Propaganda Sputnik! psal pacient Wollner z ČT. Vrátilo se mu to. Bude koukat

04.03.2021 15:01

ANKETA Marek Wollner z České televize, šéf pořadu Reportéři ČT, nedávno onemocněl covidem-19. Z domácí izolace zavěsil na svůj facebookový profil názor, že je zcela zbytečné snažit se kupovat ruskou vakcínu. Mluvil o děravých sítích ruské propagandy. Redakce se nejen na tento výrok, jakož i samotné téma nákupu Sputniku V zeptala českých politiků. Mnohé reakce byly vůči známé veřejnoprávní tváři dost kritické.

Propaganda Sputnik! psal pacient Wollner z ČT. Vrátilo se mu to. Bude koukat
Foto: Repro ČT
Popisek: Šéfredaktor reportážní publicistiky ČT Marek Wollner

Do České republiky by měla doputovat ruská vakcína proti covidu Sputnik V. Na žádost Úřadu vlády ji nyní posuzuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a podle posledních zpráv na základě německé žádosti také tolik skloňovaná EMA, tedy unijní alternativa našeho SÚKL.

Proti užití ruské vakcíny se ve veřejném prostoru objevuje stále množství kritických hlasů, a to nejen ze strany především některých opozičních politiků nebo politických aktivistů, ale i novinářů.

Svůj pohled na věc nyní vyjevil i Marek Wollner, šéfredaktor reportážní publicistiky, moderátor pořadu Reportéři ČT a jedna z předních tváří veřejnoprávní televize. Sám Wollner se nyní léčí s covidem-19. Na svém facebookovém profilu se nedávno vyjádřil k debatám o vakcínách v České republice.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Wollner konstatoval, že i podle zpráv médií ze svěřenských fondů premiéra je zřejmé, že v brzké době mají do země doputovat miliony dávek vakcín západní provenience, a sám tak podle svých slov nechápe, proč se prezident s premiérem pokoušejí o získání očkovací látky z Ruska.

„K čemu tedy Sputnik? Premiér země, která patří dlouhodobě k nejhorším na světě ve zvládání pandemie, se i v tak dramatických chvílích s prezidentem cynicky baví geopolitickými hrátkami a pokoušejí se chytat rybičky do děravých sítí ruské propagandy,“ uvedl novinář.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety ptaly českých politiků, jak nahlíží nejen na toto vyjádření, ale i na diskuse o Sputniku tohoto typu obecně.

„Pokud EMA Sputnik V připustí, ať je u nás používán. Všichni politici kromě zodpovědného ministra zdravotnictví by měli teď ke covidu a lékům držet hubu,“ konstatuje poslanec, čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Podle poslankyně hnutí ANO Barbory Kořanové pouze Wollner dokazuje, že víc než o vakcinaci populace mu jde o boj s premiérem. „Stejně jako pan Wollner tak ani já nejsem lékař, takže se nebudu vyjadřovat k vakcíně jako takové, od toho máme SÚKL a další odpovědné orgány i osoby. Pan Wollner pouze dokazuje, že více než o očkování občanů republiky mu jde o osobní boj s premiérem a prezidentem republiky. Tento boj bohužel vede skrze pořady veřejnoprávní televize, na jejíž činnost se skládá mj. i více než dva miliony voličů Miloše Zemana. Jen přemýšlím, co by na to řekli kolegové z BBC, kterou si ČT ráda bere za vzor,“ řekla nám Kořanová.

„Osobně si myslím, že tato debata je u nás strašně zpolitizovaná. Nikdo neřeší vakcínu, ale všichni řeší geopolitiku. Slabé a kolabující vládnutí v Česku neumožňuje racionální diskusi. Chybí sebevědomí a kompetentní úřady jako SÚKL se bojí rozhodovat. A Rusko s Čínou pak logicky situaci využívají, aby si s tím také geopoliticky hrály,“ sdělil nám místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek je přesvědčen, že Rusko bude logicky dodávat vakcíny přednostně svým satelitům. „Navzdory snažení některých politiků to ještě nejsme, takže pochybuji, že by se na nás teď dostalo. Pan premiér se zaměřil na nesprávný cíl, bylo opravdu nerozumné dělat si naděje, že rekordní nákazu v Česku zachrání zahraniční cesty. Hluboce oceňuji státy, které nám reálně a zdarma dodaly vakcíny schválené EMA v naší tíživé situaci, protože tím zachraňují život mnoha lidem,“ chválí Michálek.

„Česká republika musí přestat být závislá na rozhodování a jednání neschopných orgánů Evropské unie. Evropská unie škodí. Je nutné zajistit ze všech zdrojů dostatek účinných vakcín pro dobrovolnou vakcinaci občanů, kteří se chtějí nechat dobrovolně očkovat s důrazem na rizikové skupiny,“ navrhuje místopředseda Sněmovny a šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Kritický vůči známé tváři ČT byl šéf KSČM a první místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. „Marek Wollner je člověk, který je schopen kvůli své ideologické zaslepenosti riskovat životy občanů České republiky. Že se nestydí,“ sděluje Filip.

„Miliony západních vakcín měly údajně dorazit okolo Vánoc. Nejsou. Vakcíny nejsou východní ani západní – jsou buď účinné a bezpečné, nebo nikoli. Pan Wollner topí ruským plynem, když mrzne, což je ‚hybridní vytápění‘, a neměl by proto vůbec vysílat ve státní televizi, ne?“ ptá se šéf Trikolóry a poslanec Václav Klaus.

Poslanec ČSSD Jiří Běhounek, o kterém se mluvilo jako o možném nástupci ministra Blatného, v odpovědi pro naši redakci konstatuje, že názor Marka Wollnera je extrémní. „Zvlášť když jedním dechem z ČT zaznívá kritika nedostatku vakcín. Kde je pravda a kde politika? Nevím,“ uvedl poslanec.

Vzhledem k tomu, že Sputniku stále chybí unijní certifikace od EMA, není podle místopředsedy KDU-ČSL a europoslance Tomáše Zdechovského o čem mluvit. „Dokud nebude mít Sputnik V schválení EMA, není se o čem bavit. V současné době máme půl milionu vakcín ve skladech. Možná by někdo mohl začít už konečně očkovat,“ vyzývá.

„Přeji hodně štěstí všem očkovaným neschválenou vakcínou, které nechce dát výjimku ani ministr zdravotnictví ani šéfka SÚKL,“ odpověděl místopředseda hnutí STAN a poslanec Petr Gazdík.

Samotný fakt možného nákupu ruské vakcíny ostře kritizuje poslanec Karel Krejza z ODS. „Rudý kašpar s červeným kašpárkem chtějí na východ poslat další miliardy kvůli neschválené vakcíně za situace, kdy není doposud aplikováno 700 tisíc dávek již dodaných, ze strany EMA schválených vakcín. To je prostě skandální,“ doplňuje Krejza.

„Mám řadu výhrad k postupům prezidenta Miloše Zemana či předsedy vlády Andreje Babiše během koronavirové krize, ale poslední, co bych jim vyčítala, je snaha opatřit občanům České republiky co největší množství účinných vakcín, ať už jsou odkudkoli. Již několikrát jsem se vyjádřila, že vakcína nemá ideologii, ale je buď dobrá, či špatná, účinná, či neúčinná. Geopolitické hry tu tedy daleko spíše než prezident a premiér hraje Česká televize, respektive jeden z jejích vedoucích redaktorů, Marek Wollner. Otázkou proto daleko spíše je, čí zájmy hájí Česká televize. Zájmy občanů České republiky to zcela jistě nejsou,“ je přesvědčena poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Podle poslance Radovana Vícha z SPD jsou řeči o ruské vakcíně coby nástroji propagandy nesmyslné. „Vakcína nemá ideologii a pan redaktor Wollner je ve svých názorech probruselský dlouhodobě. Je potřeba odmítnout názory, že vakcína Sputnik V je součástí hybridních hrozeb a ruské propagandy. Pokud 21 států včetně Maďarska a nově i Slovenska zakoupilo a úspěšně očkuje ty, kteří chtějí být Sputnikem V očkováni, tak v tomto případě rozhoduje rychlost. Ta EU, ale i vládě dlouhodobě chybí a podívejme se, s jakou rychlostí a v jakých objemech provádějí vakcinace státy mimo EU jako třeba Velká Británie nebo Izrael. Je potřeba odmítnout očkovací pas a naopak nakupovat vakcíny všude, kde je to možné, protože rozhoduje rychlost. Takže prezident republiky zachraňuje renomé vlády, která naivně spoléhá na vakcíny z EU, která trestuhodně v této věci zaspala. A mělo by být jedno, jestli jsou vakcíny z Ruska nebo Číny,“ řekl Vích.

„Pokud vakcínu schválí Evropská léková agentura, na zemi původu nezáleží,“ konstatuje stručně lidovecký poslanec Pavel Bělobrádek.

Sociálnědemokratický poslanec Václav Votava sdělil, že pokud vakcína bude mít velkou účinnost a bude bezpečná, je jedno, jakého původu tato látka bude. „A především musí být schválena Evropskou lékovou agenturou. To je nejdůležitější podmínka. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdyby si mohl člověk vybrat, jakou vakcínou chce být naočkován,“ navrhuje poslanec ČSSD.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …