Rejman: Komunisté táhli za jeden provaz. Kdo netáhl, toho na něj pověsili

23.09.2012 22:30

ROZHOVOR Naše kultura je lepší než jiné. Proti pravdě o přirozenosti člověka se v devatenáctém století zvedla revoluce, která měla tragická vyvrcholení jako gilotiny, plynové komory a gulagy. Proto by se měl člověk vrátit k přirozenosti. To hlásá předseda Konzervativní strany Martin Rejman. Kandiduje do Senátu a už ví, s kým by si tam ruku nepodal. S Miroslavem Grebeníčkem, protože s lumpy by si nikdo neměl zadávat.

Rejman: Komunisté táhli za jeden provaz. Kdo netáhl, toho na něj pověsili
Foto: Martin Vadas
Popisek: Předseda Konzervativní strany Martin Rejman

Když jsem viděl konzervativce debatovat, působili jste velmi nesourodě a rozhádaně. Zhruba jako česká vláda. Dokážete vůbec táhnout za jeden provaz?

Byl jste na autorském čtení z Konzervativní ročenky 2012, kde byli lidé jako Dan Drápal, Alexandr Tomský, Martin Vadas, Roman Joch, Marek Belza a další. Mohl jste vidět a slyšet, jak přátelská atmosféra tam vládla přesto, že ne každý souhlasil s každým názorem toho druhého. Konzervativci totiž nejsou homogenní, nezáživnou směsí bez chuti a vůně. Naopak, jsou to přemýšliví lidé se zdravým selským rozumem, nejsou vázáni jedinou „tou správnou“ ideologií jako socialisté a komunisté. Konzervativec smí mít jiný názor na to nebo ono. Socialista a komunista musí mít stejný názor jako jeho vůdcové, byť by to byla sebevětší blbost, a tuto blbost musí papouškovat a obhajovat, i když ví, že je to blbost a nevěří jí. Takto vznikají totality, jsou vždy levicové, jako nacismus a komunismus. Komunisté táhli za jeden provaz, a ty, co s nimi netáhli, na něj věšeli.

Konzervativci obhajují základní principy židovsko – křesťanské společnosti. Jak ale nahlížejí na starší kultury? Jakousi kolébku lidstva dnes reprezentují různé kmeny v Amazonii, na Papui - Nové Guineji a tak dále…

Myslím, že předkřesťanské kultury, stejně tak jako dnešní amazonské, papuánské, africké a třeba australské kmeny, které měly a mají své rituály a zvyky, nemohou být srovnávány s naší západní civilizací. Příslušníci těchto kultur mají plné právo se dívat na naše zvyklosti, naši kulturu s nepochopením a třeba i nepřátelstvím. Stejně jako my máme právo nepřijmout jejich zvyky pocházející z pravěku lidstva, které se opravdu značně odchylují od norem, ke kterým dospěla naše civilizace. Nepřijímáme jako normu kanibalizmus, lidské oběti, zabíjení nemohoucích. Vámi zmíněné kultury jsou v rozporu s lidskou přirozeností a jsou objektivně horší než kultura a civilizace židovsko - křesťanská, kterou jako konzervativci obhajujeme.

Nepřijímáte multikulturalismus, ale jak nahlížíte na to, že prvotní člověk - homo sapiens sapiens - dle vědeckých výzkumů povstal v subsaharské Africe. Nebylo lidstvo vždy v pohybu a nepokračuje nyní jen jeho pohyb?

Multikulturalismus relativisticky tvrdí, že všechny kultury jsou si rovny. Na to my odpovídáme, že všechny rozumné důvody hovoří pro to, že naše kultura je lepší než jiné. Nevraždíme ze cti, nekonzumujeme své bližní. Sami, díky křesťanství, jsme se dokázali zbavit otrokářství. Postavení ženy v naší civilizaci je neporovnatelné s drtivou většinou přístupů, které můžeme vidět v jiných kulturách. Jak je patrné, s Afrikou to opravdu nesouvisí. Druhá podstatná otázka je, co míníte uvedeným „pohybem“. Je prokazatelnou skutečností, že každý člověk má danou, neměnnou lidskou přirozenost, něco, co je všem lidem společné, co člověka dělá člověkem. To, co je pro člověka objektivně dobré či špatné, se pak poměřuje tím, co je nebo není v souladu s touto přirozeností. Proti pravdě o přirozenosti člověka se v devatenáctém století, tedy v moderní době, rozpoutala revoluce, která měla několik tragických vyvrcholení, a s jejímiž důsledky se potýkáme dosud. Rousseau měl svého „ušlechtilého divocha“. Člověk je podle něj zkažen společností a je třeba jej do onoho „nezkaženého“ stavu opět navrátit. Důsledkem byly gilotiny francouzské revoluce. Nacisté, tedy národní socialisté, tvrdili, že Žid není člověkem, že lidská přirozenost je proměnlivá a proto lze „vypěstovat“ dokonalého arijce. Důsledkem byly plynové komory. Komunisté, zejména bolševici, tedy internacionální socialisté, nepovažovali za člověka kulaka a tak považovali za normální jej zabít. Důsledkem byly gulagy. Dějiny lidstva jsou dějinami útěků člověka od jeho přirozenosti. Konzervatismus je návrat člověka k jeho přirozenosti.

S čím jdete do Senátu a jak své záměry budete naplňovat konkrétními činy?

Především se chci snažit navracet občanům víru ve slušnou budoucnost v nezadlužené zemi, která si váží své minulosti, kultury, přírody a především si váží nás samotných a nebere nám naši svobodu. Chci, abychom mohli být na naši zemi hrdi a aby byla v rámci Evropské unie suverénní zemí, hodnou úcty. Zaměřím se zejména na prosazení těchto legislativních norem. Zákona, který konečně zamezí zvůli exekutorů a lichvářů, vedoucí k ruinování poctivých lidí a k nárůstu bezdomovectví. Zákona, který stanoví povinnost, jak státní správy, tak i uchazeče o veřejnou zakázku, zveřejnit všechny její podrobnosti, tedy smlouvy, rozpočty a tak dále, bez ohledu na takzvané obchodní tajemství. Zákona, který výrazně zvýší tresty za korupci veřejně činných osob, tedy policistů, soudců, státních úředníků a politiků na všech úrovních, včetně propadnutí majetku a zákazu činnosti s přihlédnutím k tomu, že jejich postavení není polehčující, ale naopak přitěžující okolností. Budu také prosazovat, aby nedocházelo ke zhoršování postavení starých a zdravotně postižených lidí, ale také aby nemohly být zneužívány sociální dávky lidmi, kteří nechtějí pracovat. K tomu se budu snažit získat podporu všech kolegů. Podporu veřejnosti už takový program má.

Do Senátu se jako nezávislý hlásí i autor Základů mužského šovinismu Josef Hausmann. Nám prozradil, že má asi nejblíže ke Konzervativní straně, protože je mu blízká názory a jelikož ještě nepronikla do vysoké politiky, a proto nic nerozkradla. Nemyslíte si, že by Vám, tedy straně, jeho přízeň mohla uškodit?

My přece neodpovídáme za to, komu budou konzervativní ideje konvenovat, a proto nás to nemůže nijak poškodit. Vítáme zájem každého občana. Názory pana Hausmana nesleduju, takže se k nim konkrétně nemohu vyjádřit. Náš názor lze shrnout do konstatování, že ženy a muži jsou si rovni, ale nejsou stejní. V každém případě jsme proti jakýmkoli kvótám, proti vypjatému feminizmu, který je, paradoxně, ženám nepřátelský, a proti genderovému sociálnímu inženýrství.

Proč je konzervativcům stále nasazována psí hlava, že jsou rasisté, Klausisté, Batorijci a tak dále. Vaše strana nikdy moc do vyšší politiky nepromlouvala, takže přeci nemůže jít o strach z politické konkurence či ano?

Naše strana není klausistická, rasistická či bátorijská, takže pokud ji někdo za takovou označuje, vůbec ji nezná. Ale osobně jsem se nikdy s takovým označováním nesetkal. Pokud se týká o promlouvání, tedy zasahování do vyšší politiky, samozřejmě nás a naše názory mnozí politici znají, mluvíme s nimi, píšeme na různá témata a věřte, že se našimi návrhy nebo stížnostmi zabývají a často je použijí. A samozřejmě že ví, že jsme jejich konzervativní konkurencí.

Co si myslíte o úvahách některých svých přátel, že by neměli volit občané žijící ze státních peněz, ti, co nemají děti, a muži, co neprodělali vojenskou službu?

Máme rovné volební právo a toho se zatím držme. Ale třeba diskusi na téma, zda ponechat volební právo odsouzeným za těžké zločiny, mezi něž bych počítal i korupci policistů, soudců a státních úředníků a politiků, bych se nevyhýbal.

S kým byste si v Senátu ruku nepodal. S komunistou, s gayem či s člověkem podezřelým z korupce?

Určitě bych si nepodal ruku se soudruhem Grebeníčkem. Také ne s člověkem, o kterém bych měl důkaz, že je zkorumpovaný. Jak říkala moje maminka: s lumpy si nezadávej. Ostatně, toho kdyby se slušní lidé drželi, mluvili by lumpové jen mezi sebou.

Za jaký region kandidujete a jaké si dáváte šance?

Kandiduji ve volebním obvodě 26, tedy v části Prahy 2, 3 a 10. Od středu do prava je několik kandidátů, kteří budou vážnými soupeři. Ale věřím, že lidé volící pravici jsou si již vědomi, že ODS a TOP 09 nedělají slušnou a úspěšnou pravicovou politiku, naopak ji dlouhodobě a téměř fatálně poškozují a tedy konečně nebudou její kandidáty volit. Takže šance pro konzervativního, pravicového kandidáta jsou slušné.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …