Senátor a starosta Jirsa rozesílá dopisy: Znáte mě, chci být vašim hejtmanem

08.07.2012 10:31

Aspirantem na post jihočeského hejtmana je starosta jihočeské Hluboké nad Vltavou a senátor za ODS Tomáš Jirsa. Podle mnohých má velké šance právě proto, že zná dobře komunální politiku, má řadu kontaktů a velmi dobře se pohybuje ve světě politiky. Například i to dostalo současného hejtmana Jiřího Zimolu (ČSSD) do křesla prvního muže kraje.

Senátor a starosta Jirsa rozesílá dopisy: Znáte mě, chci být vašim hejtmanem
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

O Jirsovi se ví, že i když je starostou Hluboké nad Vltavou, která je považována za „kmotrovské“ město právě kvůli místostarostovi, kontroverznímu podnikateli Pavlu Dlouhému, že senátor a starosta přistupuje k lidem slušně, korektně a umí naslouchat. Město Hluboká za dobu jeho „starostování“ vykvetlo do krásy. Jedni to kvitují, druzí berou jako samozřejmost. Další upozorňují na to, že sice městečko, kterému se přezdívá jihočeské Jevany, nebo také „Beverly Hills“ roste do krásy, ale na úkor okolních obcí.

Město super, obce méně!

Lidé, kteří zde žijí, míní, že se na ně zapomíná. Vedení města má za to, že tu vyrostla síť cyklostezek a i ony pomalu vzkvétají. Daří se turismu a například podél řeky Vltavy se díky splavnění řeky daří vábit turisty i z daleka. Senátor Jirsa chce přesvědčit voliče, aby mu dali hlas. A využívá k tomu dokonce i osobní dopis, který tisíce a tisíce Jihočechů v těchto dnech dostává do svých schránek.

Může nabídnout zkušenosti

„Kandiduji na hejtmana Jihočeského kraje za ODS a mohu Vám nabídnout své osmnáctileté zkušenosti s řízením a rozvoje města a osmileté zkušenosti s prací na rozvoji mého senátního  regionu. Nejsem pro Vás neznámá postava a s klidným svědomím se mohu podívat za sebe na výsledky své práce pro rozvoj jižních Čech,“  píše „svým“ Jihočechům Tomáš Jirsa.

Tomáši Jirsovi jsme položili několik otázek a on velmi ochotně a upřímně odověděl:

Pane starosto a senátore. Mezi lidmi se objevuje Váš dopis - na jihu Čech. Máte pocit, že právě tato forma Vám může ve volbách pomoci?

Je to součást předvolební kampaně. Kampaň má mnoho forem a tohle je jedna z nich. Kdybych si nemyslel (a ODS), že to k něčemu je, tak bych to nedělal (resp. ODS).

A kolik těch dopisů - do kolika domácností šlo a zda to platíte ze svého "rozpočtu" nebo to platí strana...?

Celá kampaň je placena z rozpočtu ODS na volby, na kterém se samozřejmě také podílím. Jsem si jist, že nám rozpočty budou média kontrolovat. Ale nezlobte se, přeci nemohu zveřejnit kampaň a volební strategii před volbami.

Chystáte něco zajímavého ve své kampani?

Zcela jistě, nechte se překvapit.

A co říkáte na své protikandidáty na post jihočeského hejtmana?

S většinou se osobně znám a považuji je za slušné lidi.

Škarohlídi, ať se přesvědčí!

Za slušného člověka tedy Tomáš Jirsa zřejmě považuje i stávajícího hejtmana Jiřího Zimolu, s kterým v posledních týdnech vede „mediální válku“ ohledně konkurzů a výběrových řízení na obsazení strategických postů některých institucí a škol. Ale Tomáš Jirsa především kritizoval výběr ředitele Alšovy Jihočeské galerie. Zatímco výběrová komise, včetně bývalého ředitele NG v Praze Milana Knížáka vybrala jednoho kandidáta, krajská rada a hejtman prosadili jiného. A vznikl spor, proč se tedy vlastně konkurz konal. Když to začal Jirsa kritizovat, Zimola ho usadil a pro uklidnění mu doporučil, aby si „strčil nohy do ledové vody.“

Senátor Jirsa doporučuje všem kritikům, aby si prošli město Hluboká nad Vltavou a sami se přesvědčili, jak se městečko za posledních patnáct let změnilo. A aby lidé nevěřili „pomluvám“, které se okolo jihočeského „Beverly Hills“ vedou.

Spokojení i nespokojení

„Já žiji na Hluboké padesát let a jsem tu spokojený. O politiku se nestarám, k volbám nechodím, ale pana Jirsy si vážím. Asi jako jediného na úřadě. Je to ale slušný člověk a jako hejtman by mi nevadil. Myslím, že lidi by měli volit, když jdou k volbám někoho, koho znají. K volbám nechodím, protože už se na to nemůžu dívat. Kdybych se náhodou rozhodl tam přeci jen jít, Jirsovi bych hlas klidně dal,“ řekl pro ParlamentniListy.cz obyvatel pan Václav, který žije v místní části Zámostí.

Další obyvatelka, která nežije přímo na Hluboké, ale v nedalekém Kostelci kritikou nešetří. „Pan Jirsa je jistě chytrý, inteligentní a vzdělaný ale taky inteligentní a slušný člověk. Proto mne ale velmi zaráží, že chce být stále a je součástí něčeho tak kontroverzního, co je okolo pana Dlouhého a spol. Velmi mne to udivuje. Pro Hlubokou tito „pánové“ udělali asi hodně. Co ale udělali pro vesnice okolo, kde také žijí lidé. Sice ne fotbalisti, hokejisti, milionáři, lobbysté a podnikatelé, ale rozhodně voliči. Autobusová doprava je omezena na minimum. Když nemáte auto, do práce, do školy, nebo o víkendech za nákupy či za zábavou se nemáte pořádně šanci dostat. Silnice a infrastruktura okolo není taky žádný zázrak a jediné, co se tu trochu formuje, je turismus, cykloturistika a teď to splavnění. To docela vítám, ale toho se člověk nenají a to třeba příliš v nezaměstnanosti nepomůže.  Částečně jistě vzniknou místa, ale asi to nikoho nezachrání. Víc by měli myslet na lidi z vesnic,“ říká paní Marie, která se na Hluboké narodila.

Zda se Tomáši Jirsovi podaří dostat se do křesla hejtmana, přesvědčit nejen ty spokojené, ale i ty nespokojené, se ukáže letos na podzim, kdy se volby do krajských zastupitelstev konají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …