Přednášející: Humanitární bombardování je nesmysl. Na kusy roztrhá děti, svatbu i pohřeb. Díky útoku USA teď stoupne nenávist. Vojáci utíkají před Islámským státem

07.10.2015 8:44

O terorismu povyprávěl v liberecké knihovně Jan Dušek, expert na islám a islámský fundamentalismus. Radikální islámští teroristé jsou podle něj potenciálním nebezpečím pro Evropu. „Ale nepřijdou s těmi ubožáky uprchlíky. To je stupidní názor,“ konstatoval. Za důležitý považuje rok 2003. „Kdy Američané na základě lživých argumentů vtrhli do Iráku. Kde zahynulo podle odhadů milion lidí, většinou civilistů. Ničeho tím nedosáhli. Naopak. Počet radikálů se zvýšil,“ upozornil.

Přednášející: Humanitární bombardování je nesmysl. Na kusy roztrhá děti, svatbu i pohřeb. Díky útoku USA teď stoupne nenávist. Vojáci utíkají před Islámským státem
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Anketa

Schvalujete, že se Kalousek snaží blokovat Poslaneckou sněmovnu, aby si vynutil projednání opozičních návrhů?

14%
86%
hlasovalo: 7832 lidí

Povšiml si i čerstvého průšvihu, kdy byla vybombardována nemocnice Lékařů bez hranic v Afghánistánu. „Nikdo nebude za tento zločin potrestán, bude to bráno jako vedlejší ztráta. To jen přileje olej do ohně nenávisti. Afghánistánu hrozí irácký scénář. Kdy se po odchodu Američanů země dostala do chaosu a její část ovládá šílená organizace psychopatů,“ domníval se. Islámský stát podle něj nemůže být poražen bombardováním. „Nevěřím, že bude v dohledné době zlikvidován,“ uvedl.

Na světě žije 1 a půl miliardy muslimů. „K radikálům se hlasí 100 tisíc,“ prozradil Jan Dušek. Přesto i tento relativně malý počet z celkového množství vyvolává vrásky na čele lidem na celém světě, včetně muslimů. Proč to dělají, jaké mají cíle, co si myslí se pokusil v úterý 6. října v liberecké knihovně vysvětlit Jan Dušek. „Fundamentalismus je vlastně návrat ke kořenům,“ řekl na úvod. Islámský fundamentalismus není možné brát nutně jen negativně. Má i své umírněné proudy, které navíc převládají. „Daly by se připodobnit ke křesťanskodemokratickým stranám v Evropě či křesťanským voličům republikánské strany v USA. Pro tyto lidi jsou priority rodina, náboženské hodnoty. Nechtějí pornografii, homosexuální svazky, drogy a tak dále. Není to nic militantního. Je to prostě určitý pohled na svět,“ ozřejmil. Horší je to s radikály.

Zničit malého satana a vyhnat křižáky

Fundamentalismus je podle Duška reakcí na kulturní a ekonomickou globalizaci a rozvrat tradičních společností, zvláště na Blízkém východě. „Je to jakýsi způsob obrany proti překotné modernizaci,“ ozřejmil. Dalším důvodem je nespokojenost s diktátorskými sekulárními režimy. „Fundamentalisté tvrdí, že se odklonily od pravého islámu, jsou zkorumpované a navíc jsou zaprodané Západu. Hrají podle nich roli užitečných idiotů,“ upozornil. Svoji roli hraje i vojenská nemohoucnost; arabské země prohrály několik válek s Izraelem. „Podle fundamentalistů je Izrael něco špatného. Je to malý satan, přičemž velký satan jsou USA. Mnoho radikálních skupin má v programu likvidaci státu Izrael,“ objasnil Dušek.

Ve své terminologii používají výrazy jako neokolonialisté a novodobí křižáci. Za ně považují Američany, Brity či Francouze, kteří se nějak angažují na Blízkém východě. „Tvrdí, že Blízký východ je vykořisťován Západem znovu jako před sto lety za éry kolonií. Usáma bin Ládin, Ajmán Zavahrí a dnes vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí mají jednoznačný plán. Vyhnat křižáky, porazit je a zničit. Případně jim uštědřit nějaké rány na jejich území. Nejcharakterističtější útok tohoto typu byl 11. září 2001 v New Yorku,“ zmínil. Radikální islamisté vnímají bitevní pole všude kolem sebe s tím, že musí bojovat o duši každého muslima kdekoliv ve světě, „který se přiklání k západnímu stylu života, k demokracii, ke spotřebnímu konzumnímu způsobu života. Což je podle nich zhoubné,“ sdělil Dušek. Například v Afghánistánu to pak podle něj vypadá tak, že Tálibán neútočí jen na Američany či Brity – zahraniční vojáky – ale i na místní lidi.

Poté připomněl první stěžejní rok novodobé historie spojený s tímto tématem – 1979. V Íránu svrhli sekulárního prozápadního šáha Rezá Páhlavího. Místo něj se u moci ocitl duchovní, ajatolláh Chomejní. „V Íránu zvítězila teokratická islámská republika. V tomtéž roce Sovětský svaz zaútočil na Afghánistán. V důsledku toho většinu osmdesátých let tam bojovala komunistická ateistická supervelmoc s mudžáhedíny. Což byli lidé z celého Blízkého východu, kteří vedli džihád proti vetřelcům. Mezi nimi začali působit lidé jako Usáma bin Ládin či Ajmán Zavahrí, kteří na konci osmdesátých let založili al-Káidu,“ vysvětlil.

Mudžáhedíni snili o vytvoření islámského ráje na zemi na Blízkém východě

Je podle něj paradoxní, že agenti CIA v rámci studenoválečné logiky dodávali mudžáhedínům značné finanční prostředky, rakety, a také je školili v teroristických útocích. „Což se pak obrátilo proti nim. Když Sověti odešli, mudžáhedíni to brali jako triumfální vítězství. Mysleli si – Bůh je veliký, kolik bylo jich, kolik nás, a přesto oni museli odejít . Snili sen, že z Afgánistánu se přesunou na Blízký východ a tam svrhnou sekulární režimy a vytvoří tam islámský ráj na zemi. To se, jak víme, nestalo,“ ozřejmil Dušek.

Po určitém chaosu se v Afghánistánu dostalo k moci i za podpory pákistánské tajné služby hnutí Tálibán, které je také inspirováno radikálním islámem. V roce 1996 dobylo hlavní město Kábul. „Zavedli právo šaría, tvrdé tresty, zakázali zábavy, kino, televizi a podobně,“ vysvětlil. 11. září 2001 však al-Káida provedla útok v New Yorku. A protože Tálibán odmítl vydat její vůdce skrývající se na území Afghánistánu, začala operace Trvalá svoboda Američanů a jejich spojenců. Vláda Tálibánu byla svržena. „Byli vyhnáni z velkých měst, ale ukryli se v neprostupných horách na hranicích s Pákistánem. Problém je, že spojenci v Aghánistánu nevyhráli úplně. Loni byla oficiálně ukončena bojová mise. Výsledky jsou problematické. Tálibán dále funguje a ovládá vesnická území. Minulý týden na několik dní ovládl významné město Kunduz,“ upozornil Dušek.

Humanitární bombardování je nesmysl. Nikdo není potrestán, svede se to na vedlejší ztráty

Připomněl v této souvislosti nedávný veliký průšvih, kdy byla Američany vybombardována nemocnice, kde působila respektovaná mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic. „Není to nic nového. Nazývá se to vedlejší ztráty. Funkce humanitárního bombardování je nesmysl. Rozhoduje to člověk. A vyhodnotit, jestli nějaká skupina je svatba, pohřeb, či bojovníci, na tisíc kilometrů daleko na snímcích ze satelitu je obtížné. Mnohokrát už se stalo, že byli bombardováni civilisté a na kusy byly roztrhány ženy i děti,“ zdůraznil. „Na to byla jediná reakce, že byla hádka o počet obětí. Za tento válečný zločin, jako je bombardování nemocnice, nebude nikdo potrestán. Bude to bráno jako vedlejší ztráta. Tohle přilévá jen olej do ohně nenávisti,“ upozornil. V Aghánistánu podle vyjádření Duška hrozí irácký scénář. „Kde po odchodu Američanů v roku 2011, kdy území přenechali tamní armádě, vznikl Islámský stát. Důsledky vidíme dodneška. Je tu chaos a část země ovládá šílená organizace psychopatů,“ sdělil.

Vylhané důkazy při útoku na Irák. Milion obětí, zvýšení počtu radikálů

Dušek upozornil na velmi důležitý fakt. „Radikálové nemají podporu většiny místního obyvatelstva. Obyčejní muslimové, když se nějak projevili, tak to bylo v roce 2011 při demonstracích známých jako arabské jaro. Tam ale chtěli úplně jiné věci než teroristé. Chtěli práci, aby nebyla korupce a aby mohli žít důstojný život jako normální lidé,“ ozřejmil Dušek. Po 11. září 2001 americký prezident George Bush vyhlásil válku proti terorismu. „Nějakým způsobem byla oprávněná akce proti Afghánistánu, kde se skrývali strůjci těch úderů; a Tálibán je nechtěl vydat. Už tak legitimní nebyl úder na Irák v roce 2003. Bez požehnání Rady bezpečnosti OSN a na základě vylhaných důkazů,“ objasnil Dušek.

Argumenty byly, že Irák má zbraně hromadného ničení, že se blíží k vytvoření jaderné zbraně, a že je napojen na al-Káidu. „Nic z toho se neukázalo jako pravda. Nicméně tehdy vládnoucí američtí neokonzervativci rozjeli masivní kampaň a ukázali nejen umírněným muslimům, že jde o něco nefér. Že Západ útočí na suverénní stát na základě vylhaných důkazů. Podle Lékařů bez hranic tam zahynulo milion lidí. Většina z nich civilisté,“ upozornil Dušek. Pochopitelně touto stupidní akcí Američané ničeho nedosáhli. „Naopak se terorismus posílil,“ uvedl.

Vycvičení teroristé nepřijdou s těmi ubožáky uprchlíky

Kde se vzal takzvaný Islámský stát? „Poté, co byl svržen Tálibán v Aghánistánu, al-Káida jakoby zmizela. Nešlo ostatně o nějaké tisíce lidí, ale jen stovky radikálů,“ upřesnil. Příležitost pro al-Káidu se podle něj znovu naskytla v roce 2003, kdy Američané napadli Irák. „Stal se chaotickou zemí, kde zvláště ve velkých městech jako Bagdád, Fallúdža, Mosul se militanti mohli schovat a dělat Američanům velice nepříjemné věci,“ uvedl. V letech 2003 až 2006 působil jako šéf al-Káidy v Iráku Abú Musab az-Zarkáví. „To byl první předchůdce Islámského státu. V roce 2006 byl zabit, ale jeho skupina působila dál. Do čela se dostal Abú Bakr al-Bagdádí. V roce 2011 začalo povstání proti Asadovi v Sýrii a Američané opustili Irák. Najednou se pro teroristy objevilo volné pole, jak se rozšiřovat, čehož využili. Islámský stát vznikl jako odnož al-Káidy v Iráku, která se udělala sama pro sebe,“ vysvětlil Dušek.

Islámský stát disponuje miliardou až dvěma miliardami dolarů. Kde ty peníze vzali? „11 ropných vrtů, prodej lidí do otroctví, vyrabování muzeí v Mezopotámii a následný prodej artefaktů,“ vyjmenoval Dušek. Jen v druhém největším iráckém městě Mosulu se zmocnili půl miliardy dolarů ve zlatě. „Islámský stát má 30 tisíc bojovníků a noví stále přicházejí. Je mezi nimi i 3 tisíce občanů Evropské unie. Což je potenciální veliké nebezpečí,“ zdůraznil. „Ovšem nikoli skrze uprchlickou vlnu. To je stupidní názor. Když teroristé někoho vyškolí za tisíce dolarů, tak ho nebudou do Evropy posílat na vratkém gumovém člunu, ale koupí mu letenku s falešným pasem. Ten chlapík přijede v obleku a odjede v nějakém kvalitním autě. Rozhodně nepřijde s ubožáky, kteří, mimo jiné, prchají i před Islámským státem,“ objasnil.

Nevěřím, že bude Islámský stát v dohledné době zlikvidován

Dušek promítal na plátně obrázky totálně rozmbombardovaných a zničených měst v Sýrii. „Tohle by měli pravidelně vidět všichni iracionální odpůrci imigrantů. Žít ve městě, kde vám nad hlavami létají stíhačky a bortí celé čtvrti, odpalují se tam lidi, to opravdu moc nejde,“ konstatoval. Mentalita radikálů je nebezpečná i v tom, že se nebojí smrti. I tak se dá vysvětlit, proč porážejí pravidelnou armádu. „Iráčané, když jdou do armády, tak chtějí uživit rodinu. Když vidí takovéhle lidi, tak utečou. Popravdě já bych taky utekl,“ konstatoval. Bombardováním se takzvaný Islámský stát porazit nedá. „Za rok prý tímto způsobem bylo zabito tři tisíce bojovníků. Ale oni tam proudí další,“ domníval se. „Nevěřím tomu, že Islámský stát bude v dohledné době zničen a zlikvidován. Dokud se někdo neodhodlá k pozemnímu útoku. Nejsilnější zemí Západu jsou USA. Prezident Obama vyhrál volby slibem, že stáhne vojáky z Iráku a Afghánistánu. Byl zvolen za základě opačné politiky, než byla ta až moc radikální George Bushe. Takže ten to nebude iniciovat. Rusové mají svých problémů hodně a spíše budou podporovat Asada. Pochybuji, že by zvládli porazit Islámský stát,“ uvedl Dušek.

„Vlna násilí, děsu, hrůzy se zhmotnila v uprchlické vlně. Letos přijde do Evropy milion lidí. České republiky se to moc netýká, neboť nejsme tak bohatí. Jen ze Sýrie utekly 4 miliony lidí. Většina z nich je v Turecku, Jordánsku a Libanonu. Osobně proti uprchlíkům nic nemám, chápu je. Ale může to být velký problém,“ uzavřel Dušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …