Ředitelství vodních cest prohrálo spor o kanál u Přelouče

12.07.2013 16:55

Městský soud v Praze zamítl žalobu Ředitelství vodních cest (ŘVC) proti rozhodnutí nepovolit zásah do biotopů vzácného brouka lesáka rumělkového v trase plánovaného kanálu. Konkrétně šlo o kauzu čtyři roku starou a o plánovaný kanál na Labi u Přelouče.

Ředitelství vodních cest prohrálo spor o kanál u Přelouče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

ŘVC se o prosazení tři kilometry dlouhého kanálu u Přelouče snaží už 14 let, stát by měl přibližně 3,1 miliardy korun. K případnému splavnění Labe do Pardubic stále chybí řada důležitých podkladů, například pravomocné územní rozhodnutí, o něž ŘVC usiluje od roku 2004.

Proti stavbě kanálu ale dlouhodobě protestují ekologové, podle nichž by zbytečně zničila biotopy stovek vzácných druhů živočichů a rostlin. ŘVC tak podalo žalobu proti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí z roku 2009, ta ale byla nyní zamítnuta.

Podle mluvčího ŘVC Václava Straky rozhodnutí nyní zkoumají právníci, kteří rozhodnou, zda se proti němu ředitelství odvolá. "Jde sice o komplikaci, vliv na probíhající územní řízení na stavbu přeloučského plavebního stupně by rozhodnutí ale výrazný dopad mít nemělo," dodal mluvčí.

Stát prý prosazuje stavbu proti zájmům přírody

Podle evidence sdružení Děti Země prohrálo ŘVC 12 soudních sporů o zákonnost osmi správních rozhodnutí. V těchto sporech ŘVC zastupovala advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners. "Tento dvanáctý rozsudek opět dokazuje, že státní investor prosazuje za veřejné peníze stavbu, která je v rozporu se zájmy ochrany přírody," uvedl Miroslav Patrik ze zmíněného sdružení.

Okolnostmi kolem výstavby kanálu se pravidelně zabývá například Nejvyšší správní soud (NSS). Loni zamítl stížnost proti verdiktu, jímž pobočka krajského soudu v Pardubicích v roce 2010 na podnět ekologů zrušila pro plavební kanál stavební povolení na zřízení staveniště.

Děti Země také tvrdí, že ŘVC ČR v souvislosti se stavbou kanálu dosud za projektanty, odborníky, právníky a za výkupy pozemků utratilo více než 690 milionů korun. Protože vedení společnosti ekologům informace o těchto výdajích nesděluje, podaly na ně Děti Země žalobu pro nečinnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …