Rath podcenil techniku. Přechytračit ho mohla i uklízečka, líčí detektiv

31.05.2012 17:54

Kauza bývalého hejtmana Davida Ratha ukázala zase jednou na možnosti využití moderní operativní techniky. Legálně instalované odposlechy se nakonec v případu ukazují jako klíčový důkaz. Policie pochopitelně úspěšný recept infiltrace tají, redakce nicméně získala know-how od bývalého detektiva.

Rath podcenil techniku. Přechytračit ho mohla i uklízečka, líčí detektiv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prostor ohraničený policejní páskou

Policejní prezident Petr Lessy po schůzce s detektivy, kteří na případu pracovali, kladl velký důraz na výměnu informací, která jej inspirovala. „Diskuse byla velmi podnětná, víme, co zlepšovat do budoucna a kam investovat prostředky, přestože jsou značně omezené. Je potřeba dát více peněz do vyšetřovací techniky,“ uvedl bezprostředně po schůzce pro ParlamentníListy.cz Lessy.

Právě tato vyšetřovací technika uvařila jinak velmi opatrného a do telefonu na slovo skoupého Ratha v jeho vlastním hrnci. Policie instalovala štěnice v Rathově domě i v kanceláři krajského úřadu, s čímž poslanec evidentně nepočítal. 

Instalace je oříšek

Asi největší riziko představuje pro policisty samotná instalace odposlechu do objektu zájmu. Šéf Útvaru zvláštních činností Tomáš Amler pochopitelně nechce prozradit, jakým způsobem se jeho detektivům podařilo poslance napíchnout. ParlamentníListy.cz získaly ale zevrubný popis od bývalého detektiva. 

„V dobách minulých se zvyšovala šance na úspěch odposlouchávání tím, že jsme se zařízení snažili připojit na zdroj elektřiny, abychom nebyli limitovaní kapacitou baterií. Instalace ovšem vyžadovala strávit nějaký čas v objektu, což je vždycky riziko. Dnes to vzhledem k miniaturizaci a větší kapacitě baterií není v zásadě nutné a štěnice se dá schovat kamkoli,“ vysvětluje redakci bývalý detektiv.

Moderní diktafony o něco málo větší než kostka cukru aktivují nahrávání pouze, když detekují hlas v místnosti, jinak jsou v režimu VAS (offline), čímž se výrazně prodlužuje akceschopnost přístroje. V tomto režimu vydrží i více než rok! Poslední typy mají v sobě navíc instalovánu také ochranu proti rušení elektromagnetickou rušičkou mikrofonů. „Dnes to prostě hodíte za skříň, mikrofony jsou super citlivé, stačí k tomu pár sekund v místnosti,“ konstatuje policista. Moderní štěnice dokáží také odvysílat zaznamenané informace bezdrátovým přenosem. Stačí se k nim přiblížit na několik set metrů a s notebookem na klíně jednoduše stahovat, aniž by měl kdokoli tušení.

Ratha možná přechytračila uklízečka

Dostat se do zájmové místnosti, i na pár sekund, je však problém, který vyžaduje dokonalou koordinaci několika osob. „Jde většinou o akci několika osob. Může v tom jet uklízečka, servisní technik, kdokoli. Služby mají své lidi. Máte v místnosti přístroj, který se rozbije a potřebuje opravit, nebo se revidují klimatizace, hasicí přístroje atp. Využít se dá prostě jakákoli příležitost,“ vysvětluje detektiv.

Může se také stát, že se objekt zájmu nečekaně vrátí a i v tomto případě se málokdy improvizuje. "Vše je připravené. Objekt může zastavit bezdomovec a chtít drobáky, čímž získáváte čas na ústup, nebo fingujete nabourání vozu," vysvětluje policista. Rath se vybavením svojí kanceláře pyšnil na tolik, že na konci září 2010 uspořádal den otevřených dveří úřadu a velký zájem byl právě o jeho pracovnu. "Co víc si mohli policisté přát, podle mě to určitě někdo omrknul, zjistil rozestavení nábytku atp," uzavřel detektiv.

Dokonalá kamufláž

Moderní technika nabízí v kategorii odposlechů široké možnosti a jako kamufláž může sloužit v podstatě cokoli - dálkové ovládání, klíče od auta, kalkulačka, pero, klíčenka nebo běžná roztrojka do zásuvky. Ta kromě výhody stálého napájení veškeré nasnímané hovory nepřetržitě vysílá na neveřejné frekvenci a dosah signálu v zástavbě dosahuje až 300 m.

        

Sci-fi? Ne, realita

Do špionážní techniky se v posledních letech investuje nemalé množství prostředků a její možnosti skoro prolamují fyzikální zákony. Jako v případě poslední verze laserového odposlechu. Když se policistům nepodaří infiltrovat objekt zájmu a podezřelá osoba do telefonu navíc nemluví, mají ještě jiné metody, jak získat důkazy.

Laserový odposlech není žádnou novinkou, ale jeho použití bylo až doposud limitováno. Přístroj pro správnou funkci vyžadoval umístění do stejné výšky jako je zájmová oblast, tedy do výšky toho, koho chceme odposlouchávat. Platil zde totiž zákon odrazu světla, v němž se úhel odrazu rovná úhlu dopadu. V praxi to znamenalo, že každý, kdo chtěl mít jistotu, že nebude moci být tímto způsobem odposloucháván, situoval své kanceláře do vyšších pater, tak, aby naproti nebyla zástavba. V roce 2011 se ale objevila vylepšená technologie. „Nový laserový odposlech umožňuje odposlouchávat prostory přes okenní tabule nezávisle na vzájemné poloze až do vzdálenosti 150 metrů. Dokonce může být umístěn i uvnitř automobilu,“ vysvětlil redakci odborník Jiří Schmidt ze společnosti Probin.

                                    

Právní úprava

Odposlechy povoluje vrchní soudce a jejich nasazení je limitováno hranicí trestní sazby. "Nová právní novela rozšiřovala případy, u kterých je možno provádět odposlechy. Nyní je to u všech zločinů, na které zákon stanoví trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně osm let, plus u dalších taxativně vyjmenovaných trestných činů, mezi něž například patří zneužití pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejných zakázkách atp. Ne vždy tam ale spadá přijetí úplatku nebo podplácení, protože horní hranice trestní sazby minimálně 8 let je pouze u jejich kvalifikovaných skutkových podstat, " vysvětluje redakci právník Viktor Fojt z Advokátní kanceláře Fojt-Kocour. Mnozí politici ODS – v čele s poslancem Markem Bendou – se snaží legální využití odposlechů co nejvíce omezit, ne-li zakázat, s poukazem na jejich nemravnost a narušování soukromí.

Tržby rostou

Společnosti Tango s.r.o. která se nejen na našem trhu zabývá bezpečnostní technikou, stále rostou tržby. „V současné době pociťujeme zvýšený zájem o prostředky na ochranu před odposlechem a nahráním, ale také o prohlídky proti odposlechu. V oblasti techniky jsou stále nejžádanější mikro-diktafony (pasivní miniaturní odposlechy), které může uživatel použít pro skrytý záznam jednání, nebo z prostoru.“ vysvětluje redakci firemní expert na odposlechy Jonáš Butta. Společnost, která provozuje portál odposlechy.com, nabízí také instalace zařízení, ovšem nikoli do libovolných objektů. „Provádíme instalaci techniky do objektů, nebo vozidel, ale pouze pokud je klient majitelem, nebo oprávněnou osobou,“ uvádí Butta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…