Sněmovna, jedna tmavá místnost a v ní pouze bez mobilu. Máme informace o zakázce, kvůli které Babiš hulákal na ministra. A ty vám pěkně zhořknou

20.02.2020 4:44

Všechno je v pořádku, šlo o drobné pochybení a jede proti nám kampaň. Tak by se daly shrnout argumenty, s nimiž zástupci Ministerstva obrany v čele s Lubomírem Metnarem vystoupili na středečním zasedání sněmovního výboru pro obranu. Jenže tyto argumenty poslancům hrubě nestačily.

Sněmovna, jedna tmavá místnost a v ní pouze bez mobilu. Máme informace o zakázce, kvůli které Babiš hulákal na ministra. A ty vám pěkně zhořknou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Jednání sněmovního Výboru pro obranu

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí
Za zavřenými dveřmi ve vyhrazeném režimu a bez mobilních telefonů jednali poslanci s ministrem obrany Metnarem skoro dvě hodiny. Na chodbě přede dveřmi, kde čekali jak novináři, tak odborná veřejnost, se mezitím vedly bouřlivé debaty, jak to na výboru probíhá. 

Anketa

Chcete, aby náš stát dával na obranu minimálně 2% HDP, jak po nás chtějí Američané?

14%
86%
hlasovalo: 17947 lidí

Kauza tzv. pasivních radarů, či přesněji řečeno pasivních sledovacích systémů, které resort obrany nakupuje dvakrát dráž proti původnímu odhadu, který přinesl na vládu, po krátkém čase opět vyvolala bouřlivou debatu.

Před zhruba dvěma týdny si poslanci ze sněmovního branného výboru zástupce resortu brutálně podali. Padala dokonce obvinění, že ministerstvo lže, vymlouvá se, či prohlášení typu „už vám nevěříme ani slovo“.

Projednávání bodu bylo tehdy přerušeno s tím, že Ministerstvo obrany musí dodat podrobnější materiály. Resort je dodal, ale prakticky jen pár hodin před jednáním, což mnohé zákonodárce také namíchlo. „Přivezli to sem včera, jsou to utajované informace, nelze to rozesílat e-mailem, spoustu poslanců vůbec nebylo v Praze, takhle se to dělat nedá. Ministerstvo si z nás dělá dobrý den,“ sdělil nám pod podmínkou anonymity zdroj z Poslanecké sněmovny.

Nynější schůze výboru v dobré atmosféře ani nezačala. Ministr obrany hned zkraje požádal předsedkyni Janu Černochovou, aby se celé projednávání bodu vedlo za zavřenými dveřmi. Jenže Černochová ho poněkud vypekla. Jasně sdělila, že debata bude zahájena veřejně, aby všichni měli přístup si téma oživit, a pokud bude ministr chtít později říci něco v utajovaném režimu, dojde k vykázání veřejnosti později.

„Hezky mu to hodila na hlavu,“ špitali si mezi sebou novináři s dalšími „diváky“. Metnar však na úvod neřekl skoro nic kromě pár obecných vět. Následovala ne úplně přátelská výměna mezi náčelníkem generálního štábu generálem Opatou, který Černochové opakovaně řekl, že nerozumí její otázce, k jaké částce došla během přípravy nákupu radarů samotná armáda a jak si to nacenili oni, protože dosud věc komentovalo jen Ministerstvo obrany. 

Vše se točilo kolem toho, jak je možné, že resort předložil vládě o polovinu nižší částku, než za jakou nyní systémy nakupuje. Odpovědi vždy zněly, že původní odhad ceny pocházel z roku 2015 a od té doby se mnohé změnilo, takže částka narostla. Poslanci ale nechtěli věřit, že by se za čtyři roky částka mohla zdvojnásobit. „To byla tedy pořádná inflace,“ rýpla si Černochová.

Směr debaty a argumentaci ministerstva, že cena je prostě vyšší, protože se od roku 2015 změnily podmínky, fakticky utnula poznámka exministryně obrany Karly Šlechtové, která připomněla, že ministr Metnar původní cenu vládě předkládal ještě loni.

„Ze všech dostupných informací vyplývá, že vláda vzala 7. února 2019 na vědomí cenu 780 milionů korun a 14. listopadu 2019 to ministr obrany dostal na stůl s navýšenou částkou na 1,5 miliardy. Tedy během tři čtvrtě roku došlo ke zdvojnásobení ceny. Taková jsou fakta,“ odmítla Šlechtová tvrzení resortu, že se částka postupně zvyšovala během čtyř let. 

Následovalo uzavření jednání ve vyhrazeném režimu. Všichni kromě poslanců a zainteresovaných lidí z obrany museli pryč. Uzavřené jednání trvalo poměrně dlouho, nad všechny odhady přítomných, skoro dvě hodiny.

Následně výbor přijal usnesení, že doporučuje Ministerstvu obrany vytvořit expertní skupinu, která provede přezkum ceny u zakázky, a žádá resort, aby výbor o výsledcích šetření informoval. Někteří si to vyložili jako smír a zklidnění situace. Jenže podle řady členů výboru to tak rozhodně není.

„Zaznělo, že nám o tom navýšení chtěli říct dřív, ale prý jaksi nebyl čas. To je směšné, totálně směšné. Teď vycházejí najevo další průšvihy. Začínají tam padat kostlivci ze skříně, že z toho za chvíli postavíme celou kostnici. Ministr se tváří, že tady vůbec není, o ničem nevěděl a teď že najednou bude všechno hlídat. Nastoupil tam snad včera? Výmluvy, vytáčky, lži. Dělají mrtvého brouka, a když na to někdo upozorní, ještě kolem sebe kopou, že se na ně útočí. A Babiš to z nějakého důvodu kryje, stojí ze Metnarem i přes ty průšvihy. Mnoho z nás se ptá, co za tím je,“ řekl nám po jednání jeden z těch, kteří byli celého jednání výboru přítomni. 

Ministr obrany to všechno odmítá a na výboru jen obecně sděloval, že ministerstvo čelí útokům a že všechno je to jen „kampaň“. Žádné předražené zakázky prý na obraně nejsou. Na druhou stranu ale poslancům řekl, že resort bude měnit systém plánování zakázek, aby nemohlo docházet ke „změnám ceny způsobeným časem“. 

Anketa

Šli byste se zbraní v ruce bojovat za naši zemi?

29%
27%
hlasovalo: 10376 lidí
Kromě vášnivých diskusí o ceně poslanci i trochu odbočili. Pirátský poslanec Třešňák se obrátil na zástupce resortu i armády, aby se vyjádřili k nedávnému prohlášení premiéra Babiše, že radary bude možné využít i při chytání nelegálních migrantů. Během toho v části, kde seděla veřejnost, propukl smích a poznámky, že radar těžko pochytá migranty do klecí.

Generál Opata to komentoval slovy, že systém by bylo možné teoreticky využít k lokalizaci míst a pozic, kde se daní lidé nacházejí.

Kromě tématu radarů se poslanci od zástupců resortu dozvěděli také novinky u zakázky na víceúčelové vrtulníky, které vláda nakoupí od Američanů. Už došlo k podpisu smlouvy a proběhla první platba ve výši jedné miliardy. 

Jenže se objevila komplikace. Do zakázky chtěl už dřív „hodit vidle“ konkurenční výrobce vrtulníků Leonardo, tedy italský výrobce, o kterém někteří vojenští experti mluvili jako o nejlepším řešení pro českou armádu v poměru cena – parametry. Leonardo dříve dal podání na antimonopolní úřad, který to ale zastavil, protože námitky přišly až po podpisu smlouvy. Jenže s tím se Leonardo nesmířil a teď podal návrh na zastavení zakázky. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se tím tedy bude znovu zabývat. 

Kdo také řeší bezpečnost ve Sněmovně:

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…