci v Praze. Rozpočet jí plní ministerstva školství, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a další složky státu. Jen za minulé tři roky vybrali skoro 50 milionů korun. Podívali jsme se blíže.

Prague Pride! Nechcete? Vaše peníze i tak dostane. Podívejte se jak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Když se řekne Prague Pride, prakticky všem se vybaví srpnový pochod sexuálních menšin v Praze a s tím spojený zhruba týdenní festival akcí po celém hlavním městě. Ovšem „duhový průvod“ nebo „pochod hrdosti“ není jediným předmětem činnosti, kterou stejnojmenný spolek Prague Pride vyvíjí. Odpovídá tomu i rozpočet celé organizace.

„Lidskoprávní festival Prague Pride“, jak sami organizátoři svou hlavní akci nazývají, se letos v české metropoli bude konat od 7. do 13. srpna s tím, že hlavní akce, tedy známý průvod městem, proběhne v sobotu 12. srpna. 

Prakticky každoročně je předmětem veřejné debaty dotace, kterou spolek Prague Pride na svůj festival získává z pokladny pražského magistrátu. Nejvíce kritiky na tehdejší vedení Prahy v čele se Zdeňkem Hřibem směřovalo v roce 2021, kdy zastupitelstvo spolku přikleplo 650 tisíc korun i přesto, že v době covidové pandemie nebylo možné průvod uskutečnit. Hřib to hájil tím, že prý nejde o průvod, ale o „edukační program“.

Prague Pride na svůj letošní festival získal z magistrátní pokladny „pouhých“ 700 000 korun. V minulosti, kdy Prahu řídilo pirátské vedení, to býval i milion ročně. Za posledních šest let získal zapsaný spolek Prague Pride z kapes Pražanů zhruba 4.500.000 korun. 

Jak sami organizátoři uvádějí na svém webu, každoroční festival vedle magistrátu hlavního města podporuje také městská část Praha 1, nadace Open Society Fund založená finančníkem Georgem Sorosem. A Česko-německý fond budoucnosti, který přitom na svých oficiálních stránkách uvádí, že podmínkou získání dotace je projekt sbližující Čechy a Němce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Důchodcům vezmeme a buzíkům dáme, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 21.07.2023 9:50:20

|  12 |  0

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…