Škárka jako kuriozita. Mandát může vykonávat i v poutech

13.04.2012 21:15

Korupční kauza ve Věcech veřejných může mít zajímavé vyústění. Odsouzený poslanec Jaroslav Škárka totiž může vykonávat svůj mandát i zpoza mříží. Pro hlasování by mu prý byla dokonce udělena výjimka. Sundali by mu pouta.

Škárka jako kuriozita. Mandát může vykonávat i v poutech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Rozsudkem nad poslanci Věcí veřejných, Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou, z nichž prvně jmenovaný za údajnou korupci dostal 18 měsíců nepodmíněně a druhý 3 roky natvrdo, úplatkářská aféra VV nekončí. I po odsouzení v prvoinstančním řízení vzbuzuje stále mnoho otázek.

Bárta nutil, až vnutil

Některé z nich se v pátečním Interview ČT24 pokusil zodpovědět advokát Veřejnosti proti korupci Milan Hulík. Ten soudí, že neformální šéf VV Vít Bárta poslancům Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi úplatek doslova vnutil.

"Nebylo prokázáno, že by si o půjčku řekli, on jim v podstatě ty peníze vnutil," řekl v pořadu Hulík s tím, že i přesto, že o půjčku poslanci nežádali, došlo v jejich případě ke korupčnímu jednání.

"Když si někdo neříká o půjčku a dostane ji výhodnou, lze to kvalifikovat jako úplatek," uvedl advokát s tím, že výše udělených trestů pro politiky jej nijak zásadně nepřekvapila.

Připustil ale, že důsledky rozsudku nad Škárkou mohou být fatální. Česká republika může prý díky němu vytvořit kuriozitu v podobě poslance hlasujícího z vězení.

Na dotaz, zda může Škárka vykonávat poslanecký mandát z vězení, advokát totiž odpověděl kladně. "Teoreticky ano, byť jen tak na půl. Představa hlasujícícho poslance, který je v poutech, je zajímavá. Museli by mu pouta předtím sundat, připadá mi to absurdní," uvedl advokát.

Pouta pryč a hlasovat

Kromě poslance, který vykonává svůj mandát z vězení, může mít ale kauza i další vývoj. Například postavení před Ústavní soud. I to advokát Hulík připustil s tím, že co se týče případného odvolání, zřejmě neuspěje. Snad jen v případě, že by rozsudek obsahoval formální nedostatky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…