Semináře nejen o inkluzi! Neexistující firma, která zneužívá jména Pedagogické fakulty, láká učitele. Jen na PL

14.01.2018 21:10

KAUZA Celostátní konference o inkluzi či problematika předškolního vzdělávání za účasti odborníků a se záštitou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, na to láká zájemce z řad učitelů a odborné veřejnosti vzdělávací agentura Rosteme vzděláváním s.r.o. Vstupenky na akce startují od jednoho tisíce korun. Spolu s tím se firma ohání i akreditací ministerstva školství pro program DVPP (dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků). V takovém případě by totiž účast pedagogů na konference a školení uhradily jejich vysílající školské instituce. Jenže má to tak trochu háček. Jak ParlamentníListy.cz objevily, firma dosud oficiálně neexistuje. Ministerstvo školství pak o její akreditaci pro DVPP nic neví.

Semináře nejen o inkluzi! Neexistující firma, která zneužívá jména Pedagogické fakulty, láká učitele. Jen na PL
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Redakce ParlamentníchListů.cz obdržela tip týkající se vzdělávacích seminářů a konferencí, na které na Facebooku láká agentura Rosteme vzděláváním s.r.o. Firma má podle svých vyjádření disponovat akreditací Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (MŠMT), které umožňují vysílajícím školám svým pedagogům jednotlivé akce proplácet v režimu tzv. DVPP (dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků). Kromě účasti akademiků a znalců na svých akcích se pyšní i záštitou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

Inkluze, předškolní vzdělávání, zdravotnické kurzy

„Jsme významným partnerem na cestě profesního rozvoje pedagogů a pracovníků věnujících se zajišťování volnočasových aktivit dětí a mládeže,“ pyšní se Rosteme vzděláváním s.r.o. na sociální síti Facebook. „Ve vzdělávání reagujeme na aktuální trendy, máme široký tým zkušených lektorů a odborníků. Upřesňujeme moderní a efektivní metody a formy práce ve vzdělávání,“ dodává firma.

Kromě konferencí o inkluzi a předškolním vzdělávání nabízí semináře například i k tématu spolupráce a komunikace s rodiči či školení s názvem Zdravotník na zotavovacích akcích. Cena vstupenky pro jednu osobu začíná na tisícikoruně, u zdravotnického kurzu pak přesahuje částku 2,5 tisíce korun.

Jenže, jak zjistily ParlamentníListy.cz, vše je zdá se trochu jinak. Firma Rosteme vzděláváním s.r.o. totiž zatím neexistuje, není zapsána ve veřejně dostupném obchodním rejstříku a nemá přidělené daňové identifikační číslo (IČO). „Aby mohl subjekt od MŠMT akreditaci pro DVPP získat, musí oficiálně existovat a tedy být v tomto případě zapsán v obchodním rejstříku,“ sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj pohybující se v oblasti vzdělávání.  

Firma podle ministerstva akreditaci nemá

To, že formálně neexistujícímu subjektu Rosteme vzděláváním s.r.o. akreditace od MŠMT skutečně chybí, potvrdilo ParlamentnímListům.cz i samotné ministerstvo školství.  „Uvedená organizace nemá udělenou akreditaci MŠMT v systému DVPP. MŠMT uvedenou organizaci vyzvalo, aby doložila udělení akreditace organizace. Rosteme vzděláváním s.r.o. a všech jí nabízených programů (s odkazem na jejich facebookovou stránku) a to do 16.1.2018,“ sdělilo ministerstvo školství ParlamentnímListům.cz.

Celostátní odborná konference o inkluzi, na kterou Rosteme vzděláváním s.r.o. na facebookových stránkách láká, má proběhnout 20. března v prostorách hotelu Olšanka na Žižkově. Vstupné činí necelé 2 tisíce (1950 korun). „Konference je pod záštitou Pedf UK,“ informuje Rosteme vzděláváním s.r.o. na Facebooku.

TÍPNUTÝ SNÍMEK Z FB STRÁNKY AGENTURY ROSTEME VZDĚLÁVÁNÍM S.R.O.:

 

Jenže ze strany Pedagogické fakulty obdržely ParlamentníListy.cz zcela rozdílné informace. Škola prý s akcí nemá nic společného. Podobně se k věci staví i někteří z oslovených odborníků. Například Pavla Baxová z neziskové organizace Rytmus zabývající se pomoci lidem s postižením, jejíž účast na konferenci Rosteme vzděláváním s.r.o. uvádí, o tom podle svých slov nic neví. „Oslovila mě nějaká paní s nabídkou účasti na konferenci, ale pak se již neozvala,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Baxová. Za účast na akci měla Baxová od firmy obdržet tři tisíce.

V podobném duchu se pro ParlamentníListy.cz vyslovila i další expertka, která má na konferenci vystupovat, speciální pedagožka z Národního ústavu pro autismus Lenka Bittmannová. „Ověřím to, ale nic mi to neříká. Ještě se ozvu,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz.

Pedagogická fakulta mluví o podvodu a zneužití jména

Stejně je na tom podle vyjádření svého akademického pracoviště i další z odbornic, docentka Vanda Hájková působící z katedry sociální pedagogiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy.

„Pedagogická fakulta tuto akci nezaštiťuje. Docentka Hájková nebyla oslovena s nabídkou vystupování na konferenci, ani se jí neúčastní jako běžný host. Konference není hlášena jako fakultní akce a ani fakulta s ní nemá nic společného,“ sdělila ParlamentnímListům.cz  Tereza Bušová z Oddělení pro vnější vztahy. „Vzhledem k tomu, že ani hotel Olšanka nemá o konferenci žádné informace a na daný termín nemají rezervovanou žádnou konferenční místnost, se domníváme, že se jedná o podvod, který zneužívá dobrého jména Pedagogické fakulty a jejího odborného zázemí,“ doplnila.Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze hodlá věc podle svého vyjádření pro ParlamentníListy.cz dále řešit. 

„Konference v březnu je zrušena z organizačních důvodů. Naše společnost by měla být zapsána každým dnem v rejstříku, proto ji již inzerujeme a samozřejmě žádné peníze nevybíráme, navíc vždy vystavujeme fakturu s datem splatnosti až po kurzu,” sdělila ParlamentnímListům.cz Magdalena Kvačková, kontaktní osoba, která za agenturou Rosteme vzděláváním s.r.o. stojí.

Agentura se údajně do rejstříku zapisuje. V Praze to ale nebude

 „Kurzy pořádáme, takové, které jsou již akreditované lektory (jako kurz zdravotníka od společnosti Workmed s.r.o.) nebo jejich garanty. Další kurzy si budeme nechávat akreditovat, pokud na ně akreditaci nezískáme, tak se samozřejmě z nabídky stáhnou, od všech řečníků máme vždy písemně potvrzenu jejich účast. Jakékoliv další otázky dále ráda zodpovím,“ doplnila.

Na další dotazy ohledně toho, proč lektoři, kteří mají na konferenci vystupovat, o své účasti nic nevědí, již naší redakci neodpověděla. Magdalena Kvačková je v obchodním rejstříku zapsána jako podnikatelka sídlící v Praze. Její slova o tom, že by se agentura Rosteme vzděláváním s.r.o. nacházela ve stádiu zapisování do obchodního rejstříku ale ParlamentnímListům.cz městský soud v Praze 2 nepotvrdil.

„Žádný návrh na zápis či návrh na změnu u Městskéhou soudu  Slezská 9 Praha 2 neevidujeme,“ sdělila v souvislosti s touto agenturou ParlamentnímListům.cz Irena Pospíšilová z infocentra pražského městského soudu. 

FIRMA PODLE JUSTICE.CZ NEEXISTUJE:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …