Riedlbauch chce zachovat Státní fond kultury

21.10.2009 15:03

Ministr kultury Václav Riedlbauch žádá vládu, aby vzala zpět návrh zákona o zrušení Státního fondu kultury. Ministerstvo má také v plánu předložit sněmovně návrh na zvolení členů rady fondu, protože už delší dobu není úplná.

Riedlbauch chce zachovat Státní fond kultury

Neúplnost rady fondu je důvodem, proč Státní fond kultury nerozděluje finanční podporu, což je vlastně jeho smyslem. Členy rady volila sněmovna už v září, žádný z kandidátů však nezískal potřebný počet hlasů.    

 Riedlbauch o zachování fondu jednal v úterý se svou Radou pro umění. Tu tvoří nezávislí odborníci, akademici i zástupci příspěvkových organizací ministerstva. Rada zároveň doporučila probrat možnosti oddlužení fondu, který je téměř od svého vzniku zavázán svými výnosy splácet dluh z provozování Lotynky.    

Podle ministerstva by mělo být řešení zakomponováno do technické novely zákona o fondu kultury. Na doporučení rady se bude jednat i o možnosti financování fondu prostřednictvím novely zákona o loteriích.

"Část výnosů z loterií a hazardu je totiž v evropských zemích běžně zdrojem fondů na podporu kultury a dalších veřejně prospěšných činností," uvedla předsedkyně rady Marta Smolíková.    

Státní fond kultury vznikl počátkem 90. let. Jeho úkolem bylo podporovat významné kulturní projekty a získávat pro ně peníze mimo státní rozpočet. Jeho existenci provázely problémy s loterií, která jej měla financovat, přesto v minulých letech několikrát fond rozdal pět až deset milionů korun. Rozdělování peněz však později ztroskotalo na tom, že poslanci nezvolili potřebné členy rady fondu.    

Loni v červenci chtěl fond zrušit bývalý ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Zákon, který k tomu připravil, projednávala sněmovna ve třetím čtení před třemi týdny. Nynější ministr kultury se však proti návrhu ohradil.

Řekl, že chce najít pro fond nové zdroje, zmínil například některé poplatky z památkové péče; ty dnes dostávají obce a kraje.     

Důvodová zpráva předkládaná vládě uvádí, že i vzhledem ke skutečnosti, že se parlamentní strany shodly na zachování Státního fondu kultury, nemá další projednávání návrhu zákona opodstatnění.

Foto:Marie Sýkorová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …