Problém v ANO, který dráždí Babiše. Zavládne po dnešku mír? My už tušíme

14.05.2020 17:49

Předsednictvo hnutí ANO bude ve čtvrtek navečer řešit palčivou kauzu, která nejsilnější politickou formaci v zemi už měsíce zatěžuje. Špičky hnutí budou rozhodovat o březnovém zrušení tří brněnských místních organizací, které původně podle všeho neproběhlo zcela podle pravidel a vyloučení členové hrozí soudem.

Problém v ANO, který dráždí Babiše. Zavládne po dnešku mír? My už tušíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

Na počátku problému, který už celé týdny dělá vrásky nejen Andreji Babišovi, stojí korupční kauza Stoka, v jejímž rámci čelí obžalobě brněnští politici, podnikatelé, firmy i úředníci v čele s dnes už bývalým členem ANO Jiřím Švachulou. 

Právě v reakci na tuto kauzu a údajné propojení na Švachulu rozhodlo vedení hnutí ANO počátkem března na základě podnětu brněnské odnože hnutí o kompletním zrušení tří místních organizací. Jde o oblasti Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec. 

Zrušením těchto organizací nejenže problém neskončil, ale spíš se otevřela jeho další kapitola. Bývalí členové tří zrušených buněk, kterým členství v ANO automaticky zaniklo, se postavili na odpor s tím, že s kauzou Stoka nemají a neměli nic společného a nikdo se s nimi o jakýchkoli pochybeních ani nebavil. Někteří si najali právníka a začali se chystat na soud. Podle dostupných informací totiž právo stojí na jejich straně a místní organizace nebyly zrušeny dle pravidel.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Všechno se teď snaží napravit nejužší vedení hnutí ANO a na zasedání předsednictva sezvalo aktéry daného příběhu. Že jde o snahu chyby napravit a vše vyřešit ke spokojenosti zúčastněných napovídá i skutečnost, že by na jednání předsednictva měl dorazit i právník dotčených bývalých členů, což určitě není v případě vnitrostranického setkání běžné.

ParlamentníListy.cz oslovily právního zástupce bývalých členů ANO ze zrušené organizace v Brně-Židenicích Radka Ondruše. Podle něho padne na zasedání předsednictva návrh na zrušení původního zrušení místních organizací a jeho přijetí by zabránilo tomu, že se celá věc dostane před soud.

„Tím se všem obnoví členství, z veřejné záležitosti se opět stane vnitrostranická a vše si budou moci vyříkat uvnitř hnutí. Odpadne riziko soudních přezkumů a jednání a bude prostor pro diskusi. Očekávám racionální přístup předsednictva a potvrzení našeho návrhu, který považuji za nejrozumější. Nelze však vyloučit ani nejrůznější překvapivé zvraty a protinávrhy,“ míní.

Jak dále Ondruš uvedl, jeho klienti, jako současní nečlenové hnutí nepřipustí a odmítnou jakékoliv spekulace a osočování, které by v případě, pokud nebude rozhodnutí z 5. 3. 2020 revokováno, byly předmětem soudního přezkumu. 

„V takovém případě pak klienti zváží další postup. Argumenty jsou jednoduché – zrušení MO proběhlo v rozporu se zákonem, členové neměli možnost se k němu vyjádřit, nebylo o něm hlasováno v orgánech hnutí na místní, oblastní a krajské úrovni, nebyly jim předloženy k vyjádření žádné argumenty, vše se dozvídají z tisku a současně jsou jim upírány: právo na svobodné sdružování a činnost v politických stranách, právo na spravedlivý proces, právo na svobodnou volbu advokáta a právní zastoupení. Předmětem dnešního jednání tedy klienti, stále jako nečlenové, se zaměří na argumenty o nezákonnosti procesu rušení MO a zániku svého členství v hnutí,” konstatoval právník pro ParlamentníListy.cz.

Podvečerního jednání by se měla zúčastnit i šéfka hnutí ANO v Jihomoravském kraji a poslankyně Taťána Malá. Podle svých slov bude na předsednictvu prosazovat takový scénář, aby se celá nepříjemná situace konečně vyřešila.

„Jsem připravena na předsednictvu hnutí přednést závěry z jednání jak krajského, tak oblastního předsednictva. Chceme jednoznačně celou situaci, která hnutí poškozuje, dořešit a distancovat se od lidí, kteří nás poškozují. Spolu s kolegy jsme přesvědčeni, že jsme situaci řešili správně a za svým rozhodnutím si stojíme. Možná jsme měli být ještě důslednější a také jsme měli jednat dříve. Mrzí mne, že se zrušení některých organizací dotklo i lidí, kterých se uvedené problémy netýkají. Těm všem chceme vyjít vstříc, aby se do hnutí mohli vrátit,” uvedla Taťána Malá pro ParlamentníListy.cz.

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek zůstává v této věci spíše mimo „kolbiště“. Kraj v barvách hnutí ANO řídí jako nestraník. „Aktuální situaci nebudu komentovat s ohledem na to, že ji vnímám jako ryze interní záležitost hnutí ANO, kterého nejsem členem,“ řekl nám hejtman.

„Na druhou stranu osobně budu rád, pokud se tato záležitost, která tady na jižní Moravě rezonuje, dořeší už co nejdříve. Ať se můžeme všichni zase plně věnovat tomu, proč si nás lidé zvolili, tedy práci pro náš Jihomoravský kraj,“ dodal k tomu hejtman.

Předsedkyně hnutí ANO v Brně-městě Karin Karasová, starostka městské části Brno-Královo Pole, chce na jednání předsednictva jako další straničtí kolegové z Brna podpořit zrušení zmíněných tří místních organizací. „Na celostátní předsednictvo jdu tlumočit naprosto většinový souhlas brněnského oblastního předsednictva se zrušením tři místních organizaci. Věřím, ze celostátní předsednictvo bude názor Brna respektovat,“ uvedla pro PL Karasová.

Jak se kauza nakonec vyvine, a zda bude vše dořešeno pod pokličkou hnutí ANO, anebo spor poputuje až do soudní síně, se dozvíme již brzy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …