Skokan pokračuje: Kalousek mi vyhrožoval i přes Babáka. Chtěl mi rozbít hubu

15.07.2012 13:06

Poté, co poslanec Petr Skokan (VV) zveřejnil obsah údajného telefonátu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), setkal se s ostrou vlnou kritiky, zejména ze strany svých sněmovních kolegů. To mu však nebrání informovat o Kalouskových podivných praktikách i nadále. V pátek neřekl prý vše.

Skokan pokračuje: Kalousek mi vyhrožoval i přes Babáka. Chtěl mi rozbít hubu
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Bývalý poslanec za VV Petr Skokan

Poté, co poslanec Petr Skokan (VV) v pátek v Poslanecké sněmovně zveřejnil přepis údajného rozhovoru s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09), ocitl se pod palbou ostré kritiky.

Třeba Boris Šťastný z ODS o něm pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že se ocitl "na dně žabích výkalů" a že má "táhnout ze sněmovny."  Jeho spolustraník Marek Benda pak jeho metody nahrávání hovorů zhodnotil jako estébácké a uvedl, že nejsou chlapské.

Množí se také spekulace o tom, zda byl přepis telefonátu, který Skokan ve sněmovně přednesl, pravdivý. Sám Kalousek totiž pro ParlamentníListy.cz uvedl, že obsah telefonátu byl Skokanem upraven.

Skokan: Nic nezveřejním

Skokana ale k tomu, aby údajnou nahrávku zveřejnil, nepřesvědčí. "Nechci nic zveřejňovat, jsem dalek, abych někde něco zveřejňoval. Když si pořizuju nějaké záznamy, dělám to pro to, abych si to lépe pamatoval, ne pro to, abych někoho zdiskreditoval, nebo abych bavil lid obecní," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Video z vystoupení Petra Skokana ve Sněmovně v pátek 13. 7. 2012:

Kalouska, který popřel, že by rozhovor proběhl přesně tak, jak jej Skokan prezentoval, tak poslanec vyzývá k tomu, aby přednesl svou verzi debaty. "Ať to uvede na pravou míru, já jsem jeho verzi rozhovoru neviděl, pokud s tím nesouhlasí, s tím, že to bylo řečeno, ať on řekne, co bylo řečeno, já se k tomu vyjádřím pak. Teď nemám k čemu, já říkám, že to bylo takhle," uvedl Skokan.

Ten exkluzivně pro ParlamentníListy.cz popsal vývoj svého vztahu s Kalouskem od inkriminovaného 21. září, kdy telefonický rozhovor proběhl, až do současnosti.

Kalousek prý řekl Babákovi: Skokanovi rozbiju hubu

Začíná druhým dnem po večerním telefonátu. "Ten den Kalousek do sněmovny, kde se měl odehrát ten souboj, nepřišel. Nepřišel ani další den, ani potom, zbaběle mě atakoval a pak z toho utekl. Tak jsem to nechal být. To je pod mojí úroveň. Nechal jsem to být i v září, i v říjnu, i v listopadu, i v prosinci, i v únoru i v březnu. Až v červnu mi pan Kalousek vzkázal po panu Babákovi, že první, co udělá, až skončí v politice, že mi rozbije hubu," prozrazuje Skokan. A co že za Kalouskovými výhružkami stojí? Osobní, či politické spory?

Nic jsem mu neudělal

"Nevím proč, proč mi vyhrožuje.  Já jsem mu nic neudělal, neurážím ho, neponižuju. To, že nesouhlasím s některými věcmi, co dělá, snad není důvod, aby mě takhle atakoval. Nevím, proč mi teď před několika týdny vysílá takovéhle vzkazy, že mi rozbije hubu," říká posmutnělý Skokan.

Ten redakci vysvětlil i to, proč se v telefonátu ptá, zda hovoří s "ministrem financí, inženýrem Miroslavem Kalouskem", když mu muselo být jasné, kdo volá.

"Zobrazilo se mi jméno na displeji, podle hlasu jsem ho poznal, ale zarazil mě ten slovník.  Chtěl jsem ho uvést do reálu, nevím, s kým takhle mluví, ale se mnou předtím nikdy takhle nemluvil. Chtěl jsem ho slušnou formou odkázat do patřičných mezí, reagoval jsem ve vteřině spontánně," vysvětluje poslanec, který se jako jeden z mála veřejně proti Kalouskovi postavil.

Kalousek: Bylo to jinak

Sám Kalousek ParlamentnímListům.cz řekl, že Skokanův projev ve sněmovně skutečnému průběhu rozhvororu neodpovídal. "Tak, jak pan poslanec četl ten takzvaný záznam, to bylo poměrně silně zmanipulované, ten rozhovor probíhal jinak. Nicméně nepopírám, že byl emotivní a že ne všechna slova v něm byla slušná. Nicméně průběh toho rozhovoru byl jiný. Dál se k tomu už po tři čtvrtě roce nehodlám vyjadřovat. Po tři čtvrtě roce předčítat na schůzi zmanipulovaný přepis rozhovoru, to je skutečně vrchol trapnosti," řekl Kalousek. "Rozhovor vypadal jinak, i pan Skokan v něm říkal spoustu zajímavých věcí," dodal pro ParlamentníListy.cz.

Projev bych přednesl znovu

ParlamentníListy.cz zajímalo také to, zda by poté, co se ocitl pod sprškou verbálních útoků, Skokan páteční projev zopakoval. "Nelituju toho, udělal bych to znovu," uzavřel pro redakci s tím, že přepis rozhovoru přednesl ve sněmovně ne náhodou. Premiér Petr Nečas (ODS) totiž v souvislosti s obviněními, že Kalousek vyvíjí nátlak a dokonce některým lidem vyhrožuje, vyzval ty, kteří mají o jeho podobných praktikách důkazy, aby je předložili. A tak také Skokan, který se však za svůj čin ocitl pod palbou kritiky, učinil. Rezignace Miroslava Kalouska se však, zdá se, nedočká.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …