Šéf protikorupční policie: Za Béma se ničily důkazy. S tím je konec

03.08.2012 19:47

Šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec popisuje dobu, kdy se dalo stíhání politiků ovlivnit. Prsty v tom měl údajně i exprimátor Prahy Pavel Bém. Ta doba je prý naštěstí už pryč díky změnám ve státním zastupitelství.

Šéf protikorupční policie: Za Béma se ničily důkazy. S tím je konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

Vedle státního zastupitelství šlo také o poměry na policejním prezidiu. "Tam to bylo nastavené tak, že se všechny citlivé případy musely podrobně hlásit náměstku Houbovi. A vedení útvaru mohlo nakonec zakázat, aby se ve vyšetřování pokračovalo. To se s výměnou policejního prezidenta změnilo také," řekl Martinec Hospodářským novinám.

Nechce přímo říci, že náměstek policejního prezidenta byl sám schopný zastavit jakýkoli případ, který mířil do politiky, a vysvětluje: "Takhle to říct nemohu, ale je pravda, že když jsem nastupoval, měl jsem na stole od kolegů několik stížností na předchozí vedení protikorupčního útvaru. Záměrně třeba zdržovali záznam o zahájení úkonů v trestním řízení, a než mohl konkrétní policista začít něco dělat, došlo ke skartaci materiálů, které k trestnímu řízení potřeboval. A celé vyšetřování bylo zmařeno," popsal Martinec.

"Kdy? No třeba za Béma"

K podobné situaci, kterou Martinec popsal, mělo dojít třeba za bývalého primátora města Prahy Pavla Béma. "Bylo to v kauze Opencard, v době, kdy pražský magistrát řídil Pavel Bém. Vyšetřování bylo zdržováno patnáct dní a mezitím na magistrátu skartovali důležité materiály. Trestní řízení v kauze Opencard pokračuje, stíháme víc než deset osob. Ale jsou to jen řadoví úředníci. Z toho, co vím, mělo stíhání mířit výš," uvedl Martinec.

Souhlasí s tím, že jeho slova se dají interpretovat tak, že někdo z bývalého vedení jeho útvaru donesl informace na pražský magistrát, který se následně zbavil klíčových dokumentů.

Dnes je situace prý už jiná. "Řekl bych, že dnes je politická scéna tak nestabilní, že si nedovolí do některých případů zasahovat tak, jak se to dělo v minulosti," dodává šéf protikorupčního útvaru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…