Skočím pod vlak, plánuje nevidomá. Hrozí jí, že přijde o domov

07.02.2012 15:39

Jde o ojedinělé zařízení. K lidem, kteří v něm žijí, nebyl osud příliš laskavý a okradl je o to nejcennější, co člověk má - o část zdraví. Obvykle jsou zcela nevidomí, nebo silně slabozrací, často se s tím druží i jiné zdravotní problémy.

Skočím pod vlak, plánuje nevidomá. Hrozí jí, že přijde o domov
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

 Přesto jsou rádi, že mají slušné zázemí, střechu nad hlavou, v budově znají po paměti každý schod, každý roh, každou cestičku či strom a lavičku. Ve starém zámku se cítí bezpečně. A teď mají strach, že o tuto jednu z nejdůležitějších jistot přijdou. Někomu se jejich střecha nad hlavou údajně líbí stejně jako pozemky kolem budovy. Prý by tu bylo pěkné golfové hřiště s hotýlkem. Kousek od Brna, u zastávky městské dopravy pár kilometrů od dálnice a přece mimo město. To je Ústav sociální péče v Brně - Chrlicích, zařízení, kterému zde už hezkých pár let říkají jako kdysi slepecký ústav. Podivné tahanice kolem unikátního zařízení v republice se zjevně nelíbí ani radě jihomoravského kraje.



Kraj zřejmě slibům z Prahy příliš nevěří

 

Ta i přes ujišťování ministra, že objekt bude i přes všechny zvěsti pro nynější účel zachován,  zjevně pro jistotu schválila záměr jednat s Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR o převzetí zřizovatelské funkce Ústavu sociální péče Brno-Chrlice z České republiky na Jihomoravský kraj.

„Ano, je to mezní řešení, ale kraj tak dává jednoznačný signál, že nechce ústav nechat padnout. Pokud se ukáže, že nebude možná jiná cesta při zachování zřizovatelství státu, tak je vedení Jihomoravského kraje připraveno jednat s ministerstvem o podmínkách převodu," vysvětlil hejtman Michal Hašek (ČSSD). V takovém případě by se ústav zařadil mezi příspěvkové organizace kraje v oblasti sociální péče a budoucí investice v chodu zařízení hradil místo státu sám.

Ústav slouží nevidomým už 90 let

 

Ústav sociální péče Brno-Chrlice je jediným svého druhu v zemi a existoval už v roce 1922 jako slepecký ústav.  Od roku 2001 je organizační složkou státu, jejímž zřizovatelem je Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Sídlí v brněnské městské části Chrlice v tamním zámečku. Kapacita zařízení je 109 uživatelů. Ústav slouží dospělým nevidomým a lidem s kombinovaným postižením. Uvnitř tak žijí i lidé s pohybovými nebo mentálními potížemi a zařazení do takzvaného běžného života je většinou zcela děsí. „To by bylo opravdu lepší skočit pod vlak, pokud bych našla nějakou trať. Tady se opravdu cítíme jako lidé, protože je o nás postaráno a máme pro nás asi zvlášť důležitý pocit jistoty. Žít a pohybovat se v jiném prostředí je pro nás, vesměs starší, zcela nemyslitelné,“   říká jedna z klientek.

 

Podle ministra jde o záměrné dezinformace

 

V poslední době se objevily informace o záměrech ministerstva ústav zrušit a objekt včetně pozemků využít zřejmě ke komerčním účelům. Klienti měli být podle možností údajně zařazeni do „běžného života“, což u většiny z nich vyvolalo doslova zděšení. Ministerstvo však zprávy označilo za poplašné a zcela záměrné dezinformace, které mají snahy o reformy jednoznačně poškozovat. Tvrdí rovněž, že ústav v Chrlicích zůstane zachován. Nicméně ředitelka, která na nebezpečí zániku upozornila, dostala nejprve odměnu za celoroční skvělou práci a vzápětí výpověď. „Dosud jsme však neobdrželi žádné informace o tom, co pan ministr s ústavem skutečně zamýšlel. Kraji se nikdo neobtěžoval odpovědět. Doufám, že odpovědi na tyto otázky snad dostanu po využití svého práva na interpelaci poslance,“ dodal Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …