Překvapivé: Šéf Frekvence 1, se kterým Zeman mluvil ze špitálu, skončil

08.02.2023 14:05 | Kauza

Konec dvacetiletého působení. Známý moderátor Luboš Procházka oznámil svůj konec na pozici šéfredaktora rádia Frekvence 1. Ve svém prohlášení na sociálních sítích naznačuje neshody s vedením. Nakolik celá věc souvisí s prezidentskými volbami a vyhrocenou atmosférou po volební kampani nevíme. Podle našich informací šlo o rychlý a nečekaný odchod a vše se odehrálo pár desítek hodin po skončení prezidentských voleb. Podle našich informací byl nenadále rychlým koncem moderátora šokován i prezident republiky, který mu těsně předtím poskytl rozhovor. Procházka byl jediný, kdo před časem přinesl interview se Zemanem během jeho pobytu v Ústřední vojenské nemocnici.

Překvapivé: Šéf Frekvence 1, se kterým Zeman mluvil ze špitálu, skončil
Foto: Archiv L. Procházky
Popisek: Luboš Procházka během rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem

Dlouholetý šéfredaktor a známý moderátor rádia Frekvence 1 na této stanici skončil. Luboš Procházka se ke konci svého dvacetiletého působení v jedné z nejvýraznějších rozhlasových stanic v zemi vyjádřil až nyní na svém facebookovém profilu.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21900 lidí

„20 let vztahu s ,manželkou' jménem Frekvence 1, 20 let intenzivní práce. Neuvěřitelné projekty, cesty a rozhovory... A především práce s mnoha skvělými kolegy. Tohle bouřlivé ,manželství' teď ale dospělo do situace, která se prostě stává,” uvádí k celé věci Luboš Procházka na svém oficiálním profilu na Facebooku.

Popisuje, že dle svých slov už nějaký ten měsíc cítil, že jsou s „manželkou" ve vztahu unavení a potřebují se nadechnout. „A tak jsme si naordinovali odpočinek. Jestli natrvalo nebo jen na čas, ukáží další týdny a měsíce,” konstatuje a jeho slova napovídají, že i přes probíhající práci v průběhu volební kampaně cítil, že něco není v pořádku.

„Odstoupil jsem po volbách po čtyřech letech z postu šéfredaktora zpravodajství Frekvence 1! S vědomím, že za sebou společně s kolegy necháváme obrovský kus práce. Poslední tři roky jsme prožili covid, dvoje náročné volby, válku... Psychické vypětí se podepsalo na každém z nás, ale to bychom nebyli dobrými novináři, abychom vše nezvládli. Kolegové teď budou pokračovat v nastavené práci a já si budu přát, aby se jim nadále dařilo,” píše smířlivě. 

Těsně předtím, než jeho letité angažmá na Frekvenci 1 skončilo, přitom zaznamenal mimořádný úspěch, když ještě během volební soboty zrealizoval exkluzivní rozhovor s prezidentem Zemanem, který živě vysílala i zpravodajská stanice CNN Prima News. „Jako velké finále pro sebe považuji společné vysílání rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem pro Frekvenci 1 a CNN Prima News ze soboty 28. ledna. Živý rádiový rozhovor živě přenášela televize. Ještě teď tomu nevěřím,” uvádí k tomu ve svém vyjádření.

„Vím, že mnoho z vás tato zpráva překvapila či překvapí, ale chtěl jsem o ní informovat všechny. Ale to podstatné: Chci a budu nadále pracovat v médiích a věřím, že vám brzy budu moci říci více. Děkuji všem za podporu a brzy naslyšenou či na viděnou. A moje milá F1, drž se. O svém rozhodnutí jsem v minulých hodinách informoval všechny důležité lidi ve svém okolí, ale také prezidenta republiky Miloše Zemana či premiéra Petra Fialu, se kterými jsem v rádiu vedl pravidelné rozhovory v rámci Prezidentských a Premiérských pressklubů,” vzkázal v závěru prohlášení Luboš Procházka.

Celé prohlášení je formulováno klidně a shovívavě vůči svému dnes již bývalého zaměstnavateli, ovšem z jeho nedávné práce i veřejného vystupování je patrné, že z jeho strany o žádný dobrovolný konec nešlo. Avizoval například, že by rád pokračoval v Prezidentských pressklubech s nově zvolenou hlavou státu. Podobně již několik let vede i Premiérské presskluby, dříve s Andrejem Babišem, dnes s Petrem Fialou, ale i dalšími členy současné vládní koalice. Tradice rozhovorů s prezidentem Zemanem ze zámku v Lánech trvala od roku 2018, kdy Procházka pořad přebíral po Luboši Xaverovi Veselém, který z rádia odcházel. Luboš Procházka byl také první a jediný, kdo živě po telefonu ve vysílání hovořil se Zemanem během jeho předloňské hospitalizace. S premiérem Fialou pak pravidelné presskluby vedl prakticky od jeho nástupu do funkce v lednu 2021.

Nakolik se jednalo o možné neshody v řízení či směřování Frekvence 1 a nakolik o možné politické přesahy s ohledem na výsledek voleb nového prezidenta není jasné. Jisté je, že vzhledem k práci v uplynulých letech s Lubošem Procházkou neměli problém žádní politici a často k němu do studia chodili ministři a další vysocí představitelé státu napříč politickým spektrem a sám Procházka ještě nedávno veřejně mluvil o budoucích plánech.

Moderátor svůj konec na Frekvenci 1 více komentovat nechtěl. „Zatím k tomu nemůžu říci více, platí to, co jsem napsal ve statusu,” uvedl stroze Luboš Procházka pro ParlamentníListy.cz.

Redakce PL však získala komentář hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, který byl již o všem samotným Procházkou informován, stejně tak prezident. „Je to překvapující informace a nezbývá než popřát: Dobrou noc a hodně štěstí!” uvedl mluvčí v narážce na známý americký film stejného názvu, který pojednává o „honu na čarodějnice” a tzv. Mccarthyovských procesech v USA během studené války a snaze za každou cenu všude najít a potrestat sympatizanty s komunismem. Toto období bývá přirovnáváno k politickým procesům ve východním bloku, byť s méně drakonickými tresty. Právě mediální zpravodajství pomohlo tento „hon na čarodějnice” zastavit. 

 
 
 

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Novodobá 50 sátá leta jako když švihne , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTravolta65 , 08.02.2023 15:42:22
Už to ani svazáci a pohrobci komunistů neskrývají ! Fialenko zatím využívá jejich služeb ,jako to dělala za své vlády Merklová .Nakonec ji za to svrhli a ujali se při posledních volbách moci !Tak taky dopadne Fialenko a jeho tlupa !Už by měli bystřit !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …