Řepka! Tomáš! Celé Česko si dělá srandu z Babiše. Ale přitom jde o vážnou věc

02.05.2018 8:40

Celé Česko pokrývá pyl. Lidé se domnívají, že na vině je řepka olejka, kterou by měly produkovat společnosti premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Poukazují na to řadou vtipů, mimo jiné nezapomínají ani na fotbalistu Tomáše Řepku. Babiš se však těmto nařčením brání. A na jeho straně je například i alergolog Ondřej Rybníček, jenž uvedl, že pyl nepochází z řepky, ale z jehličnanů.

Řepka! Tomáš! Celé Česko si dělá srandu z Babiše. Ale přitom jde o vážnou věc
Foto: Facebook
Popisek: Satirická koláž kolující po sociálních sítích

„Jasně, celé Česko je žluté. Ale není to řepka, je to pyl z borovic a smrků. S řepkou to nemá vůbec nic společného. K řepce jeden možná překvapivý fakt: z celkové úrody řepky v ČR vypěstuje moje bývalá firma jenom 5 %. Ano, pouze 5 %,“ brání se Babiš tomu, že by pyl zamořující ovzduší pocházel z jeho úrody.

Babiš tak reaguje na vtipy, které se v současné době šíří sociálními sítěmi.

 

„Takže bych poprosil všechny své oblíbené hatery o spolupráci, šiřte všude, že jen 5 % řepky je mé bývalé firmy. Děkuju. Máte to u mě,“ podotkl následně Andrej Babiš na Twitteru.

„Jaro je v plném proudu a tak to začíná všude opět zapáchat řepkou. Trefně se jí občas říká ‚žlutý mor‘ nebo ‚žlutý syfilis polí‘. Ještě trefněji se na základě čachrování s dotacemi určených právě na řepku říká Babišovi ‚Žlutý baron‘. Žlutý baron si to tady rozebral velmi šikovně a díky tomu má kolos Agrofert z obchodu s bionaftou výdělek na všech úrovních: od semínka řepky až po samotnou bionaftu. Posuďte sami – Babiš vlastní firmy, které si vydělávají tím, že řepku pěstují. Má podniky, které zemědělcům prodávají chemii a osiva, ta také sám samozřejmě vyrábí. Vlastní sila, kde se řepka skladuje, čistí a suší. No a hlavně má Žlutý baron svůj lovosický Preol, kde vyrábí metylester řepkového oleje. Na to vše samozřejmě pobírá štědrou podporu z veřejných zdrojů, přímou i nepřímou. Jeho firmy mají mimo dotací také velmi tučné úlevy na daních, např. právě jeho Preol v roce 2015 s tržbami přes šest miliard a ziskem přes 600 milionů zaplatil na daních jen necelých 400 tisíc korun. Takhle se dělá business!“ píší ale proti Babišovi na facebookovém profilu Milion chvilek pro demokracii.

„Tohle ‚šikovné hospodaření‘, které se spíš než na hranici šikovnosti pohybuje na hranici nekalosti, však není zdaleka to nejhorší, co pro nás zdejší bující žlutý mor znamená. Řepka je nejenom smradlavá a všudypřítomná, ale zároveň její vysazování a následné masové používání toxických pesticidů významně škodí biodiverzitě (ve Francii kvůli žlutému moru uhynulo 30 % ptactva a hmyzu včetně veledůležitých včel), kvalitě vody (https://goo.gl/bHiXkf), a dokonce i obecnému zdraví populace (https://goo.gl/RMbY7C). Nepřímým důsledkem jsou také drahé potraviny, pohonné hmoty a zničené motory aut. Ještě je čas tohle neuvěřitelné drancování české přírody zastavit, řekněme Žlutému baronovi a jeho řepce ne!“ vyzývá Milion chvilek.

O tom, že Babiš vydělává na řepce na každém kroku, hovoří také video na facebookovém profilu Bojkot Babiše. Najdete je ZDE.

Kvůli řepce bije na poplach i bývalý poslanec za TOP 09 František Laudát. Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) prý vysouší Česko. Pokud se počasí neumoudří, čekají nás prý zlé časy.

„Suchá a žlutá: česká krajina vysychá. Letošní zimu opět na většině území chyběla sněhová pokrývka a zima přešla rovnou do léta. Pokud se počasí nezmění, čeká nás letos ohromný problém. Další malér nám byl vyroben zbytečně. Tuny pylu z řepky poletují krajinou. Pokud se ptáte, kdo za ten žlutý sajrajt, jak také v minulém období znělo od opozice ve Sněmovně, může, optejte se jistého Mariana Jurečky, jak coby ministr zemědělství urputně prosazoval prodloužení o dalších pět let daňového zvýhodnění biopaliv první generace, rozuměj řepky,“ napsal na sociální síti Facebook.

Odborníci dlouhodobě varují, že pěstování řepky do paliv není tou nejlepší cestou, jak se chovat ekologicky, jenže tehdejší koalice se prostě rozhodla pomoct lidem, kteří na pěstování řepky vydělávají. To Laudát označil za nestoudnost.

Psali jsme ZDE

Server iRozhlas.cz však přináší rozhovor s alergologem Ondřejem Rybníčkem z fakultní nemocnice, který uvádí, že pyl nepochází z řepky, ale z borovic a smrků. „Říká se tomu sírový sediment, i když to se sírou nemá nic společného a způsobují to jehličnany – borovice a smrky. Ty dělají žlutou pokrývku, řepka nelétá, její pyl je těžký a lepkavý, aby se mohl nalepit třeba na čmeláka,“ poznamenal Rybníček s tím, že je úplná blbost, aby žlutý prach byla řepka. Borovice a smrky podle něj mají tří až pětileté periody, kdy kvetou silně. „Letos přišla silná sezona,“ podotkl.

„Když zaprší, pomůže to. Sezona břízy díky dešti letos nebyla tak hrozná, jak se dalo předpokládat. Nyní ale nepršelo, takže se pyl snáze uvolňuje, a když fouká vítr, tak se uvolňuje ještě lépe a dostává se dál od zdroje,“ dodal Rybníček s tím, že už se to bude zlepšovat.

„Bříza je pryč, dub ještě nějakou chvilku bude zlobit, ale začnou trávy. Obrovské množství pylu je vždy záležitostí osmi až deseti dnů a ty nyní končí. Navíc jde o jehličnany, které jsou neškodné. Není pyl jako pyl, to obrovské množství je vidět, ale neškodí. To je jako když lidé tvrdí, že jsou alergičtí na topoly, když létá jejich chmýří. Přitom to nealergizuje, protože jde o semena s polétavým aparátem. Kvetou ale trávy, které na rozdíl od chmýří nejsou vidět. Takže to je takový optický klam,“ zakončil Rybníček.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …