Rok čeká na důchod. „Řekněte lidem, jak to v ČR chodí!“ Přání plníme

22.05.2023 12:25 | Reportáž

Úřady nestíhají odbavovat žádosti o důchody, a mnoho lidí se kvůli tomu ocitá v kritické situaci. ParlamentnímListům.cz se ozval muž z Karlovarského kraje, jehož žena už rok čeká na důchod. „Manželka žádné příjmy nemá, podle představ pana Jurečky a spol. má asi umřít hlady,“ uvedl v rozhovoru rozčílený občan. „Řekněte lidem, jak to v ČR chodí,“ doplnil. Přání plníme a přinášíme jeho zkušenost s Českou správou sociálního zabezpečení.

Rok čeká na důchod. „Řekněte lidem, jak to v ČR chodí!“ Přání plníme
Foto: ušetřeno.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Případ pana Jaroslava Beličky, důchodce, který již půl roku čeká na výplatu výchovného, přiměl mnoho lidí ke sdílení vlastních zkušeností s Českou správou sociálního zabezpečení.

Také média poslední týdny informují o zpožděných výplatách sociálních dávek, především důchodů, na které čekají tisíce lidí. Lidové noviny uvedly, že úředníci nestíhají vyřizovat žádosti, protože na sociální správu se valí dvojnásobek žádostí než obvykle. Skoro jedenáct tisíc seniorů se nemůže dostat ke svému prvnímu důchodu, o jehož vyplacení požádali v zákonné lhůtě, tj. před devadesáti dny.

Mnozí senioři se kvůli tomu dostávají do finanční nouze, a tak živoří nebo se zadlužují.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

ParlamentníListy.cz získaly kontakt na muže z Karlovarska, jehož manželka čeká na výplatu důchodu už rok. Identitu manželů redakce zná, ale na jejich přání ji nezveřejňujeme. V textu muže uvádíme jako pana M.

Je to zločin

„Manželka je z toho totálně znechucená. Ale všechna fakta uveďte, budu rád, jen ať si to lidi přečtou a vidí, jak to v naší republice chodí,“ řekl muž naší redakci na úvod svého vyprávění.

Jeho žena léta pracovala jako učitelka nejmenované střední školy v Karlovarském kraji. „Když v březnu 2020 spustil tehdejší předseda vlády Andrej Babiš covidteror, byla jediná z šedesáti zaměstnanců školy, která se nenechala naočkovat, nenosila respirátor ani roušku. Kvůli tomu tam zažila neuvěřitelnou šikanu. Ustála to, ale znechutilo ji to natolik, že v prvním možném okamžiku, dle zákona čtyři měsíce předem, požádala o předčasný důchod – v jejím případě tedy 1. června 2022,“ popsal kontext problému pan M.

V září 2022 dosáhla jeho žena důchodového věku a měla začít dostávat důchod. To se však nestalo. „Do dnešního dne, tedy k 22. květnu 2023 nedostala ani důchod, ani jeho výměr,“ zlobí se pan M.

Ale nejde jen o samotný důchod. Přidaly se k tomu urgence od dalších institucí: „Manželku už samozřejmě naháněla zdravotní pojišťovna, že by si měla platit pojištění atd. Mají v tom hrozný chaos.“

Komunikace s Českou správou sociálního zabezpečení prý podle pana M. probíhala, ale bez efektu: „Manželka na sociálce několikrát osobně byla. Někdy se setkala s arogantním pokrčením ramen, někdy se setkala s tzv. vyjádřením lítosti – že s tím nemohou nic dělat, že to budou urgovat, ale tím to taky vždy skončilo. Manželka žádné příjmy nemá, podle představ pana Jurečky a spol. má asi umřít hlady,“ podotkl trpce pan M. 

Naštěstí prý mají něco naspořeno, ale princip celé situace je podle pana M. naprosto zvrácený: „Ustojíme to, jsme lidi starého ražení a všechno jsme vždy nějak ustáli. Jednání vlády se už ale nedá nazvat ani arogancí, to je přímo zločin! Nejprve nás okradli nevalorizací a pak lidem, kteří mají oprávněný nárok, důchody nevyplácejí. Manželka jen nevěřícně kroutí hlavou, že si vláda dovolí takto zacházet s lidmi, kteří celý život pracovali a odváděli daně. A nejsme jediní. Z okolí znám několik takových případů lidí, kteří měsíce čekají na důchod. Ona čeká už skoro rok a nemá ani výměr,“ rozčílil se pan M.

Důvod tak velkého zpoždění manželům sdělen nebyl: „Oficiálně nám to vysvětleno nebylo, akorát jedna pracovnice pokrčila rameny,“ poukázal pan M. 

„Naše vlastizrádná vláda se chová naprosto šíleně vůči vlastním spoluobčanům, kteří republiku budovali. Jsem naprosto znechucen, kam jsme se za 30 let dostali. V době převratu mi bylo kousek přes třicet let. Měl jsem očekávání a byl jsem nadšený. Všechno normální tady ale skončilo v roce 1998 „odstřelením“ Václava Klause. Naše vláda, to jsou vlastizrádci, slouhové zahraničních zájmů. Že to tak dopadne, to mě nenapadlo ani v tom nejděsivějším snu,“ rozčílil se během rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz pan M.

Celá situace s důchodem ho silně dopálila, nemyslí si však, že by zveřejnění příběhu k vyřešení pomohlo. 

„Škoda se stala. Medializace našeho případu je fajn, ale nečekám, že přijde nějaká pomoc. Jaká taky pomoc? Že se po roce důchod konečně vyměří a nějaké koruny přijdou? Mají prázdnou kasu, vytloukají klín klínem. Holt více potřebujeme americké stíhačky a posílat zbraně na Ukrajinu než se starat o vlastní lidi,“ uzavřel nazlobeně zkušenost s českou sociálkou pan M.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrea Novotná

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidi chápete to??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePremos , 22.05.2023 16:13:25
Tak stát ne(vyplácí) důchod i když je to jeho povinnost. Důchodce státu neplatí zdravotní pojištěni, protože nemá důchod. Stát jej označuje za dlužníka ! Dál psát nebudu. Tuto zvrácenost si fakt necháme líbit? Tohle volby nespasí . Tady pomůže jedině něco tvrdého a hrubého aby ti co dnes říkají že jsou nejlepší, aby pocítili na vlastní kůži jak to je. Zbít je holí na náměstí . To by potřebovali.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…