Renáta Vesecká k policejním úderům na mocné a vlivné

12.10.2012 14:37

Jako by se policie v poslední době probudila. Obvinila krátce za sebou několik známých osob, jejichž kauzy pak plnily stránky novin. Jenže podle bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké je to vše možná jen hluchý humbuk. Důležité podle ní totiž není bombastické zatýkání, ale pravomocné odsouzení. Důvody vazby by pak měly být podloženy konkrétními obavami, což se však - soudě podle toho, co média píší - asi neděje.

Renáta Vesecká k policejním úderům na mocné a vlivné
Foto: red
Popisek: Renata Vesecká

V Česku se utrhla lavina. Není pomalu týden, který by neozdobil další vysoký politik, státní úředník či lobbista v policejní cele. Marek Dalík, nejbližší důvěrník expremiéra Mirka Topolánka, je poslední úlovek, který se podařil protikorupčním policistům a státní žalobkyni Lence Bradáčové. Krátce předtím policie zadržela a obvinila z korupce náměstka Ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku, Vlasta Parkanová je pak obviněna z porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci. A David Rath? Celé Česko si nyní může koupit v knihkupectví jeho knihu psanou zpoza mříží.

„Pobyt ve vězeňské vazbě je novodobá tortura, psychické týrání lidí, aby nakonec řekli policii to, co chce slyšet. Důvody uvedené v zákoně jsou sice úplně jiné, ale všichni vědí, že je to donucovací prostředek k vynucenému přiznání a pokud možno i udání dalších lidí,“ řekl v Poslanecké sněmovně David Rath začátkem června. Poslanci jej pak krátce nato vydali k trestnímu stíhání.

Ztrácí jak fyzicky, tak psychicky

Že Rath ve vězení skutečně trpí, řekl ParlamentnímListům.cz nedávno jeho advokát Adam Černý.  „Daří se mu čím dál hůř, jak fyzicky, tak i psychicky. Když žijete půl roku v nějaké místnosti jeden a půl krát dva metry se záchodem, tak jak mu asi může být? Navíc se nemůže moc hýbat, tak ztrácí i na fyzických silách,“ řekl Rathův advokát, jenž si myslí, že exhejtman ve vazbě už dávno neměl být.

„Samozřejmě důvody vazby by měly být podloženy vždy zcela konkrétními obavami, což alespoň dle informací v mediích není vždy naplněno,“ říká na to i sama Vesecká, podle níž ale bez znalosti konkrétní věci nelze nikdy – a to ani v tomto případě - zodpovědně určit závěr a tedy nemůže na uvěznění konkrétních lidí pak ani ona konkrétně reagovat.

Je to šíření demagogické myšlenky

Přestože se protikorupční aktivisté radují, že se konečně "prolamují ledy" a policie i státní zastupitelství tedy stíhá výše zmíněné VIP osoby, Vesecká nijak nejásá. „Je to šíření demagogické myšlenky. V trestních věcech lze rozhodnout a posuzovat je, pokud jsou odhaleny,“ tvrdí.

„Všechny kauzy, o kterých se hovoří, se staly nebo jsou nyní zahajovány na základě v této době aktuálně zjištěných, zcela nových skutečností. Státní zastupitelství trestnou činnost ani důkazy nevyhledává a nevyšetřuje. Čili zjištění policie je naprosto nezávislé na státním zastupitelství, naopak činnost státního zastupitelství je závislá na zjištěních policie. Děje se tak bez skutečné jak právní, tak důkazní znalosti věci. To vždy musí vést ke zkreslenému vnímání reality. Důležité nikdy není bombastické zatýkání, či obviňování, ale naopak pravomocné odsouzení,“ zmínila dále Vesecká k dotazu, zda nová vlna korupčních případů – tedy Rath, Parkanová, Šiška a Dalík - mohla třeba zvýšit u českých občanů víru ve spravedlnost.

Jak by ale Vesecká, když teď již není státní zástupkyní, z toho druhého břehu posoudila to, že na jedné straně je David Rath ve vazbě a na straně druhé vazba naopak na Marka Dalíka uvalena nebyla? Připomeňme, že advokát Tomáš Sokol, který Dalíka zastupuje, řekl, že složitější než tato kauza je pro něj série "vykrádaček bytů".

„Postup advokáta je vždy odvislý od důkazní situace a tento případ ve světle konkrétních důkazů a informací neznám,“ reagovala pak na tento fakt Vesecká zcela nekonkrétně.

Odešel bezzásadový, bezpáteřní muž

Renata Vesecká já ovšem známá tím, že se vždy snažila jakýchkoliv prudkých výroků v médiích zdržovat. Jen jedinkrát se ale této své zásady vzdala a to když před pár měsíci komentovala pád Jiřího Pospíšila, jehož premiér Petr Nečas odvolal z postu ministra spravedlnosti.

„Já jsem odešla, protože jsem nechtěla pracovat pod takovýmto bezzásadovým, bezpáteřním ministrem,“ uvedla koncem letošního června pro ParlamentníListy.cz Vesecká. Kvůli Pospíšilovi, o němž navíc řekla, že se k justici staví z pohledu vlastní politické prosperity, totiž ukončila své pětadvacetileté působení v kruzích prokuratury.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …