Samková rozpoutala peklo před plným sálem odpůrců vlády: Nejsme ovce!

19.01.2013 18:14

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) Avízovaný Velký sněm občanů Čech, Moravy a Slezska přinesl v sobotním odpoledni hned několik výzev, ale zároveň i překvapení. Ten, kdo se totiž zúčastnil konference Holešovské výzvy, jejíž myšlenka je hlavním krédem i tohoto sněmu, v lednu 2012 se neubránil srovnávání obou akcí. A jednoznačně pak musel konstatovat – což se také mezi účastníky objevovalo – že tentokrát šlo o poněkud jiný „level“.

Samková rozpoutala peklo před plným sálem odpůrců vlády: Nejsme ovce!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Ještě před příchodem do Národního domu na Vinohradech si ti, co procházeli Náměstím Míru, nemohli nevšimnout nebývale vysokého počtu hloučků policistů – ti stáli u přechodů, na rozích, kolem kostela sv. Ludmily i na jiných místech. Logicky pak spolu s nimi bylo vidět na náměstí také nezvyklé množství policejních aut. Kousek od kostela stála velkoplošná obrazovka s ozvučením – a ta, přesně, jak Slávek Popelka ParlamentnímListům.cz už v předstihu prozradil, přenášela projevy a dění uvnitř sálu Národního domu. Tak, aby to mohli sledovat i lidé, kteří kolem náhodně procházeli. Nutno podotknout, že pár jednotlivců tam skutečně vždy na nějaký čas zastavilo a se zvědavostí sledovalo, co se vlastně děje. O davy se ale rozhodně nejednalo.

Velkým překvapením bylo pro zúčastněné v sálu to, kdo byl ochotný vystoupit mezi řečníky. A ještě více možná obsah těch vystoupení. Ekonom Pavel Kohout totiž přednesl mimo jiné návrh nové Ústavy ČR, Tomio Okamura hovořil pak například i o tom, že jeden, či dva senátoři nemají šanci něco chtít změnit, něco u těch dalších senátorů prosadit. „I proto je potřeba podpory široké veřejnosti, i proto je potřeba podpory od vás, a třeba vyjít i do ulic, bude-li to potřeba. Jedinci totiž ani v Poslanecké sněmovně, ani v Senátu opravdu nic změnit nemohou,“ zdůraznil Okamura. V souvislosti s ním pak zaznívala z řad diváků celá řada výroků, že mu současný systém zabránil, aby se ucházel o Hrad. K tomu se ostatně pak vrátil ve svém projevu například i Vít Bárta (VV).

Samková: Česko prožilo v posledních dvou desetiletích dvě revoluce

Velkým překvapením bylo však velmi ostré vystoupení advokátky Kláry Samkové (také jednou z původních kandidátek na prezidentský post).

Předeslala, že ji řada lidí od účasti na sněmu zrazovala. „Psali mi emaily i vzkazy na facebooku, že nechápou, jak se můžu do něčeho takového zapojit a angažovat se. Tím mě ale rozhodně neodradili,“ přiznala Samková.

Poté upozornila sedící v sále i ty, co v dané chvíli procházeli Náměstím Míru, že Česká republika má za sebou v posledních letech ne jednu, ale dvě revoluce.

„Ta první, o ní všichni víme, byla v roce 1989 na Národní třídě. Ta druhá však začala nenápadně 1. ledna 1993 – bohužel jsme si ji nikdo nevšimli,“ uvedla advokátka. A vysvětlila, v čem ona druhá revoluce, rovněž velmi zásadní, spočívala. „Víte, po té revoluci 1989 se na rychlo dělaly nové zákony, aby se vše, co bylo špatné v tom minulém režimu, odstavilo, eliminovalo, změnilo. V roce 1993 se však udělaly nové zákony a z nich 80 procent opět zrušilo to, co se za ty dva roky před tím podařilo vybudovat a změnit. Tím pádem opět zůstalo hodně věcí zabetonováno. Bohužel si toho všimla jen hrstka potrhlých právníků,“ povzdechla si rázná advokátka.

Kdo se zúčastnil veřejného života po roce 1992, je to skoro jak pozitivní lustrační osvědčení

Dodala, že i z toho důvodu by pro ni ten, kdo se u nás podílel na veřejném životě od roku 1992, měl z něho odejít. „Ať už se do veřejného života nezapojuje, pro mě to totiž znamená skoro totéž jako pozitivní lustrační osvědčení z dob minulých. Musím konstatovat, že jsem ráda, že jsem po celá ta léta zůstala v advokacii,“ uvedla dále Samková.

Cpou nám Ornellu Štikovou a tvrdí, že jsme ovce - není to pravda, burcovala Samková

Poté se rozhovořila směrem k pozorně poslouchajícím divákům. „Uvědomte si všichni, že každý z vás je nenahraditelný, že nejsme žádné ovce, i když nám to ze všech stran cpou. Když nám místo informací cpou Blesk a prsa nějaké Ornelly Štikové. Není to tak. Já se jen divím třeba tomu, že například v Praze 2, kde jsem zastupitelkou, lidé nestojí před úřadem a neprotestují či neptají se po tom, jak je možné, že místní starosta byl obviněn, jak je možné, že se tyto věci dějí a přitom se o tom skoro vůbec nemluví, nedělá se nic, aby se tomu zabránilo,“ uvedla jeden příklad k zamyšlení Samková. Pak ještě konstatovala další zajímavou myšlenku.

„Víte, u nás, v naší zemi se nejvíce daří jedné speciální disciplíně. Té, jak srazit toho druhého, abychom my sami vynikli, i když třeba i tušíme, že nejsme o nic lepší. Přitom jsme všichni do jisté míry lůzři, přiznejme si to tedy raději a nestyďme se za to, že většina z nás žije třeba od výplaty k výplatě, to často ani není totiž naše chyba,“ řekla ještě advokátka Samková.

Lidi vyjadřující protesty nejsou lůza

Sálem se pak ale nesly v projevech i výtky směrem k současným politikům a mnohdy i vysokým církevním hodnostářům, kteří v případě, kdy se veřejnost nějakým způsobem vzbouří, nazývají ji lůzou. Velmi zajímavý a stejně tak překvapivý byl pak i projev Víta Bárty z Věcí veřejných.

Bárta se omluvil za to, že pomohl sestavit Nečasovu vládu

Ten se totiž v úvodu svého vystoupení omluvil za to, že pomohl v roce 2010 sestavit Nečasovu vládu. „Omlouvám se za to, že mi trvalo několik let, než jsem pochopil, jak se tu věci skutečně mají,“ řekl Bárta. Podle něj je zásadním a palčivým problémem, že současná vládní garnitura i politika vyrábí z české společnosti opravdu pouhé ovce, o kterých se zmiňovala Klára Samková, místo, aby pomáhala růstu sebevědomé střední třídy občanů. Mimo jiné (ParlamentníListy.cz budou informovat v některým z dalších článků) pak ve svém projevu připomenul čtyři známá jména. Michálek, Lessy, Okamura a své – tedy Bárta.

„Všichni jsme se snažili na našich pozicích něco zásadního změnit. A jelikož jsme nechtěli ze svých zásad uhnout, byli jsme následně dehonestováni, mnohdy kriminalizováni a museli jsme z míst, kde existovala šance něco měnit, odejít,“ shrnul Vít Bárta.  

Okamura apeloval: Buďte schopni kompromisů, jinak ničeho nedosáhneme

Smyslem veřejně přístupného sobotního jednání v Národním domě nebyla jen manifestace nespokojenosti občanů se současnou politickou situací. Protivládní iniciativy, které už ohlásily svoji účast, tam představily konkrétní možnosti uplatnění přímé demokracie v České republice.

Jelikož v loňském roce skončila podobná akce, jež měla protesty a iniciativy občanů sjednotit, poměrně dramatickými výstupy některých přítomných, v letošním roce vyzval hned v úvodu všechny přítomné senátor Tomio Okamura, aby si uvědomili, že pokud se rozmělní, nikdy nemají šanci něčeho dosáhnout.

„Vím, že každá občanská iniciativa má poněkud jiný cíl. Nesmíme se však rozmělnit, proto si musíme stanovit jeden takový cíl, na kterém se shodneme všichni, naučme se v tomto zájmu přistoupit i na určitý kompromis. Pojďme změnit systém dřív, než bude pozdě, zaveďme přímou demokracii. Nenechme se odradit různými politiky a pseudopolitology, kteří nám budou tvrdit, že naše společnost  na to není ještě zralá. Vždyť princip přímé demokracie mají i různé kmeny v povodí Amazonky. V lidech na ulicích to totiž opravdu již vře, nechtějme, aby přišlo volání po vládě tvrdé ruky,“ pronesl Okamura. Nutno dodat, že jeho výroky byly často po každé větě přerušovány potleskem.  

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Další informace z Velkého sněmu ParlamentníListy.cz připravují na neděli.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …