Případ chlapce, kterému VZP odmítla uhradit operaci očí, pokračuje. Máme výbušné interní emaily

16.06.2018 10:16

KAUZA Příběh nečekaného vítězství rodiny Hutníkových ve sporu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ve věci neuhrazení operativního zákroku očí jejich syna zřejmě brzy čeká pokračování. Matka nemocného chlapce totiž v pátek 15. června donesla oficiální stížnost na Ministerstvo zdravotnictví. V té si mimo jiné stěžuje i na nestandardní chování zaměstnanců pojišťovny a posudkových lékařů ve věci posuzování případu jejího syna. V textu stížnosti, kterou zaslala i ParlamentnímListům.cz, hovoří doslova o „instruování“ revizních lékařů ze strany ústředí VZP v Praze. Tvrzení dokládá interní e-mailovou komunikací, ke které se prý dostala náhodou. K těmto věcem mělo podle Hutníkové docházet během první i druhé instance správního řízení pojišťovny. Celý spor měl minulý týden dohru u Městského soudu v Praze, který dal Monice Hutníkové za pravdu a rozhodnutí největší zdravotní pojišťovny v Česku nevyhovět žádosti o mimořádnou úhradu operace očí jejího syna zrušil.

Případ chlapce, kterému VZP odmítla uhradit operaci očí, pokračuje. Máme výbušné interní emaily
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

ParlamentníListy.cz minulý týden jako první médium v zemi informovaly o verdiktu ve správním sporu rodiny Hutníkových a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Manželé Hutníkovi se s největší zdravotní pojišťovnou v Česku soudili kvůli odmítnutí proplacení operativního zákroku zvaného CXL u jejich nezletilého syna.

Ten trpí vzácnou chorobou, tzv. keratokonem, při kterém dochází k postupnému rozpadu rohovky a v případě progrese, která může být u tohoto syndromu i velmi neočekávaná a rychlá, může dokonce hrozit i naprostá slepota.

Operaci platili ze svého

VZP zákrok v ceně přibližně 13 tisíc korun rodičům chlapce odmítla proplatit. Namísto toho nabídla onemocnění korigovat brýlemi, v případě zhoršení pak situaci řešit transplantací rohovky.

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

Hutníkovi na nabídku ze strany VZP i vzhledem k doporučení z některých odborných lékařských pracovišť nepřistoupili. Operaci se rozhodli uhradit ze svého a domoci se náhrady správní a posléze i soudní cestou.

Po více než roce od zahájení sporu se rodina dočkala verdiktu, kdy jí Městský soud v Praze dal za pravdu a rozhodnutí pojišťovny operaci neuhradit zrušil. Rozsudek je zatím nepravomocný a VZP se může odvolat prostřednictvím kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně, přičemž zatím podle všeho není jasné, zda tak učiní, či nikoliv.

I tak už ale kauza má své pokračování. Matka nemocného chlapce Monika Hutníková totiž v pátek 15. června zamířila na Ministerstvo zdravotnictví, kde na postup VZP podala oficiální stížnost. Kromě jiného si stěžuje i na „podivné praktiky“ pojišťovny v souvislosti s komunikací pražského ústředí VZP a revizních lékařů posuzujících případ jejího syna.

„Ve stížnosti, kterou jsem podala, se ptám i na to, proč ústředí VZP opakovaně instruovalo revizní lékaře a navrhovalo zamítání mé žádosti o mimořádnou úhradu léčby CXL v případě nemoci mého syna,“ sdělila Hutníková ParlamentnímListům.cz po telefonu.

A k dispozici naší redakci poskytla i text stížnosti, který podala. „Proč ústředí VZP opakovaně navrhuje zamítnutí žádostí a zasílá tyto své návrhy e-mailovou poštou revizním lékařům?“ ptá se v něm resortu zdravotnictví Hutníková. „Odpovědnost za správnost odbornou i právní nese vždy revizní lékař, přesto je instruován, jak má postupovat a to navíc naprosto nepodloženým a neodborným způsobem,“ dodává matka nemocného chlapce další otázku a rozepisuje své argumenty.

Získala interní e-maily...

Poněkud zvláštní praktiky pojišťovny v případě nemocného syna Hutníkové minulý týden nakousl i deník Aha, který o sporu Hutníkových a VZP spolu s ParlamentnímiListy.cz informoval jako jediné médium v Česku. „Takže o budoucím životě mého dítěte rozhodoval od stolu úředník? Zdá se, že posudkoví lékaři jsou jen pěšáci, kteří poslouchají pokyny shora. Je to výsměch všem nemocným,“ citoval deník Aha Moniku Hutníkovou.

 

Dokumenty, které mají onen „zvláštní postup“ VZP vůči posudkovým lékařům dokládat, Hutníková předala do rukou jednomu z vyšších úředníků Ministerstva zdravotnictví. K dispozici je má i redakce serveru ParlamentníListy.cz.

Stanovisko? Nedoporučující

Jedná se de facto o interní e-mailovou komunikaci mezi zaměstnanci Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se vzhledem ke svému charakteru s největší pravděpodobností neměla dostat na veřejnost. Monika Hutníková se k ní dle svých slov dostala pravděpodobně náhodou. Obdržela je jako přílohu e-mailu v době, kdy s pojišťovnou komunikovala kvůli nahlížení do spisu během probíhajícího správního řízení.

„Stanovisko OKRZP Ústředí VZP ČR je nedoporučující. CXL je indikováno při progresi Keratokonu o 2 dpt (pravděpodobně dioptrie, pozn. red.) za rok. Tento nález není v lékařské zprávě doložen,“ oznamuje jednomu z revizních lékařů posuzujících případ syna Hutníkové osoba z pražského ústředí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jména vzhledem k citlivosti celé kauzy (zatím) nebudeme zveřejňovat.

Co se týče odesilatele zprávy revizním lékařům, lze sdělit jen to, že se jedná o osobu pohybující se v hierarchii VZP na vysokých místech, mající pravděpodobně v gesci posudkové lékaře. Podle názoru pisatele e-mailu se v případě syna Hutníkové nejedná o „jedinou možnou léčbu“. „U keratokonu je algoritmus léčby: korekce brýlovým sklem, kontaktní čočkou (měkkou, tvrdou, čočkou na míru), perforující keratoplastika (transplantace rohovky, pozn. red.),“ stojí dále v e-mailu.

Nicméně, jak byla Monika Hutníková coby zákonná zástupkyně nemocného chlapce ze strany pojišťovny informována – e-mailová komunikace mezi pražským ústředím VZP a jejími revizními lékaři na jednotlivých pobočkách měla představovat pouze jakousi „interní diskusi“.

„Hloupé dotazy ponechám bez odpovědi“

ParlamentníListy.cz se u Všeobecné zdravotní pojišťovny pokusily zjistit, zda se v případě prvoinstančních a druhoinstančních správních řízení jedná o běžnou praxi. Tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý nám ale věc komentovat odmítl.

„Nezlobte se, ale tak hloupé dotazy ponechám bez odpovědí. Považoval bych za nedůstojné VZP na ně jakkoliv vážně reagovat,“ sdělil jen. Na následný protiargument naší redakce ve smyslu zaslání odkazu s textem online verze deníku Aha, ve které se zvláštní praktiky posudkových lékařů zmiňují, již nereagoval.

V uplynulém týdnu se případu Hutníkových a Všeobecné zdravotní pojišťovny věnoval Jaromír Soukup ve svém pořadu Aréna na TV Barrandov v části věnované zdravotnictví, do které si pozval kromě aktuálního šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO i lékaře a bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu a expertku ČSSD na zdravotnictví Lenku Tesku Arnoštovou.

„To je jednoznačně chyba pojišťovny. Pokud existuje taková věc, musí to pojišťovna zaplatit,“ reagoval na konto případu Hutníkových Bohuslav Svoboda. „Selhání pojišťovny a jejich revizních lékařů,“ dodal pražský exprimátor.

Teska Arnoštová si dovolila spekulaci. „Revizní lékaři jsou zaměstnanci pojišťovny. A teď je otázka, jestli jsou skutečně objektivní,“ vyjádřila se.

Nutno zmínit, že do karet argumentace VZP v případu Hutník příliš nehraje ani vyjádření, které k věci vydalo Ministerstvo zdravotnictví.

„Ministerstvo zdravotnictví ČR opakovaně upozorňovalo VZP, že se dle našeho názoru jedná o hrazenou péči,“ zaslal resort ParlamentnímListům.cz v odpovědi. Podle vyjádření ministerstva byla v případě cross-linking (CXL, pozn. red.) Všeobecná zdravotní pojišťovna ze strany tohoto resortu „opakovaně upozorněna“, že se dle názoru resortu zdravotnictví „jedná o hrazenou péči, na niž má pojištěnec za splnění zákonných podmínek nárok“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …