Profesor Přibáň k Rathovi: Pokud policie jednala na objednávku, zákon padne

03.06.2012 9:25

Případ bývalého středočeského hejtmana a poslance sociální demokracie Davida Ratha je podle profesora Cardiff Law School ve Velké Británii Jiřího Přibáně bodem zlomu v české politice i v tom, jestli v České republice může vůbec fungovat právní stát. „Vlastně se dnes rozhoduje o tom, jestli budeme žít ve slušné zemi, kde se zločin stíhá proto, že je to zločin, a ne jako v Žebrácké opeře, kde zločince stíhají ještě větší zločinci,“ říká pro ParlamentníListy.cz český právník a sociolog Jiří Přibáň.

Profesor Přibáň k Rathovi: Pokud policie jednala na objednávku, zákon padne
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Profesor Cardiff Law School Jiří Přibáň v ČT

I když nechce spekulovat o případné vině Davida Ratha, prokáže-li se, že policie v odposleších postupovala zcela nestranně a podle zákona, tak stále ještě existuje naděje, že zločin bude stíhaný jako zločin, a ne jako nějaká msta nebo postranní vyřizování si vzájemných účtů. „Prokáže-li se však, že policie jednala na objednávku nějaké konkrétní politické strany nebo obchodní skupiny, potom se definitivně zhroutí i poslední možnost obhájit zákon proti zločinu,“ varuje právník. Proto je podle něj důležité, aby orgány činné v trestním řízení mohly řádně postupovat a nikdo je předem neobviňoval ze zaujatosti. Ovšem situace je pochopitelně velmi citlivá vzhledem k tomu, že se jedná o předního politika opozice, a proto je podle profesora Přibáně zcela na místě, aby se posléze postupem policie a hlavně odposlechy zabývala i stálá komise Poslanecké sněmovny.

„Ta kauza buď způsobí totální politizaci justice a policie, nebo naopak posílí jejich nezávislost,“ dodává pro ParlamentníListy.cz. Neodvažuje se v tuto chvíli říci, jaký účinek bude případné odsouzení poslance za korupci mít na ostatní politiky, protože stále chybějí potřebné informace o kauze samotné i postupu policie v ní. Ale vyšetřit by se měly i některé starší kauzy. „To je dokonce podmínka pro to, aby se alespoň minimálně obnovila důvěra v právo,“ je přesvědčen Jiří Přibáň.

Vidí přední právník odlišnost Rathova případu od řady předchozích kauz, které se v médiích objevily a které se většinou časem rozplynuly, aniž by byli nějací viníci pohnáni k odpovědnosti? „Jednotlivé kauzy lze těžko jednoduše srovnávat, jak ukazuje třeba případ nedávno obviněného bývalého ministra ODS Martina Kocourka. Ale v případě Ratha nesmíme zapomenout, že policie zadržela pachatele přímo při páchání trestného činu, a proto byl také v souladu s článkem 27 Ústavy zadržen, předsedkyně Poslanecké sněmovny s tím vyslovila souhlas a nyní o celé záležitosti rozhodne s konečnou platností sněmovna,“ uvádí Přibáň. Nevidí důvod, proč by poslanci neměli vydat Davida Ratha trestnímu stíhání.

Podezřelý poslanec může být odposloucháván navzdory imunitě

Právník odmítá zpochybňování regulérnosti odposlechů, které jsou hlavním důkazem korupce proti Rathovi. Kritici postupu policie tvrdí, že poslanec Parlamentu ČR s imunitou nemůže být odposloucháván. „Pokud odposlechy proběhly v souladu se zákonem, tak je vše v pořádku. Konstrukce, podle které se jedná o nepřípustný zásah moci výkonné, tedy policie, do moci zákonodárné, tedy soukromí poslance, je příliš krkolomná a nemá oporu v Ústavě,“ nesouhlasí s těmito názory renomovaný právník. A pro srovnání uvádí příklad z Velké Británie, kde nemají poslanci trestní imunitu vůbec a jejich imunita se vztahuje jen na občanskoprávní žalobu kvůli pomluvě. „Policie nedávno dokonce prohledávala poslanecké kanceláře ve Westminsteru kvůli důkazům v trestních kauzách vedených proti jednotlivým poslancům,“ přibližuje ParlamentnímListům.cz postavení zákonodárců ve vyspělé demokratické zemi.

Profesor Přibáň soudí, že vzhledem k postavení Davida Ratha v ČSSD celá kauza samozřejmě ovlivní ČSSD i podzimní krajské volby. „Je to paradox, když se celou dobu více či méně otevřeně píše a hovoří o korupci ve vládních stranách, a nakonec ve vyšetřovací vazbě skončí prominentní opoziční poslanec,“ říká dále právník. Upozorňuje, že „téma korupce, ale v té nejhorší možné populistické kampani, ovlivnilo už předchozí volby, po kterých přišlo těžké, ale přitom snadno předvídatelné vystřízlivění“. Najednou vidíme, že Věci veřejné nejsou tou stranou „čistých rukou, a že ODS zevnitř rozkládají boje mezi jednotlivými kmotry. Tato vládní koalice neměla podle profesora z Cardiff Law School nikdy vládnout. ODS prý potřebovala po sérii skandálů odejít do opozice, ale namísto toho se jí nabídla možnost pokračovat v totálně zprivatizovaném stylu vládnutí, a to za podpory zcela soukromého projektu politické strany Věcí veřejných a narychlo sestavené „morální pravice“ TOP 09. „Myslím, že je to jedna z nejhorších vlád od roku 1989, a celá řada afér od aféry Drobil počínaje až po totální politické dno, jakého jsme byli svědky v kauze Bárta a Škarka, jsou toho důkazem,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz Přibáň.

Korupce není české specifikum

Budou po špatných zkušenostech voliči důvěřovat ještě současným politickým stranám, zmítaných korupčními kauzami? „Český volič už není tak hloupý, aby si po kauze Rath řekl, že všechny strany jsou stejně zkažené, a proto půjde volit nějakého dalšího vůdce, který mu slíbí boj proti korupci,“ věří Přibáň. Korupce je podle něj jen jedním z problémů dnešní české politiky, a například boj proti chudobě nebo nezaměstnanosti rozhodně nebude v předvolební kampani méně důležitý. „Nechtějme absolutizovat korupci a boj proti ní,“ radí právník.

Voliči by neměli podléhat iluzi, že slušnost je politický program. „Slušnost je předpokladem politiky, ale ne jediný. Jsem přesvědčený, že jediná možnost, jak obnovit politiku v této zemi, spočívá v obnově hlavních politických stran na pravici i na levici. To je možné jen kombinací soustředěného tlaku voličské veřejnosti na politiky a prosazováním obecné vlády práva proti zkorumpované vládě soukromých skupin,“ uvádí.

Měli bychom si prý přestat myslet, že korupce je specificky český jev, který je důkazem nějaké politické nebo kulturní zaostalosti. Korupce bují podle profesora Přibáně všude tam, kde se „vyplatí“, ať se jedná o Itálii, Belgii nebo koneckonců i sousední Rakousko. A evropské dotace jsou jen jedním ze způsobů, jak lze veřejných prostředků zneužít k soukromému prospěchu. „Česká korupce není způsobená čerpáním evropských fondů,“ odmítá právník názory, že evropské dotace vedou mnohdy k rozkrádání a zbytečnému plýtvání na akce, které mnohdy ani nejsou potřebné. Ale rozkrádání evropských fondů je podle něj součástí českého korupčního systému, za který Česká republika možná bude muset hodně zaplatit, a to právě kvůli způsobu, jakým s evropskými penězi její úředníci nakládali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …