Rozzuřená Paroubková: Autorka z Blesku si vše vymyslela. Bude soud

15.12.2011 15:36

Petra Paroubková, manželka expremiéra, poslance a expředsedy ČSSD se zlobí na deník Blesk a chystá se podat žalobu. Bulvár totiž dnes uvedl, že platba za polovinu dvojdomku na řeckém ostrově Ithaka proběhla hotovostně a peníze předala prodávajícímu v igelitové tašce. To je podle Paroubkové naprostý nesmysl. Smlouvu o koupi, která je notářsky ověřená a okolkovaná, lze dohledat na webových stránkách Vaševěc.cz.

Rozzuřená Paroubková: Autorka z Blesku si vše vymyslela. Bude soud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Paroubková dost dobře nechápe, proč se stala pro Blesk tak lákavým objektem. „Manžel už vše vysvětlil. Ale jestli to chcete slyšet i ode mne, není to žádný problém. Autorka si vše vymyslela účelově. Nechala si z řečtiny přeložit jen část smlouvy, kde už neuvedla, že jsem nic neplatila já, ale můj zmocněnec na základě plné moci. Vše proběhlo přes banky tady i v Řecku. Zřejmě bude třeba pomluvy řešit soudní cestou, už mě výmysly některých lidí štvou,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Petra Paroubková.

ZDE smlouva na koupi domu, kterou zveřejnila sama Paroubková

Paroubek - smlouvu splnil, prachy dostal

Aby nebylo štvanice dost, hovoří se i o Paroubkových honorářích za knihy. Vůbec se mu nelíbí, že některá média zpochybňují jeho smlouvu s nakladatelstvím Prostor. Tam totiž předseda strany Národní socialisté - levice 21. století vydal své dvě knihy pamětí, za které inkasoval čtyři miliony. A to přijde mnohým značně podezřelé. Expremiér se však brání a žádné pochyby nepřipouští. Smlouvu, kterou podepsal Paroubek s nakladatelem Alešem Ledererem, autor splnil a nastoupilo tak plnění ze strany nakladatele. Navíc prý nikdy nebyl s Ledererem v obchodním styku a neposkytl mu jako politik žádnou výhodu.

Paroubek vydal v nakladetlství Prostor dvě knihy – Plnou parou v politice a Ve službě republice. Obou titulů se zatím prodalo asi 40 tisíc výtisků, což nemohlo nakladatelství přinést zisk. „Pan Paroubek chtěl smlouvu na čtyři miliony. Spolupráce by se mi vyplatila až při sto tisících prodaných knihách,“ uvedl Lederer a dodal: „Jestli si pan Paroubek u mě vydělal čtyři miliony, je to má soukromá věc.“

Prodej zdaleka není uzavřen

Za honorář za knihy koupil Paroubek z manželkou Petrou půlku dvojdomku na řeckém ostrově Ithaka, kterou některá média okamžitě označila za vilu. Paroubek naprosto odmítá, jakékoliv pochybnosti ohledně smlouvy a hlavně to, že by se jednalo o nějaké záhadné a neprůhledné obchody.

Spekuluje se i tom, že Paroubkových knih se nemohlo prodat ani 40 tisíc. „Nemám důvod zpochybňovat vyjádření vydavatele ohledně počtu vydaných a prodaných knih. Kromě toho se domnívám, že prodej, který probíhá něco přes dva měsíce, není zdaleka uzavřen. Od října 2011 mám uzavřenou smlouvu s vydavatelem na napsání dvou mých knih. Smlouva byla uzavřena na postoupení autorských práv. Smlouvu jsem splnil a nastoupilo tedy plnění ze strany vydavatele. Řádně zaplatím daně, smlouvu netajím,“ řekl Paroubek pro ParlamentníListy.cz.

Vydavatele v minulosti nikdy nezvýhodnil

Faktem je, že knihy Jiřího Paroubka se bestsellerem nejspíš nestanou, jsou postaveny spíše na faktech a zákulisí vysoké politiky, což není čtení pro každého. A zkušený nakladatelský dům to musel poznat. Lederer to vysvětlil tím, že vycházel z toho, jaké množství se prodalo pamětí Miloše Zemana. Zřejmě špatný odhad situace.

Jiří Paroubek naprosto odmítá, že by nestandardní honorář byl odměnou za nějaké služby z minulosti. „S vydavatelem jsem nikdy před tím nebyl v žádném obchodním, či jiném spojení. Ani na magistrátu, ani ve vládě, ani v ČSSD, ani nyní. Nikdo nemůže říct, že bych mu poskytl, byť jen vzdáleně, nějakou materiální výhodu,“ vysvětlil Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…