Pražská prokurátorka chce mluvit u Johna o razii na státním zastupitelství

15.02.2012 16:18

VÍME PRVNÍ Kvůli hloubkové kontrole na na Městském státním zastupitelství v Praze, kterou minulý týden nařídil pověřený šéf pražských vrchních žalobců Stanislav Mečl, pozval předseda sněmovního Výboru pro bezpečnost Radek John (VV) Mečla a státní zástupce z městského zastupitelství na zasedání výboru, které se bude konat v úterý 21. února. Státní zástupci z městského státního zastupitelství požádali o zbavení mlčenlivosti. Informaci ParlamentnímListům.cz potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Pražská prokurátorka chce mluvit u Johna o razii na státním zastupitelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

„Nejen paní Hercegová, ale všech osm vedoucích státních zástupců Městského státního zastupitelství v Praze na úseku trestního řízení požádalo nejvyššího státního zástupce o zbavení mlčenlivosti v souvislosti s případnou možností výpovědi na Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny,“ řekla ParlamentnímListům.cz Zenklová.

Radek John ParlamentnímListům.cz řekl, že schůzi výboru svolal na žádost osmi členů výboru, což je jeho povinnost. Na zasedání pozve Stanislava Mečla, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila i šéfku městského státního zastupitelství v Praze Jana Hercegovou.

Pavel Zeman nejspíš mlčenlivosti nezbaví

Problém je, že pražské žalobce nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nejspíš mlčenlivosti nezprostí. „Já je stoprocentně pro takovou věc mlčenlivosti zbavovat nebudu,“ reagoval podle Novinek.cz Zeman.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje pozvání žalobců za zásah do nezávislosti české justice. Mečlem nařízenou prověrku řady spisů týkajících se především korupce či veřejných zakázek minulý týden zkritizovalo jako účelovou samo vedení městského státního zastupitelství, které ústy své šéfky Jany Hercegové odmítá plošnou a programovou skandalizaci své práce, infomovaly Novinky.cz.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká rozsah prověrky označila za nestandardní. Domnívá se, že pravým důvodem masivní kontroly není odhalení případných pochybení v dlouhodobě kritizované práci tamních žalobců, ale vysátí citlivých informací.

Kauzy ODS

Právo zjistilo, že předmětem prověrky bylo i šestnáct spisů týkajících se aktuálně probíhajících kauz. Devět z nich městská státní zástupkyně Jana Hercegová odmítla kontrolorům vydat. Podle Práva se Mečlovi lidé z vrchního státního zastupitelství zajímali o kauzy podezřelých nákupů vojenské techniky na ministerstvu obrany, případy spojené s pražským Dopravním podnikem a magistrátem, elektrárenskou společností ČEZ nebo Sazkou.

Předložit si nechali i všechny spisy vedené v metropoli na vlivné funkcionáře ODS. Předmětem prověrky pak podle informací Práva bylo i několik ukončených spisů z jednotlivých pražských obvodních zastupitelství a to by podle některých odborníků mohlo být nezákonné. Zajímavé také je, že z vrchního státního zastupitelství pro dokumety přišel kromě dalších i žalobce Peter Pješčak, tedy muž, který je podezřelý z úniku citlivých informací.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …