Protiromská píseň "Dežo" a Nohavica je pod palbou. Čunek se ho zastal

03.05.2012 17:46

Jarek Nohavica hraje na rasisiticko-populistickou strunu - tvrdí to shodně komentátoři týdeníku Respekt a zpravodajského webu Britské Listy. Nohavicovy písničky "Dežo", která reaguje na aktuální dění, si ovšem komentátor Respektu Kamil Fila všiml až několik měsíců po jejím vzniku. Naopak na jeho text se pak zaměřil senátor Jiří Čunek - že ho v něm Fila označil za korupčníka, bude možná řešit soudně.

Protiromská píseň "Dežo" a Nohavica je pod palbou. Čunek se ho zastal
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Po čtvrté hodině se vydalo několik stovek demonstrantů, za účasti desítek policistů, na pochod Prahou

Jaromír Nohavica má mimořádný talent bleskově reagovat na momentální náladu ve společnosti. Svůj textařský um prokazuje spolehlivě už od osmdesátých let minulého století. A v posledních letech si - zejména díky internetu - získává stále víc posluchačů. Své hudební glosy nazývá virtuálkami.

Zatímco se sněhovou nadílkou, při níž Pendolinu "zamrzly u Polomi všecky cederomy" se vypořádal v humorném duchu, dění ve Šluknovském výběžku loni na podzim zastihlo slezskou písničkářskou legendu s tváří poněkud zachmuřenou. S kytarou v ruce rozvíjí představu Roma Deža, který má nože, zatímco on, bílý Čech, se musí obávat, kdykoliv vstoupí na jeho území.

Rasismus naruby na těšínský způsob

O tom, že Nohavica tak trochu hraje do ucha protiromskému smýšlení české společnosti právě ve chvíli, kdy romskou menšinu ve Varnsdorfu musí před rozlíceným davem promíchaným s nejdrsnějšími rváči neonacistické scény bránit speciální policejní jednotka, není asi sporu. Text je vlastně řemeslně mistrným shrnutím dvou ustálených klišé - že každý Rom představuje pro příslušníka české majority nebezpečí spočívající v loupežném přepadení a že být "bílý" je vlastně v Česku handicap.

Že se k poněkud zjednodušujícímu pohledu na svět Čechů a Romů připojil i Nohavica, si ale komentátor Respektu všiml po docela dlouhé době. Je opravdu Nohavicův černobílý textařský úlet tak nebezpečný, aby stál za komentář v prestižním týdeníku více než půl roku po svém vzniku? Podle politologa a odborníka na extrémismus Miroslava Mareše asi jen těžko. K násilí totiž nevybízí. Spíš odpovídá současné vlně nálad ve společnosti. "Snaží se vyjádřit to, co se podle jeho názoru řeší jen okrajově a co on sám vnímá jako problém i ve svém regionu," říká Mareš.

Písničkář obhajoval i senátorku z Mariánských hor

Člověk, který protiromskou náladu ve společnosti dosud vnímal s dostatečným odstupem, může Nohavicovu "virtuálku" chápat jako svého druhu varování, že o problému soužití Čechů s Romy zpívá už i známý folkový zpěvák. Mareš ve své reakci pro ParlamentníListy.cz konstatuje, že Nohavicova píseň by i dnes, třičtvrtě roku po skončení nepokojů na Šluknovsku, padla na úrodnou půdu. "Společnost má dojem, že se zde nedostatečně řeší určité kauzy způsobené Romy. V ČR je rasismus vůči Romům rozšířen, na druhou stranu v poslední době se často objevují rasistické výpady Romů vůči Čechům, na které chtěl asi Nohavica upozornit," říká Mareš.

V té souvislosti si nelze nepoložit otázku, proč komentátor Respektu nepranýřuje podobným způsobem Nohavicovu píseň "Na Bedřišce". Zde se o romské kriminalitě zpívá v souvislosti s ostravskou osadou proslulou díky senátorce Lianě Janáčkové. "Opusťme tuhletu písničku raději, abychom do bahna rasismu nespadli. Až poldové zjistí, že jim zatím nějací holomci jejich služební vůz vykradli. Od Vltavy, to se to dělají závěry, vy ale neznáte ostravské poměry. Tady být policajt musíš být fikaný, aby ti svačinu nešlohli cikáni. Čímž nemyslím Romy," zpíval dlouho před vypuknutím nepokojů na Šluknovsku, po nichž se protiromská nálada začala ve společnosti šířit jako nikdy předtím. "Ano, v Dežovi se takto ostře nevyjádřil Nohavica poprvé," konstatuje politolog s tím, že v populárním písničkáři lze rasistu hledat jen těžko.

Fila chce umlčet písničkáře. Za korupčníka mu Čunek hrozí žalobou

S tím souhlasí i senátor KDU-ČSL Jiří Čunek, kterého Filův článek s Nohavicou srovnává. "Úkolem písničkářů bylo vždy poukazovat na nešvary společnosti. Jestli tu nějaký pan Fila hledá rozjitřování nízkých rasistických vášní, zůstane podle mě ve svém nesmyslném názoru hrubě osamocen. Chce funkci písničkáře omezit a popřít. Pak ale bude chudák písničkář naprosto sterilní a bude hovořit ve sterilních jinotajích. Tato tendence by se podporovat neměla," řekl ParlamentnímListům.cz Čunek. Za volbu Nohavicova tématu může podle vsetínského senátora vláda.

Komentátor Fila Čunka pořádně zvedl ze židle zejména zmínkou o něm samotném. A to nikoli v souvislosti s jeho legendárním výrokem o ohníčcích na náměstí. "On mě v textu nazval korupčníkem. To nemohu nechat být. S právníky se radím na dalším postupu, ale na Respekt asi podáme žalobu," uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor.

Nebezpečný rasista Dario

Za rasistický Nohavicův text nepovažují ani jeho posluchači. Češi jsou přitom na rasismus v hudbě velice citliví, jak dokazuje případ tanvaldského rappera jménem Dario, jehož kousek vyvolal v českých médiích rozruch jako málokterá jiná hudební skladba. A nejen komentátoři to dali Dariovi pořádně "sežrat". Pod jeho videem na kanálu Youtube se velmi často objevuje uspokojení nad tím, že v Tanvaldu nyní vládne třiašedesátiletý důchodce, myšleno střelec, který v sebeobraně během vánočních svátků zastřelil romského útočníka a jeho bratra postřelil.

Silácký text o likvidaci všech, kdo vstoupí na jeho teritorium, byl některými bloggery prezentován jako ukázka čistého "rasismu naruby". Přitom podobný kousek (byť možná méně vulgární) má v repertoáru skoro každý rapper. Ukazování svalů imaginárnímu protivníkovi k tomuto žánru prostě patří.

"Porovnáme-li prostředí amerických chudinských čtvrtí s jejich českými a slovenskými protějšky, zjistíme, že navzdory dílčím rozdílům mají poměrně dost společného. Jedná se zejména o zkušenost intenzivní stigmatizace, sociálního vyloučení na všech rovinách a každodenní zakoušení role nezvaného hosta, jímž se stáváte ihned po překročení hranic ghetta či opuštění kruhu přátel či rodiny," píše na stránkách čtrnáctideníku A2 o fenoménu nejen romského hip hopu a tzv. rasismu naruby antropolog Lukáš Radostný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …