Romům v Břeclavi došla trpělivost: Za každým zločinem Češi vidí nás

07.06.2012 10:15

Romové v Břeclavi se cítí poškozeni. Vzkazují: “Za každým zločinem vidíte hned cikána, to se musí změnit.“ Vyzývají vedení města Břeclavi ke spolupráci, přestože na mladého chlapce, který si vymyslel napadení ze strany Romů, nehodlají podat trestní oznámení. Požadují nový zákon, který by umožnil trestně stíhat každého, kdo křivě obviní Roma.

Romům v Břeclavi došla trpělivost: Za každým zločinem Češi vidí nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

 

 

Celostátní Asociace Romů v České republice poskytla ParlamentnímListům.cz tiskovou zprávu, ve které hodnotí chování mladého Petra Zhyvachivského, který si v dubnu vymyslel útok ze strany Romů, protože se bál autoritativní matky. Na podporu Petra se uskutečnila demonstrace, kvůli které se Romové cítili ohroženi. Nakonec se ukázalo, že chlapec si útok vymyslel. V tiskové zprávě pro Parlamentnílisty.cz vedení Asociace Romů v České republice uvádí: “ Lež mladistvého Petra Zhyvachivského a následná rasově motivovaná mediální interpretace jeho matky silně poškodila místní romskou komunitu v Břeclavi i v celé České republice a značně zvýšila napětí mezi Romy a majoritní společnosti. Následkem toho muselo být vynaloženo nemálo finančních prostředků ze státního rozpočtu na bezpečnostní zajištění akce, která se nesla v duchu silné rasové nesnášenlivosti a podpory extremismu.“ Přesto Asociace Romů zdůrazňuje, že se obyvatelé Břeclavi nemusí bát odvety: “Romové v Břeclavi nechtějí pořádat žádné odvetné akce. Chtějí žít v klidu a bezpečí se svými rodinami. Nechtějí žádné další útoky fyzické ani verbální a spoléhají na šetření Policie ČR a státního zástupce, kteří rozhodnou o dalším postupu v této kauze.


Místní raději mlčí

My, zástupci romských organizací si přejeme, aby se už v budoucnu podobné situace neopakovaly, a apelujeme proto na Policii ČR, zástupce města i média, aby nevynášeli předčasné soudy před ukončením případného vyšetřování,“ uvedlo vedení Asociace Romů v tiskové zprávě pro ParlamentníListy.cz. 

Romové se snaží do budoucna hájit zájmy jejich společnosti a více diskutovat s vedením města: “ I vlivem událostí uplynulých týdnů byl založen přípravný výbor složený z romských aktivistů, kteří založili občanské sdružení s názvem Rada Romů v Břeclavi. Ta bude formou volených zástupců hájit zájmy a práva břeclavských Romů a stane se spolehlivým partnerem pro Město Břeclav. Cílem sdružení je i zapojení se do společenského života v rámci integrace,“ uvedli pro ParlamentníListy.cz.

Obyvatelé v Břeclavi se k situaci nechtějí vyjadřovat. Redakce Parlamentních listu.cz oslovila několik místních obyvatel, ale reakce byly stejné. Lidé projevují obavy, čekají, jak se situace vyvine, a obávají se vynášet soudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …