Škůdci a paraziti z hanebné České televize, co lžou. Jako za komunistů. Koncentráky nebo gulagy. Okamura navrhl zestátnění ČT a toto nám řekli Klaus, Bartoš, kníže či Doubrava

25.10.2017 9:01

ANKETA Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura navrhuje, aby veřejnoprávní Česká televize a Český rozhlas, které podle něj špatně hospodaří, byly zestátněny a aby byly zrušeny koncesionářské poplatky.

Škůdci a paraziti z hanebné České televize, co lžou. Jako za komunistů. Koncentráky nebo gulagy. Okamura navrhl zestátnění ČT a toto nám řekli Klaus, Bartoš, kníže či Doubrava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

„Jestli někdo má problémy s hospodařením, tak je to Český rozhlas a Česká televize. A my to chceme změnit. To znamená, že chceme zrušit koncesionářské poplatky, zestátnit to, a aby byl jasný dohled Nejvyššího kontrolního úřadu nad vaším hospodařením,“ prohlásil šéf SPD v pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Poplatky mají být dobrovolné. Nikoli povinné. Vzhůru do temné minulosti!

Anketa

Chcete, aby Škromach, Zimola a další lidé blízcí Zemanovi převzali a obrodili ČSSD?

74%
26%
hlasovalo: 6665 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politků z ostatních stran, co si o tom myslí. Mnoho politiků Okamuru kritizuje, ČT by prý ztratila svou údajnou nezávislost. Poměrně dost politiků ale říká, že je potřeba se na hospodaření ČT podívat a že je její vysílání neobjektivní.  

Předseda hnutí ANO a poslanec Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„To je nepřijatelné,“ reagovala na návrh Okamury ministryně pro místní rozvoj a poslankyně ANO Karla Šlechtová.

„Tomio Okamura pouští do světa návrhy, aby před svými voliči sehrál divadlo, že je konstruktivní. Proto prezentuje podobné nesmysly, aby pak mohl říci, že chtěl plnit program, ale nenašel partnera pro své plány. Historie Tomia Okamury z předchozího období ve Sněmovně se opakuje. Je to stejná blamáž jako jeho vyjednávací podmínka zákazu islámu. Nerealistické, neproveditelné, protiústavní. Veřejnoprávní média jsou pilířem demokracie. To by si měl pan Okamura uvědomit. Patrně to ví, ale opět hraje spíše divadlo. Navíc do toho chytře montuje koncesionářské poplatky, čímž si tak trochu kryje záda,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Pirátů a poslanec Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

„S tímto návrhem nesouhlasím, ovšem pan Okamura teď má jedinečnou možnost převzít vládní odpovědnost a kromě medializace svých názorů bez reálného výsledku je může coby člen vlády řádně připravit a prosazovat. Jedna věc je vést populistické řeči přes média, a druhá je převzít odpovědnost a návrhy přetavit v realitu,“ říká místopředseda KDU-ČSL a poslanec Ondřej Benešík.

„Poplatky mají být dobrovolné. Nikoli povinné,“ myslí si poslanec ODS Václav Klaus ml.

„Tím by samostatnost těchto médií byla pohřbena a staly by se pouhým nástrojem vlády. Vzhůru do temné minulosti!“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Pan Okamura je neskutečný populista a udělá cokoliv, aby se zviditelnil. Jakmile by se ČT a ČRo podle Okamury takzvaně ‚zestátnily‘, tak by to byl krok ke zpolitizování těchto veřejnoprávních médií. Byl by to jeden z kroků potlačujících demokracii a nastavujících směr k autoritářskému režimu. Z historie známe hodně příkladů, kdy takovýto populismus skončil koncentráky nebo gulagy, takže já jsem zásadně proti právě proto, že to předkládá zrovna Okamura,“ uvedl senátor a místopředseda STAN Jan Horník.

Jak špatně hospodaří ČT…

„Zrušení koncesionářských poplatků jsem navrhoval formou senátního návrhu novely zákona před téměř třemi roky, ale marně. Jak špatně hospodaří ČT jsem dokladoval letos v květnu na odborné konferenci v Senátu na konkrétních číslech. Nikdo z ČT se jí nezúčastnil, ač dostal moji osobní pozvánku sám generální ředitel. Neobtěžoval se ani odpovědět, natož vyslat pověřeného zástupce. ČT dospěla do stavu, kterým je třeba se zabývat. Jako první krok je třeba změnit Ústavu a dát možnost NKÚ kontrolovat hospodaření této veřejnoprávní instituce. Jako druhý krok je třeba řešit tvrdou centralizaci, která je soustředěna na Kavčí hory. Teprve potom je možno zvážit co dál,“ podotknul předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Rozhodně s názorem Tomia Okamury souhlasím,“ reagoval poslanec SPD Jiří Kobza.

„Zestátnění odmítám. Měli bychom však vážně debatovat o tom, co jsou veřejnoprávní úkoly médií. Například nechápu, jaký je veřejnoprávní důvod vysílat sportovní kanál, to je přece typicky komerční program. A takových příkladů by byly desítky,“ upozorňuje europoslanec Svobodných Jiří Payne.

„Pokud bude mít někdo sílu srovnat ekonomicky veřejnoprávní média, tak mu můžeme jen zatleskat!“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pokud jde o to zestátnění, tak je to podle mě nějaký výkřik Tomia Okamury ve vzteku. To ani nemá cenu komentovat. Ale na druhou stranu dlouhodoběji uvažuji o tom, zda princip koncesionářských poplatků má fungovat tak, jak funguje nyní. Jestli média veřejné služby opravdu poskytují tu službu, kterou poskytovat mají. Teď nemluvím o zpravodajství, ale o osvětě. Míním tím šíření právní či finanční gramotnosti. Kladu si otázku, zda se těmito věcmi ČT zabývá,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher.   

„Okamura opisuje návrhy našeho senátního klubu. Nepřichází s ničím novým. Senát nám ani neschválí konání veřejného slyšení na toto téma. Přesto bych pro toto řešení zvedl obě ruce. Činnost České televize je hanebná a klid, které jí naše poplatky dávají, si nezaslouží. Je potřeba zbavit se těch škůdců a parazitů, co bezostyšně manipulují a lžou. Kdyby byla ČT závislá na tom, jestli od nás diváků peníze dostane, chovala by se jinak!“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Jistě stojí za zamyšlení například neobjektivita ČT a její kořeny. Všechno se vším souvisí. Její rozpočet je mimo veřejnou kontrolu,“ říká poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Dobrý nápad. A Okamura by do státního podniku šel dělat ředitele. Babiš musel za Mafru opravdu zaplatit na dřevo, ne zápočtem, jak to udělal u dluhopisů. Okamura by to dosatl zadarmo. To nám to volební období pěkně začíná…“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Je to snaha o ovládnutí ČT a omezování svobody slova...

„Co návrh Tomia Okamury, to perla. Namísto toho, aby chodil kanály za to, jak ‚vytuneloval‘ Úsvit, nám bude říkat, jak hospodaří rozhlas a televize. Ten člověk si nevidí do pusy. Je nutné si připomenout, že každý diktátor začíná tím, že zestátní média, která mu nejsou po chuti. V tomto se Okamura ukazuje jako nebezpečí pro naši demokracii,“ říká europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Aby se pak z těchto médií nestala hlásná trouba vlády…“ upozorňuje poslanec ANO Pavel Plzák.

„Je to snaha o ovládnutí ČT a omezování svobody slova. Poukazování na špatné hospodaření je jen zástěrka,“ domnívá se poslanec ODS Petr Bendl.

„K nápadu pana Okamury se nebudu vyjadřovat, tato záležitost je jeho vlastní názor, se kterým se neztotožňuji,“ říká poslanec ANO Roman Kubíček.

„Pan Tomio Okamura vytahuje jeden bizarní nápad za druhým. Taky chtěl zestátnit exekutory a kdovíco ještě. Asi by se politologové a komentátoři měli zamyslet, proč jej označují za extrémní PRAVICI,“ reagoval senátor Zdeněk Nytra.

„To bylo i za komunistů. Vláda a strana řídila, co kdo bude vysílat. Tím byla samozřejmě také zrušena veřejnoprávnost, tedy právo veřejnosti na objektivní, nezávislé a vyvážené informace. S návrhem pana Okamury nemohu souhlasit,“ sdělila europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Nepřipadá mi to jako vhodný návrh,“ reagoval poslanec ANO Josef Kott.

Česká televize se snaží zakrýt, že její hospodaření je zjevně deficitní

Ekonom Radek Žádník na konferenci, která se konala v Senátu letos v dubnu, zdůraznil, že Česká televize se snaží zakrýt, že její hospodaření je zjevně deficitní, ačkoli prezentuje ve svých zprávách, že její hospodaření je vyrovnané (že je hospodaření vyrovnané, prezentuje i generální ředitel ČT Petr Dvořák). Toho ČT dosahuje účetní operací, kdy peníze, které jí chybí k tomu, aby mohla prezentovat vyrovnané hospodaření, odčerpává z fondu televizních poplatků. Každoroční deficit od roku 2012 je řádově ve stovkách milionů korun.

Dle Žádníka ČT za rok více utratí, než vygeneruje, o tom ale neinformuje, což je nekorektní postup.„Hospodaření ČT je zjevně deficitní,“ řekl. V září 2011 bylo ve zmiňovaném fondu 3,8 miliardy, které se nashromáždily z přebytků minulých let. V roce 2014 bylo ve fondu již jen 1,8 miliardy. Dvě miliardy byly využity na pokrytí deficitu.

Žádník též připomněl, že v roce 2012 byly kupříkladu nižší investice než odpisy. To znamená, že ČT ztrácí na své hodnotě, a též to nevypovídá o jejím dobrém hospodaření.

Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se špatnou komerční televizí

Na Okamurova slova reagoval Český rozhlas v tiskovém prohlášení. „Český rozhlas se důrazně ohrazuje proti tvrzením předsedy SPD Tomia Okamury, která pronesl v pondělním rozhovoru v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu a která ohrožují demokratické principy, na nichž byla vybudována Česká republika,“ píše se v něm.

Podle generálního ředitele Českého rozhlasu René Zavorala by úvahy o zestátnění médií veřejné služby znamenaly pošlapání demokratického zřízení v naší zemi. „Byl by to krok zpět k totalitnímu systému,“ řekl.

„Český rozhlas nemá žádné problémy s hospodařením, naopak hospodaří zcela transparentně (...) rovněž se nikdy nebránil tomu, aby bylo jeho hospodaření podrobeno kontrole NKÚ,“ upřesnil Zavoral a dodal: „Tvrzení pana Okamury na adresu Českého rozhlasu jsou nepravdivá, zcela nepodložená a zavádějící.“

Prezident republiky Miloš Zeman dal najevo výhrady vůči ČT již v březnu roku 2015. „Komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně... Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil Zeman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …