Selhání Moravcovy dramaturgie i nečekaný moment Kalouska. Expert sledoval megaduel

29.06.2014 16:41

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Tradiční nedělní Otázky Václava Moravce byly tentokrát mimořádné, neboť během nich došlo k vůbec prvnímu televiznímu střetu ministra financí Andreje Babiše s jeho předchůdcem a nejvehementnějším kritikem z řad opozice Miroslavem Kalouskem. Podle analytika Jiřího Mikeše však střet obou pánů utopila zejména nešťastná dramaturgie.

Selhání Moravcovy dramaturgie i nečekaný moment Kalouska. Expert sledoval megaduel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hosty pořadu OVM byli bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Mediální analytik z Vysoké školy ekonomické Jiří Mikeš byl zaujat především neobyčejně odborným rázem debaty, který se podle něj zcela vymykal formátu hlavní politické diskuze týdne. „Takhle si měli sednout někdy v týdnu večer třeba v Hyde parku,“ myslí si. Dva přirození kohouti současné politické scény, kteří si od voleb navzájem posílají nejrůznější invektivy, měli podle něj dostat prostor ke skutečnému politickému střetu, nikoliv k akademické debatě „na úrovni tak čtvrtého ročníku vysoké školy“, jak odhadl Mikeš.

Ten byl sám překvapen, jak tento první střet s vyhlášeným debatním matadorem zvládl Andrej Babiš. „Výsledkem podle mě byla plichta,“ shrnul pro ParlamentníListy.cz poměr sil obou účastníků. Nepatrně navrch měl podle něj v některých momentech Miroslav Kalousek, ale rozhodně jeho vítězství nebylo tak oslnivé, jak se vzhledem k politické nezkušenosti Andreje Babiše předpokládalo. „Očekával se debakl, ale bylo to vyrovnané,“ zhodnotil expert.

Hlavním problémem debaty tak byla její nesrozumitelnost, a to nejen pro drtivou většinu diváků, ale v některých momentech zjevně i pro moderátora Václava Moravce. U toho se však, vzhledem k absenci ekonomického vzdělání, ani nic jiného čekat nedalo. „Nejlépe by udělal, kdyby třeba toho ekonoma Duška, který v celém pořadu řekl asi dvě věty, posadil vedle sebe a nechal ho vstupovat do výstupů obou pánů,“ doporučil pro příště.

Anketa

Kdo Vás v pořadu více přesvědčil?

hlasovalo: 3661 lidí

Jako další doporučení pak přidal: „Mnohem lepší by bylo, kdyby oba byli proti sobě a kdyby stáli. Bylo by to asi proti tomuto formátu nedělní besedy, ale lidé očekávají právě tento druh `souboje`, ve kterém by se rozebralo skutečně všechno, a nejen tyto nesrozumitelné odborné věci,“ myslí si.  

Odborné a technokratické pojetí debaty podle něj vyhovovalo ministru Babišovi. Ten na něj byl i připraven, když si do studia přinesl množství grafů a jiných materiálů k ilustraci svých slov. Na druhou stranu Jiří Mikeš ocenil, že Miroslav Kalousek dokázal se svým oponentem držet krok i bez těchto pomůcek. „Vždy dokázal ta čísla vylovit z hlavy, nebo dokonce na místě odpočítával, a to zvládl, aniž by si dělal poznámky,“ povšiml si Mikeš.  

Měl mu říct, že už se těší…

Miroslav Kalousek si v průběhu debaty připsal i jeden neočekávaný moment, který se rozcházel s jeho tradičním ostrým vyjadřováním k ministru Babišovi. Tentokrát mu nabídl, že jeho TOP 09 je za určitých okolností ochotna podpořit státní rozpočet. Podmínkou bylo dodržení pravidel rozpočtové odpovědnosti, které podle něj jsou mnohem mírnější než vládní záměry, které chvíli předtím prezentoval sám Babiš. Třebaže se Kalousek skutečně neobyčejně snažil projevit vstřícnost, Babiš jej jednoznačně a rázně odmítl a ani na okamžik přitom neslevil z ostrého postoje, který vůči Kalouskovi držel v celém průběhu debaty.

„Byl jsem překvapený, že to udělal právě takhle. Čekal jsem, že mu to dokáže elegantně vrátit, třeba zdvořilou frází, jak se těší na podporu TOP 09,“ říká k tomu Jiří Mikeš. Kalousek podle něj s touto vstřícností velmi mazaně kalkuloval a Babiš měl příležitost jej velmi elegantně setřít, kterou ale nevyužil.

Jinak Miroslav Kalousek podle Mikeše dával po celou debatu zejména řečí těla najevo určitou převahu nad svým oponentem. Andrej Babiš přitom debatu podle něj zvládl a k jeho podcenění nebyl důvod.

Oba hosté si také stěžovali, že Václav Moravec jim ve srovnání s oponentem dává nedostatek prostoru, ale podle Mikeše to většinou souviselo s nepřipraveností moderátora. „Ale na druhou stranu - já nevím, který jiný moderátor v této zemi by tyto dva pány dokázal zvládnout,“ dodal s pochopením.

Analytik si zároveň povšiml, že Andreji Babišovi se místy dařilo utíkat od Moravcových otázek k vlastním výkladům. „On je byznysmen a k těm debatám přistupuje tak, jak to umí z obchodních jednání,“ myslí si Mikeš, podle kterého je přesně toto jednou ze zbraní, užívaných při vyjednávání.

On to nebude úplný suchar…

Po odborné debatě o daních a rozpočtových schodcích byla druhá část pořadu výrazně srozumitelnější. Tématem se totiž stala personální politika ministra Babiše ve státních podnicích, která v týdnu vzbudila značný rozruch. Zde se debata posunula blíže standardům politické debaty a podle Mikeše to bylo jednoznačně ku prospěchu věci.

„Pro lidi to bylo nesporně zajímavější. Pokud by se v této rovině vedl celý pořad, tak to divákům mohlo říct mnohem více,“ soudí Jiří Mikeš.

Pro Andreje Babiše byla tato část debaty mnohem nepříjemnější, protože musel čelit obviněním, že do státních firem dosazuje „své“ lidi. Analytik však měl dojem, že z toho dokázal ministr financí „vybruslit“ velmi zdatně a vysvětloval personální kroky relativně věrohodně. „Když on tam vysvětloval, jak hledal mezi odborníky a jak se o těch lidech do ČEZu radil s paní Drábovou, tak je možné, že lidé mu skutečně uvěří, že to byla upřímná snaha dělat to lépe,“ uznal.

Babiš podle něj v této části ukázal, že už se začíná učit i dovednostem klasické politické debaty a ukazuje, že není úplný „suchar“, což je do budoucna pro něj i pro diváky dobrá zpráva. „Lidi tohle baví a dá se čekat, že bude stále lepší. Takže se s ním určitě můžeme těšit na množství zajímavých politických výstupů,“ odhaduje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…