Rath zahání nudu korespondencí. Do vězení mu napsala i Paroubkova žena

10.06.2012 5:56

Poslanec David Rath si ve svém posledním vystoupení ve sněmovně, které předcházelo hlasování o jeho vydání k trestnímu stíhání, postěžoval, že ve vazbě, v níž se ocitl, panuje absolutní bezčasí. Pomoci mu může korespondence, ať už ta, kterou sám píše, nebo ta, co mu přijde. S výjimkou obhájce ale musí všichni ostatní počítat s tím, že se do ní začte pověřený pracovník Vězeňské služby.

Rath zahání nudu korespondencí. Do vězení mu napsala i Paroubkova žena
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Není divu, že David Rath nazval během svého posledního vystoupení ve sněmovně svůj pobyt ve vazbě bezčasím. Až do svého zadržení v pondělí 14. května žil díky svému politickému angažmá v hektickém tempu. Ve sněmovně patřil k těm, jejichž projevy vzbuzovaly největší pozornost, a to nejen proto, že se vyznačovaly razantní rétorikou.

„Dokázal precizně formulovat myšlenky, aniž by mluvil dlouho. Uměl si vyhledat podstatné informace, byl většinou velmi dobře připravený po faktografické stránce. Často mluvil spatra a určitě měl i velmi dobrou paměť, protože si byl schopen pamatovat řadu čísel a údajů, jimiž srovnával vývoj kupříkladu ve zdravotnictví,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Rathovy schopnosti Jan Bureš, vedoucí katedry politologie Metropolitní univerzity Praha.

Obviněný může odeslat stovky dopisů, jen si to musí zaplatit

Ty teď ve zmíněném bezčasí využije maximálně tehdy, když se upne na korespondenci, která mu může dát na pobyt ve vazbě alespoň trochu zapomenout. Musí ale myslet na to, že si jím psané dopisy přečte kromě adresáta i někdo jiný. „Pokud je obviněný ve vazbě podle paragrafu 67 písmeno b), tedy z obavy, že bude působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jinak mařit objasňování skutečností závažných pro trestní stíhání, tak jsou jeho dopisy podrobeny kontrole,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz advokát Boris Vršinský.

Vězeňská služba má právo korespondenci zadržet, neodeslat a založit ji jen do spisu, pokud je podezření na ovlivňování svědků nebo na maření vyšetřování. Zákonem ani prováděcí vyhláškou však není nijak upravena délka ani počet dopisů, které může obviněný z vazby poslat.

„Ale veškerá odesílaná korespondence jde na náklady obviněného. Pokud má zájem poslat stovky dopisů, bude to na jeho náklady a pak ty stovky dopisů samozřejmě odeslat může. Žádné zákonné omezení neexistuje,“ dodává šéf Advokátní kanceláře JUDr. Borise Vršinského.

Anketa

Ptáme se znovu: Myslíte si, že je David Rath vinen?

40%
60%
hlasovalo: 7451 lidí

Kontrolou prošly i listy pro vedení ČSSD

I proto mohl David Rath před několika dny rozeslat dopisy členům vedení ČSSD, v nichž jim psal, že se stal obětí policejního šikanování. „Může psát cokoli, záleží na orgánu Vězeňské služby, jestli to posoudí v konkrétním případě jako informace, které by mohly vyšetřování mařit, působit na nevyslechnuté svědky, a tím zkreslit výsledek celého trestního řízení. Pokud to je v obecné rovině, tak Vězeňská služba zřejmě došla k závěru, že dopis nebyl závadný,“ vysvětluje advokát.

Jedním z adresátů Rathových dopisů byl i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. „Zůstalo u jednoho dopisu a spíše šlo o vysvětlovací psaní, než že by očekával nějakou odezvu. Zatím jsem neodpověděl, ale nevylučuji to, protože na dopisy většinou odpovídám. Ale bude to osobní psaní, rozhodně jeho obsah nepůjde do médií,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc.

Paroubkovým není osud Rathovy rodiny lhostejný

„Dostal jsem od něj jeden dopis, ale nechtěl bych to rozebírat,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek, který si v roce 2005 jako tehdejší premiér vybral Davida Ratha do vlády na post ministra zdravotnictví. „Moje žena je ve spojení s jeho paní, protože nám osud jeho rodiny není lhostejný,“ pokračuje Jiří Paroubek. „A napsala mu dopis. To je jako, kdybych ho napsal já,“ dodává.

Všechny dopisy projdou rukama pověřeného pracovníka Vězeňské služby. „S jednou jedinou výjimkou. A to je korespondence mezi obviněným a jeho obhájcem. Tyto dopisy jsou nedotknutelné, nikdo je nesmí číst, nikdo je nesmí otevřít,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz advokát Boris Vršinský s tím, že by bylo v rozporu se zákonem, kdyby byl dopis adresovaný obhájci a přitom by obsahoval informace pro někoho jiného.

Obhájce riskuje postih od Advokátní komory

„Ale děje se to, i když to zákon nepřipouští. Tomu ale nelze nikdy stoprocentně zabránit právě proto, že korespondenci není možné jakkoli kontrolovat, otvírat a cenzurovat, pokud to je korespondence obviněného s obhájcem. Ten se ale vystavuje hrozbě postihu ze strany Advokátní komory, protože porušuje zákon i stavovské předpisy,“ upozorňuje Boris Vršinský.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …