Šílenci. EU odpuzuje sprostou arogancí a nemá budoucnost. Skončí krveprolitím. V Africe milionové zástupy migrantů. Toto nám řekli Babiš, Keller, Kalousek či Okamura o návrhu z Berlína

13.12.2017 9:30

ANKETA Předseda německé SPD Martin Schulz řekl, že chce, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu. „A až ji budeme mít, tak musí být předložena v členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, půjde z Evropské unie pryč,“ řekl. Spojené státy evropské dle něj mají vzniknout do roku 2025.

Šílenci. EU odpuzuje sprostou arogancí a nemá budoucnost. Skončí krveprolitím. V Africe milionové zástupy migrantů. Toto nám řekli Babiš, Keller, Kalousek či Okamura o návrhu z Berlína
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Vypískání vlajky EU

„Chci, aby existovala evropská ústavní smlouva, která vytvoří federální Evropu,“ nechal se slyšet šéf SPD, podle něhož by „Spojené státy evropské“ měly spatřit světlo světa do roku 2025. Ústavní smlouvu by podle něj měl spolu s občany vypracovat konvent. „A až ji budeme mít, tak musí být předložena v členských zemích (k hlasování). A kdo pak bude proti, ten půjde z Evropské unie pryč,“ představil Schulz svůj návrh.

Jakákoli federace bude rozhodovat ve prospěch nejvlivnějších lobby, nikoli v zájmu naší země

Anketa

Bude-li Miloš Zeman ve 2. kole prezidentské volby, chcete vidět debatu mezi ním a druhým finalistou?

22%
78%
hlasovalo: 9183 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o návrhu bývalého předsedy Evropského parlamentu myslí. Drtivá většina politiků jeho slova odsuzuje.

„Pro mě je to projev obrovské arogance a pošlapání rovnosti všech členů Evropské unie. Podle mě po přijetí Lisabonské smlouvy není potřeba pokračovat v dalším integračním procesu a dále posilovat Brusel jako centrum moci, které neustále odejímá další a další pravomoci a kompetence z členských států. Tento model evropských politiků, že na každou krizi reagují hlubší integrací, jen způsobuje další a další problémy, a rozhodně nenapomáhá k řešení aktuálních problémů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Místo toho, aby Evropa řešila migrační krizi, ekonomické problémy jižních států či posilující postavení Ruska, tak svou neakceschopnost svádí na členské státy. Posilování Bruselu se děje na úkor členských států a fakticky to povede k oslabování národních států. Dlouho z Evropy slyšíme, že malé členské státy nemají mít stejná práva jako ty velké a stejnou váhu svého hlasu. Tenhle výrok pana Schulze to jen potvrzuje,“ dodal Babiš.

„Návrhy Martina Schulze jsou to poslední, co Evropská unie potřebuje. Lidé jako on dovedli EU do dnešní krize. Podobná vyjádření jsou důkazem jejich odtržení od politické reality a ideologické zatvrzelosti. EU se musí reformovat, ODS po tom volá už dlouho, ale zcela jiným způsobem,“ regoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda ODS Petr Fiala.

„Pan Schulz ani nikdo jiný nemůže nikoho z Unie vyhazovat, ani jakkoli měnit pravidla bez souhlasu všech ostatních,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal z Pirátské strany.

„Jakákoli federace bude rozhodovat jako dnes, tedy ve prospěch nejvlivnějších lobby, nikoli v zájmu naší země – bude tedy rozhodovat naopak proti našim zájmům. EU je jak chytrá horákyně – na jedné straně se tváří jako svazek suverénních zemí, ale v praxi suverenitu zrušila Lisabonská smlouva a máme tady i rozhodnutí evropského soudu, který rozhodl, že i o vnitřních záležitostech členského státu a proti jeho vůli může rozhodovat EU. My se těšíme na veřejnou debatu o Schulzově návrhu, protože nadnárodní probruselské vedení naší země už tu máme – a nám v SPD ani většině občanů se to nijak nelíbí,“ říká předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Považuji tento návrh za nemístný nátlak, protože existuje i jiná alternativa, tedy že se bude v referendu posuzovat  nejvyšší možná kompetence Evropské komise a Evropské rady, aby byla zachována suverenita členský států,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Názor pana Schulze považuji za nerealizovatelný a zmatený. Nepřikladám mu ani žádnou zásadní relevanci, kromě té, že jen zbytečně vzbuzuje vášně. Pan Schulz je pro mne neúspěšný lídr německých socialistů. Svou stranu přivedl k nejhoršímu volebnímu výsledku od konce druhé světové války. Zajímal by mne ale názor Miloše Zemana, který o sobě tvrdí, že je evropský federalista. Zajímavé je, že Zemanovi vyjádřila podporu Okamurova strana, která chce z EU naopak vystoupit,“ podotknul místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

Každý vidí, jak to s tou demokracií a tvrdým jádrem EU ve skutečnosti je

„Schulz je dosti radikální Evropan a nemám dojem, že by měl pro takové nápady většinu, byť se snažíme, seč síly stačí, abychom západní státy naštvali. Na druhé straně v každém sjednocujícím procesu dojde ke kritickému okamžiku. Ve Spojených státech to vedlo k válce Severu proti Jihu. Konfederace byla tehdá v rámci Spojených států ovšem silnější než my v EU, a přesto byla drtivě poražena,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Československo bylo poměrně funkční federací, ale k tomu má EU daleko. I prezident Zeman, který se za federalistu označoval, dnes podobné návrhy nemá za reálné – dnes není úkol více integrace, ale rovnoprávnější integrace bez zbytečné byrokracie,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Je to ukázka, kam se EU dostala. Jakýsi Schulz, který prohrál volby, má tu drzost jen tak, bez konzultace s představiteli členských států Unie vypouštět takovéto nesmyslné knížecí rady. Pryč by měl jít on, a to velmi rychle. K něčemu jsou ale takové provokace dobré. Zde každý vidí, jak to s tou demokracií a tvrdým jádrem EU, v tomto případě super jádrem zvaným Německo, ve skutečnosti je. Je to styl‚ takhle to je, tak to bude, a kdo to vidí jinak, tak holt ven!‘ Komu to snad připomíná doby s heslem ‚Kdo nejde s námi, jde proti nám‘, tak vzpomíná přesně,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„To jsou bohužel výroky, které společné evropské myšlence udělají daleko víc škody než užitku. Jsem rád, že je Angela Merkelová odmítla,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zoufalý nápad zoufalého politika. To je zatím nejsilnější vyjádření směřující ke skutečnému rozkladu Evropské unie. V tomto směru je mnohem silnější a účinnější než vyjádření všech kritiků  současné bruselské byrokracie,“ domnívá se místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

Spolek odpuzující tak sprostou arogancí budoucnost nemá

„Schulz se znovu předvedl způsobem, který vůči EU vyvolává všeobecnou nevoli a pohoršení. ‚Berte, nebo táhněte!‘ si na nás troufá pokřikovat chlap, který má lví podíl jak na úpadku Evropské unie, tak na volebním debaklu německé sociální demokracie. Dřív si panstvo dávalo záležet aspoň na tom, že svoje naduté manýry podávalo v rukavičkách. Teď nám to předvádí ve stylu pruského zupáka. Svaté obrázky, které o EU maluje její marketingové služebnictvo i místní eurohujeři, shazuje už i téměř dokonalý soulad obsahu a formy. Spolek odpuzující tak sprostou arogancí budoucnost nemá,“ řekl redakci místopředseda KSČM Josef Skála.

„Myslím si, že mezi evropskými politiky propukla jakási epidemie šílenství a po panu Junckerovi nyní zešílel také pan Schulz. Je v zájmu všech evropských národů se podobných šílenců co nejrychleji zbavit. Pokud by se realizovaly jejich choromyslné plány, tak Evropa skončí v krveprolití, což si Evropané nezaslouží,“ varuje poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Žádné Spojené státy evropské nevzniknou, jelikož EU je nereformovatelný centralistický spolek fungující na bázi všemožných regulací, přerozdělování a neskutečné byrokracie vnucující všem členským státům multikulturní ideologii, která má propagovat islám a islámskou kulturu, což jsou věci neslučitelné s evropskou svobodou a demokracií. Pohrdá národními státy, kterým se snaží vzít národní suverenitu, a proto jsem přesvědčen, že je jen otázkou času, kdy po ní neštěkne ani pes,“ míní místopředseda poslaneckého klubu SPD Radek Rozvoral.

Ideální příležitost pro opuštění EU

„Ideální příležitost pro opuštění EU,“ reagoval poslanec ODS Václav Klaus ml.

„Myslím si, že je to výborný nápad, který spoustu věcí zjednoduší. Martin Schulz odešel z Evropského parlamentu proto, že usoudil, že jako německý kancléř bude moci určovat směřování Evropy více, než by mohl z Bruselu. Takovou upřímnost je třeba ocenit. Já ji ocením tím, že budu hlasovat proti všemu, co tento člověk navrhne,“ reagoval europoslanec Jan Keller.

„Schulz zveřejnil doposud skrývaný zájem přidat ke stávajícím velmocem jednu další. Vůbec není jisté, že by to bylo dobré, zatím se EU chová velmi zmateně a chaoticky. Odhaduji, že při současných zkušenostech s EU po takových návrzích není poptávka. Po celé Evropě rostou spíš kritické hlasy. Také by se mohlo stát, že na nějaký podobný návrh zareagují státy právě tím, že odejdou,“ míní europoslanec Svobodných Jiří Payne.

Mentálně postižený jako Hitler

„Schulz je mentálně postižený, a není sám. Martin Schulz má vizi lágru: Chce, aby se z Evropské unie stala federace svázaná ústavou, která by sebrala autenticitu evropským státům a jejím regionům. Všichni by museli držet papulu a krok a plnit to, co by si vymyslely nejmocnější státy EU – Německo a Francie. A jejich satrapové. Kdo by nechtěl přijmout společnou ústavní smlouvu, musel by z EU vystoupit. Necítíte z toho primitivní múzu diktátu z hlavy psychopata? Není to signál, že Evropská unie se rozkládá zevnitř? Jinak by nebylo možné, aby německý Martin Schulz byl v letech 2012–2017 předsedou Evropského parlamentu,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Bezesporu je jasné, že Schulz je mentálně postižený (těžce postižený svými bludy). Nevadí, že jako jediný v Evropském parlamentu neměl maturitu. Formální vzdělání nemá s inteligencí mnohdy nic společného. Důležité je, že tohoto hlupáka nechali řádit v tak vysoké funkci v EU. Předtím v letech 2004–2012 byl tento podivný člověk předsedou evropské parlamentní politické skupiny Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů. Co je lepším důkazem toho, že EU se rozkládá zevnitř? Společně s eurobossem Junckerem a s ženskou, co se vydává za ministryni zahraničí EU, jsou příkladem lidí, kteří jako by utekli Chocholouškovi z klece.

Německo se mi stále více jeví nebezpečné jako v době pana Hitlera. Letos němečtí sociálnědemokratičtí hlupáci jednomyslně zvolili toho chlapa za šéfa německé sociální demokracie (SPD). To znamená, že Němci jsou stejně nebezpeční jako v 30. letech 20. století, když se drápal k moci Hitler. Chovají se stejně hloupě, až primitivně, doslova nevzdělaně, když nedokáží pochopit, jaké hlouposti Schulz prosazuje,“ míní Doubrava.

„Obávám se, že mezi Hitlerem a Schulzem není velký rozdíl – oba mi připadají jako mentálně nebezpeční lidé. Je úplně jedno, v co ti dva magoři věřili, respektive jeden z nich ještě věří. Hrozné je, že tím otevírají vrata destabilizace. Dávají šanci šíleným psům, hysterickým slonům a super vypočítavým hadům. Hitler namaloval zelenou pro antisemity a ultranacionální hysteriky. Schulz maluje zelenou pro ultraliberály, kteří jsou využíváni islamisty k obsazení Evropy a také nadnárodními korporacemi, kterým se dobře daří v chaosu, kdy politická reprezentace států nemá sílu se bránit jejich manipulacím. Hitlera také milovali průmyslníci a korporace, protože v něm správně tušili člověka, který se svou soldateskou utuží režim, dokáže aby lidé drželi hubu a krok. Kvůli mentálně postiženým lidem jako je Schulz, píše se rok 2017, celá západní a severní Evropa je již nejméně 10 let, či spíše ještě déle, mentálně neschopná postavit se proti cílené nelegální islámské migraci. Nejsou situace v 30. letech 20. století a v druhém desetiletí 21. století až příliš podobné?“ ptá se senátor Doubrava.

Pokus o germanizaci a islamizaci Evropy

 „Toto prohlášení bude epitaf EU. Podobné akce jenom výrazně zvýší odpor obyvatel proti dalšímu zbrklému předávání české samostatnosti do Bruselu a podle všeho je nutno nastartovat opačný proces. Je to jen další důkaz toho, jak eurovládci přehlížejí názory voličů,“ říká poslanec SPD Jiří Kobza.

„Ta myšlenka je nereálná,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

„Výroky Martina Schulze jsou dalším pokusem germanizace Evropy. To, co zkoušeli v polovině minulého století silou a skončilo to tím, že dostali po hubě, se nyní snaží realizovat ekonomicky. Po případném vzniku jednoho federálního státu přijde požadavek na jednotnou řeč, logicky němčinu, a pak jednotné myšlení. To již v podstatě avizují tím, že říkají, kdo nesouhlasí, půjde z kola ven! Jen nám němečtí politici zapomínají dodat, že díky jejich vítačské politice budeme mít i jedno náboženství, a to islám, a kdo bude káfir (nevěřící), bude zabit. Děkuji, takovou Evropu nechci. Doufám, že stejný názor budou mít obyvatelé Polska, Slovenska, Maďarska a dalších států a že vlastenectví zvítězí nad eurem. Další důkaz toho, jak důležité je přijmout zákon o obecném referendu. Nerad bych se totiž dočkal toho, že nás naši politici prodají za pár špinavých zlaťáků pro falešnou slávu,“ varoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

„Tak jako nechápu slova Martina Schulze o federalismu EU a vyloučení nespokojených států, nechápu, jak se tento nekompetentní politik mohl stát předsedou Evropského parlamentu. Právě takoví politici, jako je on, naleptávají poslední zbytky soudržnosti EU kladením nesmyslných požadavků na kvóty a podobné nesmysly. EU si musí uvědomit včas, kam až může v integraci zajít a já soudím, že už je částečně za hranou. Kdyby se držela volného pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu, udělala by nejlépe,“ uvedl poslanec Karel Krejza z ODS. 

„Myslím, že je to nesmysl. Federalizace je v této době nemyslitelná. Je třeba řešit praktické problémy, jako je bezpečnost, rozšiřování eurozóny a tak dále,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Lidi se občas z těch bruselskejch platů zblázněj. Schulz je typickou ukázkou,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Přijít o samostatnost, nebo opustit spolu s dalšími zeměmi bruselský spolek

„Federalizace EU není nic nového – celý dosavadní vývoj započatý Lisabonskou smlouvou vede prokazatelně k omezení suverenity národních států a k unifikovanému eurostátu, který už dnes má v podstatě neomezený diktát – rozhodnutí a zákony EU jsou nadřezeny všem zákonům i rozhodnutím jednotlivých států. Problém, který federalisté dnes mají, je v tom, že zatím je diktát Bruselu v praxi nevymahatelný. To vidíme dnes, kdy EU i prostřednictví evroského soudu rozhodla, že například kvóty musíme přijmout bez ohledu na náš názor, nebo názor našich občanů – ale bohudík krom vydírání dotacemi neexistuje nějaký funkční systém sankcí, který by neposlušné země, jako jsou dnes V4, zkrotil. A je fajn, že pan Schulz odkryl karty a pomáhá rozběhnout otevřenou debatu o tom, zda přijít o samostatnost, nebo opustit spolu s dalšími zeměmi bruselský spolek,“ podotknul poslanec SPD Jiří Kohoutek.

 „Myslím, že v době, kdy naopak je EU spíš v rozkladu, se tento záměr nedá uskutečnit, a už vůbec ne ve zmíněném termínu. Pragmatičtější by bylo vylepšit stávající pravidla ve prospěch menších států, a tak udržet Unii pohromadě. Nadvláda Německa a Francie nezakládá rovnocenné demokratické vztahy mezi evropskými zeměmi,“ upozorňuje senátor KSČM Václav Homolka.

„Pan Schulz je už nějakou dobu zcela mimo realitu a jen doufám, že se s paní Merkel nedohodnou na vládní spolupráci a tento ‚blábol‘ se nestane oficiálním německým stanoviskem. V takovém případě bych totiž viděl budoucnost EU velice černě,“ říká senátor Zdeněk Nytra.

„Pan předseda Schulz žije v době ‚ein Reich, ein Deutschland für immer und nie wieder‘. Bylo by asi třeba zase nad Reichstag vztyčit rudou vlajku, aby se vzpamatovalo. On to má prý být sociální demokrat, ale spíše připomíná národního socialistu. Teče mu do bot a zapomíná, že to byl on spolu s kancléřkou, kdo rozpoutal největší migrační krizi novodobé historie Evropy. Teď by chtěl její důsledky, které každodenně pociťují němečtí občané, rozložit po celé Evropě. To musíme zásadně odmítnout, pokud to připustíme, jsou v Africe připraveni k pochodu na Evropu milionové zástupy,“ varuje poslanec KSČM Leo Luzar.

 „Jaké Spojené státy evropské? A co je to za vyhrožování o vyloučení z EU? Kdo to vymýšlí a za koho mluví? Nemáme v EU důležitější problémy?“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

Cesta k diktatuře…

„Toto vyjádření z úst pana Schulze nese veškeré znaky diktatury a jen to potvrzuje záměr německých sociálních demokratů vytvořit Společné státy evropské s dominancí Německa a Francie. Je to utopie a zcela mimo realitu. EU, ve které se hovoří 24 různými jazyky, nikdy nebude USA. O tak zásadních rozhodnutích je z mého pohledu nepředstavitelné, že by rozhodovaly vlády bez celonárodního plebiscitu,“ říká poslanec SPD Radovan Vích.

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

„Myslím si, že Evropa má dnes dost starostí a neměla by si přidávat další,“ reagoval poslanec ANO Milan Brázdil.

„To je již několikátý pokus o vytvoření centralizované moci. Snaha odstranit státy historicky vytvořené na principu národů je velmi nebezpečné. Zvyšování napětí a diktatura silných vždy končila válečným konfliktem. Pokud někdo opravdu chce pohodu a spolupráci v Evropě, měl by se zaměřit na pozitivní a lidmi chtěné kroky. Potom bychom nemuseli řešit brexity, czexity a podobně. Klidný a evoluční proces je daleko lepší než silové tlaky politiků, toužících po moci.  Evropané jsou dost vzdělaní a poučení historií, že diktátory jednotlivce ani skupinové nepotřebují,“ varuje senátorka ČSSD Božena Sekaninová.

„Panu Schulzovi doporučuji studenou sprchu a návštěvu psychiatra,“ reagoval poslanec SPD Jan Hrnčíř.

„Jakékoli úvahy o federalizaci  Evropy a postupném zbavování suverenity jednotlivých národních států striktně odmítám, a to dokonce i za hrozící možnosti opuštění stávajících struktur EU. Ostatně, při takovémto přístupu některých klíčoých exponentů lze oprávněně očekávat velmi rychlou a silnou erozi evropského projektu,“ soudí poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Pan Schulz ale neřekl, kolikarychlostní Evropa to bude. Pokud to bude Evropa rovnocenných států jako v období EHS, lze o jeho návrhu jednat. Pokud si novou Evropu představuje se státy privilegovanými a ostatními, pak říkám jasné ne,“ reagoval poslanec SPD Jaroslav Holík.

„Pan Schulz si zřejmě myslí, že Berlín je hlavní město pro Německo a přilehlé země… Zatím rozhodujeme v Praze. Doufám, že to tak ještě chvíli vydrží,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Je to osobní aktivita pana Schulze, kterou považuji za záchvěv jeho vlastní politiky. Tento diktát nemůže nikdo myslet vážně,“ reagoval poslanec ANO Roman Kubíček.

„Jsme pro spolupráci svébytných zemí, jakékoli superstáty jsou proti našemu programu,“ reagoval poslanec SPD Pavel Jelínek.

„Pan Schulz se potatil,“ reagoval poslanec ANO Pavel Plzák.

Merkelová v reakci na Schulze řekla, že by Evropa měla silněji spolupracovat

Německá kancléřka Angela Merkelová se v reakci na Schulze vyslovila, aby Evropa do roku 2025 silněji spolupracovala v oblastech obrany, vnitřního trhu nebo zahraniční politiky, tak aby ji ostatní brali vážně. „Jsem přesvědčena, že tato akceschopnost by měla stát v popředí, a nikoliv definice cíle, ať už ho budeme nazývat jakkoliv,“ podotkla na tiskové konferenci v Berlíně.

„Evropa je naše životní pojistka,“ uvedl také Schulz s tvrzením, že národní státy prý už na řadu úkolů prostě nestačí. Jen spojená a rozhodná Evropa podle něj může čelit klimatickým změnám, daňovým únikům velkých firem nebo terorismu a migraci.

Schulzovy návrhy nejsou úplně nové. Už v letech 2002 až 2003 vytvořil konvent EU evropskou ústavu, která ale neprošla referendy ve Francii a Nizozemsku. Euroústavu nahradila posléze Lisabonská smlouva o fungování unijních institucí, která obsahuje drtivou většinu toho, co bylo již v euroústavě. Na druhou stranu takto přímo a explicitně požadavek federace z politiků málokdo formuloval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …