Řešte to, jinak přitvrdíme. Zdeněk Troška zasáhl proti Fialovi a spol.

18.08.2022 12:26

Režisér Zdeněk Troška má tak velký strach ze sociálního výbuchu a ztráty potravinové bezpečnosti státu, že se rozhodl spolupodepsat veřejný dopis adresovaný premiéru Petru Fialovi (ODS), další list pak míří i k ministrovi zemědělství Zdeňku Nekulovi či prezidentovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhému i jeho viceprezidentovi Tomáši Prouzovi. Ten je právě v dopisech hojně kritizován – a právě on a Nekula jsou zároveň upozorňováni, že pokud nebudou brát dopis vážně a nezmění svoji „protizemědělskou politiku”, jsou připraveni se bránit i jinou cestou, než jsou otevřené dopisy. Spolu s Troškou dopisy, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, podepsali i herec Ivan Vyskočil, podnikatel Zdeněk Jandejsek a čestný prezident Agrární komory Jan Veleba. Všichni jsou sdružení v platformě Klub 2019.

Řešte to, jinak přitvrdíme. Zdeněk Troška zasáhl proti Fialovi a spol.
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

„Obracíme se na Vás formou otevřeného dopisu, abychom Vás informovali o stavu resortu zemědělství a navazujícího potravinářství. Interpretace krizové situace maloobchodního trhu potravin ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou se opírají především o závěry a tvrzení Tomáše Prouzy, vlivného člena jeho poradního sboru a viceprezidenta Hospodářské komory ČR. Jsou nepravdivé a hájí zájmy zahraničního kapitálu, maloobchodu,“ informují signatáři otevřeného listu premiéra Petra Fialu (ODS).

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Situaci v maloobchodním trhu potravin pokládají za nadále neudržitelnou. „Skončí sociálním výbuchem a ztrátou potravinové bezpečnosti státu. Ministr zemědělství, namísto aby hledal řešení, tak se rozhodl útočit na zemědělce a potravináře a svalit vinu za drahé potraviny na ně,“ uvádějí autoři listu.

„V pořadu Události, komentáře na ČT 24, 23. července, pan ministr Nekula prohlásil, že ceny potravin do tří týdnů padnou a nepřipustil o tom diskusi. Nyní je v situaci, že ceny potravin nejenomže nepadly, ale naopak stoupají a není předpoklad, že se situace změní – snižuje se domácí živočišná výroba, roste inflace, snižuje se rating České republiky, je před zimní topnou sezónou s nejistými dodávkami energie,“ dodávají.

Podle svých slov signatáři, kteří hovoří i o své platformě Klub 2019, situaci diskutovali a předkládají tak i premiérovi své závěry. „Ceny potravin neurčuje český zemědělec, ale maloobchodní řetězce sdružené ve Svazu obchodu a cestovního ruchu jako Billa, Albert, Penny, Kaufland, Globus a další – vše pod předsednictvím pana Prouzy. Od českých zemědělců a potravinářů řetězce nakupují podle dlouhodobých, minimálně tříměsíčních, smluv a aktuální cena pšenice nehraje velkou roli, peče se stále ještě ze zásob loňské sklizně. Důvodem zdražení není tudíž obilí, ale aktuální cena energie, zejména plynu, který je topným médiem v pecích. Extrémně zvýšené náklady nesou pekaři, kteří začínají krachovat, asi 6 %, maloobchod reagoval tak, že si zvýšil ceny a profituje dál,“ sdělují autoři dopisu. 

„V návaznosti Vás, pane premiére, chceme seznámit s výsledky živočišné výroby za 2. čtvrtletí 2022. Výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 %, vepřového masa o 2,2 % a drůbežího masa rovněž pokles, a to o 1,9 %. Takový pokles výroby samozřejmě vytváří příznivou půdu pro další zdražování, nikoliv propad cen, jak se snaží prezentovat ministr Nekula. Trend českého zemědělství je i laikovi zřejmý, ne však zodpovědnému ministrovi Zdeňkovi Nekulovi. Svými mediálními výstupy, jako že je všeho dost, že nejpozději v prvním týdnu srpna padnou ceny potravin, mate veřejnost, problémy neřeší, se zemědělci – vyjma Asociace soukromého zemědělství (obdělávají cca 4 % půdy) – nekomunikuje. Rozhodl se vše svalit na zemědělce a potravináře a snad jako jediný ministr zemědělství v rámci EU vystupuje proti svým zemědělcům!“ zmínili signatáři, že situace je vážná, a žádají premiéra, aby daný stav neprodleně řešil. 

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí

Na prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého se pak signatáři rovněž obracejí kvůli Tomáši Prouzovi. Podle nich je interpretace krizové situace maloobchodního trhu potravin ze strany Tomáš Prouzy ve vztahu k domácím zemědělcům nepravdivá a urážlivá.

„Zde je příklad, citujeme: ‚Přiznám se, že nerozumím tomu, proč ministr zemědělství už dávno nepřesunul část dotací od agrobaronů třeba k pekárnám. Mohli jsme mít okamžitě levnější chleba a pečivo, nižší inflaci a pekárny nemusely krachovat. Místo toho dál tečou miliardy agrobaronům‘ – píše viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza na Twitteru,“ konstatují signatáři a poukazují na nesmyslnost tvrzení.

„Žádáme Vás, abyste panu viceprezidentovi vysvětlil, že ‚okamžitě levnější chleba a pečivo a nižší inflaci‘ ministr zemědělství odnětím dotací ‚agrobaronům‘ udělat nemůže. Poučte prosím pana viceprezidenta Prouzu o následujících základních faktech: Dotace se rozdělují podle přesných pravidel a jsou nárokové. Ministr zemědělství není jejich majitelem a musí tato pravidla ctít. Zemědělských subjektů s nárokem na dotace je cca 30 000, přičemž kategorie ‚agrobaron‘ v pravidlech specifikovaná není a v žádných směrnicích se ani nevyskytuje – ta je pouze v hlavě viceprezidenta Hospodářské komory České republiky pana Prouzy,“ zmiňují autoři veřejného dopisu. Podle jejich slov totiž Prouza proti českému zemědělství, českým potravinám a České republice vystupuje dlouhodobě a je čas na změnu.

Nekulovi a Prouzovi pak signatáři píší jménem výše zmiňované platformy Klub 2019. „Vaše mediální útoky, pane ministře zemědělství Nekulo a pane viceprezidente Hospodářské komory Prouzo, na české zemědělce jsou nechutné, vaše argumentace účelová a lživá, se zjevnou snahou zemědělce rozdělit a poštvat proti nim veřejnost. Zjistili jsme, že v tomto počínání jste v rámci EU ve srovnání se svými kolegy osamoceni a ojedinělí. Vaše závěry, které prezentujete v médiích, shledáváme jako amatérské, bez základních odborných znalostí dané problematiky,“ uvádějí autoři dopisu.

„To jste prokázal, pane ministře Nekulo, svým vystoupením v pořadu Události, komentáře 21. července na ČT 24, když jste sdělil divákům, že nejpozději do tří týdnů padnou ceny potravin. Nepadly a Vy jste v situaci, kdy to potřebujete na někoho svést. No a to jsou zemědělci a potravináři,“ zmínili autoři.

„Chceme Vás požádat, abyste od této politiky ustoupil, nemáte šanci ji obhájit, je amatérská a i laik to vidí jinak. Chceme Vás, pane ministře, poučit o následujících faktech: Ceny potravin neurčuje český zemědělec, ale maloobchodní řetězce sdružené ve Svazu obchodu a cestovního ruchu jako Billa, Albert, Penny, Kaufland, Globus a další – vše pod předsednictvím pana Tomáše Prouzy. Od českých zemědělců a potravinářů řetězce nakupují podle dlouhodobých, minimálně tříměsíčních, smluv a aktuální cena pšenice nehraje velkou roli, peče se stále ještě z obilí z loňské sklizně. Důvodem zdražení není tudíž obilí, ale aktuální cena energie, zejména plynu, který je topným médiem v pecích. Extrémně zvýšené náklady nesou pekaři, kteří začínají krachovat, už asi 6 %, kdežto maloobchod reagoval tak, že si zvýšil ceny a profituje dál,“ dodávají.

„K vám, pane viceprezidente Hospodářské komory České republiky, přestaňte prosím štvát proti českým potravinám, přestaňte užívat urážlivé názvy českých zemědělských produkčních firem, které dělají zejména živočišnou výrobu. Vaše laické vývody, jako že ministr zemědělství měl už dávno přesunout část dotací od ‚agrobaronů‘, jak je nazýváte, a že by byl okamžitě levnější chleba a pečivo a nižší inflace, tak ty se odborníkům jen těžko komentují. Chceme Vás upozornit, že dotace se rozdělují podle přesných pravidel a jsou nárokové. Ministr zemědělství musí tato pravidla ctít, není majitel dotací. A konečně Vás chceme poučit, že zemědělských subjektů s nárokem na dotace je cca 30 000, přičemž kategorie ‚agrobaron‘ v pravidlech specifikovaná není a mimo Vaší hlavy se v žádných směrnicích nevyskytuje,“ dodávají.

„Závěrem našeho otevřeného dopisu chceme Vás, pane ministře Nekulo a Vás, pane viceprezidente Prouzo, informovat, že české zemědělství, jeho produkce se stále snižuje. Za 2. čtvrtletí t. r. výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 %, vepřového masa o 2,2 % a drůbežího masa o 1,9 %. Takový pokles výroby samozřejmě vytváří příznivou půdu pro zdražování, nikoliv jak rozhodl pan ministr Nekula propad cen. Ve stylu bude to tak a ne jinak a diskuse se nepřipouští. Pane ministře Nekulo a pane viceprezidente Prouzo, důrazně vás žádáme, abyste tomuto otevřenému dopisu věnovali patřičnou pozornost a svoji protizemědělskou politiku korigovali – přišel čas na změnu. Pokud se tak nestane, jsme připraveni bránit se i jinou cestou, než jsou otevřené dopisy. Situace je příliš vážná, než abychom vaše urážky a dezinformace jenom konstatovali,“ zakončili autoři.

Celé znění dopisů:

V Praze 16. srpna 2022

Vážený pan                                                                  

Prof. Petr  F i a l a

předseda Vlády České republiky

____________________________

Vážený pane předsedo vlády České republiky,

obracíme se na Vás formou otevřeného dopisu, abychom Vás informovali o stavu  resortu zemědělství a navazujícího potravinářství. Interpretace krizové situace maloobchodního trhu potravin ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou se opírají především o závěry a tvrzení Tomáše Prouzy, vlivného člena jeho poradního sboru a viceprezidenta Hospodářské komory ČR. Jsou nepravdivé a hájí zájmy zahraničního kapitálu, maloobchodu.

Situaci v maloobchodním trhu potravin pokládáme za nadále neudržitelnou, skončí sociálním výbuchem a ztrátou potravinové bezpečnosti státu. Ministr zemědělství, namísto aby hledal řešení, tak se rozhodl útočit na zemědělce a potravináře a svalit vinu za drahé potraviny na ně.

V pořadu Události, komentáře na ČT 24, 23. července, pan ministr Nekula prohlásil, že ceny potravin do tří týdny padnou a nepřipustil o tom diskusi. Nyní je v situaci, že ceny potravin nejenomže nepadly, ale naopak stoupají a není předpoklad, že se situace změní – snižuje se domácí živočišná výroba, roste inflace, snižuje se rating České republiky, je před zimní topnou sezónou s nejistými dodávkami energie,

Na srpnovém jednání naší platformy Klub 2019 (8. srpna 2022) jsme situaci diskutovali a předkládáme Vám následující závěry:

  • Ceny potravin neurčuje český zemědělec, ale maloobchodní řetězce sdružené ve Svazu obchodu a cestovního ruchu jako Billa, Albert, Penny, Kaufland, Globus a další – vše pod předsednictvím pana Prouzy

  • Od českých zemědělců a potravinářů řetězce nakupují podle dlouhodobých, minimálně tříměsíčních, smluv a aktuální cena pšenice nehraje velkou roli, peče se stále ještě ze zásob loňské sklizně

  • Důvodem zdražení není tudíž obilí, ale aktuální cena energie, zejména plynu, který je topným médiem v pecích

  • Extrémně zvýšené náklady nesou pekaři, kteří začínají krachovat, asi 6 %, maloobchod reagoval tak, že si zvýšil ceny a profituje dál

V návaznosti Vás, pane premiére, chceme seznámit s výsledky živočišné výroby za 2. čtvrtletí 2022. Výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 %, vepřového masa o 2,2 % a drůbežího masa rovněž pokles a to o 1,9 %. Takový pokles výroby samozřejmě vytváří příznivou půdu pro další zdražování, nikoliv propad cen, jak se snaží prezentovat ministr Nekula.

Trend českého zemědělství je i laikovi zřejmý, ne však zodpovědnému ministrovi Zdeňkovi Nekulovi. Svými mediálními výstupy, jako že je všeho dost, že nejpozději v prvním týdnu srpna padnou ceny potravin, mate veřejnost, problémy neřeší, se zemědělci – vyjma Asociace soukromého zemědělství (obdělávají cca 4 % půdy) – nekomunikuje. Rozhodl se vše svalit na zemědělce a potravináře a snad jako jediný ministr zemědělství v rámci EU vystupuje proti svým zemědělcům!

Vážený pane premiére, situace je vážná a žádáme Vás, abyste daný stav neprodleně řešil.

Ivan Vyskočil ………………………………..

Zdeněk Troška       ……………………………….

Zdeněk Jandejsek   ……………………………….

Jan Veleba              ……………………………….

 

V Praze 16. srpna 2022

Vážený pan

Vladimír  D l o u h ý

prezident Hospodářské komory České republiky

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás formou otevřeného dopisu, abychom Vás informovali o stavu resortu zemědělství a navazujícího potravinářství a zároveň Vás požádali o spolupráci při jeho řešení. Jde o interpretace krizové situace maloobchodního trhu potravin Vaším kolegou, viceprezidentem Tomášem Prouzou. Jsou ve vztahu k domácím zemědělcům nepravdivé, urážlivé. Váš viceprezident Prouza jednoznačně hájí zájmy zahraničních maloobchodních řetězců a pracuje v jejich prospěch proti českým zemědělcům a potravinářům.

Zde je příklad, citujeme: „Přiznám se, že nerozumím tomu, proč ministr zemědělství už dávno nepřesunul část dotací od agrobaronů třeba k pekárnám. Mohli jsme mít okamžitě levnější chleba a pečivo, nižší inflaci a pekárny nemusely krachovat. Místo toho dál tečou miliardy agrobaronům“ – píše viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza na twitteru.

Jako ekonom, pane prezidente, jistě posoudíte nesmyslnost takových tvrzení Vašeho kolegy a žádáme Vás, abyste panu viceprezidentovi vysvětlil, že „okamžitě levnější chleba a pečivo a nižší inflaci“ ministr zemědělství odnětím dotací „agrobaronům“ udělat nemůže. Poučte prosím pana viceprezidenta Prouzu o následujících základních faktech:

  • Dotace se rozdělují podle přesných pravidel a jsou nárokové

  • Ministr zemědělství není jejich majitelem a musí tato pravidla ctít

  • Zemědělských subjektů s nárokem na dotace je cca 30 000, přičemž kategorie „agrobaron“ v pravidlech specifikovaná není a v žádných směrnicích se ani nevyskytuje – ta je pouze v hlavě viceprezidenta Hospodářské komory České republiky pana Prouzy

Vážený pane prezidente, závěrem našeho otevřeného dopisu Vás důrazně žádáme, abyste naše námitky vzal v potaz a zajistil nápravu vzniklého stavu, který nedělá dobré jméno Hospodářské komoře ani Vám jako jejímu prezidentovi. V opačném případě jsme připraveni, budeme nuceni, se bránit jinou cestou, než jsou veřejné dopisy. Pan Prouza totiž proti českému zemědělství, českým potravinám a České republice vystupuje dlouhodobě a je čas na změnu.

S pozdravem

Ivan Vyskočil                 ……………………………………..

Zdeněk Troška                …………………………………….

Zdeněk Jandejsek ……………………………………..

Jan Veleba                       ……………………………………..

 

V Praze 16. srpna 2022

Otevřený dopis 

ministrovi zemědělství ČR Zdeňku Nekulovi 

a viceprezidentovi Hospodářské komory ČR Tomáši Prouzovi

Vážení pánové,

obracíme se na vás jménem platformy Klub 2019 otevřeným dopisem, abychom vás vyzvali ke změně svého chování vůči českým zemědělcům a potravinářům, živitelům tohoto národa.

Vaše mediální útoky, pane ministře zemědělství Nekulo a pane viceprezidente Hospodářské komory Prouzo, na české zemědělce jsou nechutné, vaše argumentace účelová a lživá se zjevnou snahou zemědělce rozdělit a poštvat proti nim veřejnost. Zjistili jsme, že v tomto počínání jste v rámci EU ve srovnání se svými kolegy osamoceni a ojedinělí. Vaše závěry, které prezentujete v médiích shledáváme jako amatérské, bez základních odborných znalostí dané problematiky.

To jste prokázal, pane ministře Nekulo, svým vystoupením v pořadu Události, komentáře 21. července na ČT 24, když jste sdělil divákům, že nejpozději do tří týdnů padnou ceny potravin. Nepadly a Vy jste v situaci, kdy to potřebujete na někoho svést. No a to jsou zemědělci a potravináři.

Chceme Vás požádat, abyste od této politiky ustoupil, nemáte šanci ji obhájit, je amatérská a i laik to vidí jinak. Chceme Vás, pane ministře, poučit o následujících faktech:

  • Ceny potravin neurčuje český zemědělec, ale maloobchodní řetězce sdružené ve Svazu obchodu a cestovního ruchu jako Billa, Albert, Penny, Kaufland, Globus a další – vše pod předsednictvím pana Tomáše Prouzy

  • Od českých zemědělců a potravinářů řetězce nakupují podle dlouhodobých, minimálně tříměsíčních, smluv a aktuální cena pšenice nehraje velkou roli, peče se stále ještě z obilí z loňské sklizně

  • Důvodem zdražení není tudíž obilí, ale aktuální cena energie, zejména plynu, který je topným médiem v pecích

  • Extrémně zvýšené náklady nesou pekaři, kteří začínají krachovat, už asi 6 %, kdežto maloobchod reagoval tak, že si zvýšil ceny a profituje dál

K vám, pane viceprezidente Hospodářské komory České republiky, přestaňte prosím štvát proti českým potravinám, přestaňte užívat urážlivé názvy českých zemědělských produkčních firem, které dělají zejména živočišnou výrobu.

Vaše laické vývody, jako že ministr zemědělství měl už dávno přesunout část dotací od „agrobaronů“, jak je nazýváte, a že by byl okamžitě levnější chleba a pečivo a nižší inflace, tak ty se odborníkům jen těžko komentují. Chceme Vás upozornit, že dotace se rozdělují podle přesných pravidel a jsou nárokové. Ministr zemědělství musí tato pravidla ctít, není majitel dotací. A konečně Vás chceme poučit, že zemědělských subjektů s nárokem na dotace je cca 30 000, přičemž kategorie „agrobaron“ v pravidlech specifikovaná není a mimo Vaší hlavy se v žádných směrnicích nevyskytuje.

Závěrem našeho otevřeného dopisu chceme Vás, pane ministře Nekulo a Vás, pane viceprezidente Prouzo, informovat, že české zemědělství, jeho produkce se stále snižuje. Za 2. čtvrtletí t. r. výroba hovězího masa meziročně klesla o 6,6 %, vepřového masa o 2,2 % a drůbežího masa o 1,9 %. Takový pokles výroby samozřejmě vytváří příznivou půdu pro zdražování, nikoliv jak rozhodl pan ministr Nekula propad cen. Ve stylu bude to tak a ne jinak a diskuse se nepřipouští.

Pane ministře Nekulo a pane viceprezidente Prouzo, důrazně vás žádáme, abyste tomuto otevřenému dopisu věnovali patřičnou pozornost a svoji protizemědělskou politiku korigovali – přišel čas na změnu. Pokud se tak nestane, jsme připraveni bránit se i jinou cestou, než jsou otevřené dopisy. Situace je příliš vážná než abychom vaše urážky a dezinformace jenom konstatovali. S pozdravem

Ivan Vyskočil ……………………………………….

Zdeněk Troška ……………………………………….

Zdeněk Jandejsek ……………………………………….

Jan Veleba ……………………………………….

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …