Šokující svědectví muže, který zná detaily o munici i pravděpodobnou příčinu prvního z výbuchů na Zlínsku

19.12.2014 21:45

K ParlamentnímListům.cz se dostaly materiály, které údajně putují mezi obyvateli obcí Vlachovic a Vrbětic na Zlínsku, kde bouchl již v říjnu sklad s muničním materiálem a nyní kvůli tomu areál hlídají vojáci. Dokumenty popisují, co výbuchu vlastně předcházelo a co se také v objektech skladovalo. Navíc ale zmiňují i to, čeho se všichni báli: Prý se tam skladovaly nejen rakety středního doletu SS 20, ale možná i rakety země - vzduch. To ale zase jiní vehementně popírají...

Šokující svědectví muže, který zná detaily o munici i pravděpodobnou příčinu prvního z výbuchů na Zlínsku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

Doposud byla veřejnosti utajená informace, co předcházelo prvotnímu říjnovému výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích. K ParlamentnímListům.cz se nyní dostaly materiály, s nimiž údajně pracuje nejenom Ministerstvo obrany, ale nejspíše i detektivové ostravské expozitury ÚOOZ. Ty suše popisují, co se vlastně v osudný den 16. října 2014 ve skladu číslo 16 stalo, než jím otřásla první exploze.

„Ve Vrběticích je v 27 objektech 15 tisíc tun munice - po odečtení váhy obalů 7 500 tun. Z toho plyne, že bezpečná kapacita skladu je 3,5krát překročena,“ zmiňuje kupříkladu materiál.

Popisuje také to, jak byly sklady hlídány. „Celý objekt hlídali dva vrátní (i ženy), ozbrojení plynovými pistolemi, jejichž povinností bylo areál několikrát za den objet autem... Plot okolo areálu je popadaný, takže se tam mohl kdokoliv dostat, dokonce i ukrást hromosvod a zavést jej do sběru. Objekty byly oploceny, ale brány často nebyly zamčeny, takže se šlo dostat do bezprostřední blízkosti budov,“ uvádí dokument dále.

Nezapomíná ani na zmínku o prvotním požáru, který v místě skladu číslo 16 nastal prý tesně před výbuchem, i když mnozí tvrdí, že je to smyšlené.

„Při požáru zasahovali hasiči včetně dobrovolných, kteří byli povoláni k požáru v muničním skladu (bývalém), ale netušili, že hoří přímo objekt a co obsahuje. Z místa ale ujeli těsně před finálním výbuchem, který rozmetal sklad a munici po okolí a uhasiI požár. Některým ze zasahujících hasičů se objevila po několika dnech na rukou vyrážka... Finální výbuch nastaI po ´x´ minutách neřízeného vybuchování munice a tlaková vlna porazila lidi až na Královci a Holém vrchu, tedy ve vzdálenosti až 13 km, a všichni měli shodně pocit, že z centra výbuchů vyletěla bomba a vybuchla 100 metrů od nich. Doteď nikdo nespecifikoval, co mohlo způsobit tak obrovskou explozi,“ uvádí se zde také.

Nebyly osvětleny informace o padesáti raketách SS 20...

Materiál ovšem kromě jiného hovoří překvapivě i o raketách SS 20: „Z Vojenského výzkumného ústavu pronikly informace, že bylo ohroženo území do vzdálenosti 50 kilometrů od výbuchu - dodnes nebyly osvětleny informace o padesáti raketách středního doletu SS 20, či informace o raketách země - vzduch.“

Server Lidovky.cz pak k tomu minulý týden přišel s informací, kolik výbušnin a které druhy se vlastně ve skladu 16 nacházely před výbuchem.

„Podle interních dokladů, s nimiž pracuje Ministerstvo obrany, mezi municí byly desítky leteckých bomb, tisíce granátů, samopalů a skoro čtyři miliony nábojů,“ napsaly Lidovky.cz s tím, že každá z leteckých pum obsahovala 70 kilogramů trhaviny. Sklad měla pronajatý společnost Imex Group.

Právní zástupce Imexu Radek Ondruš ale ParlamentnímListům.cz řekl, že by i jeho velice zajímalo, co bylo příčinou výbuchu. A materiálu, co dostaly ParlamentníListy.cz na stůl, se ani nepodivil. Podle něj je to ale velmi podivný pamflet.

Ondruš: Vláda to vše ví

„Pokud někdo takové informace šíří, tak k tomu má důvod, a je to pro vyšetřovatele, aby se tím začali zabývat. Zástupci vlády ale vědí, co v těch skladech bylo. My jsme jim totiž předali přesné uložení materiálu a navíc, když převážíte vojenský materiál jakéhokoliv druhu, počínaje bedničkou nábojů, tak musíte mít od policie povolení k přepravě, kde se uvádí, odkud a kam se to převáží. I Policie ČR od nás přesně věděla na počet kusů, co v kterém skladě firma Imex Group má,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Ondruš.

„Jak je mi známo, tak tam nemělo co hořet. I mne by ale zajímalo, proč tam došlo k tomu výbuchu. Policie to ale šetří jako úmyslný trestný čin obecného ohrožení, nehledě na to, že areál hlídali vojáci a policie a nikdo ze zaměstnanců Imexu u druhého výbuchu ani nebyl,“ řekl Ondruš dále redakci.

„S těmi raketami SS 20 jsem to již slyšel několikrát, jenže česká armáda je nikdy ve výzbroji neměla. Na území republiky ale kdysi byly, měli je Rusové, ovšem podle mezinárodní úmluvy měly být již dávno zlikvidovány,“ poznamenal navíc Ondruš. „Pokud tady někdo z místních šíří nějaké fámy, tak pak to dělá z nějakých důvodů. Nejste první, kdo se mne ptá na tyto věci,“ dodal.

ParlamentníListy ale získaly svědectví odborníka přes výrobu munice; v tomto odvětví je dokonce držitelem několika licencí na jejich výrobu a poblíž zmiňovaných skladů navíc i bydlí.

„V těch skladech v údolí A, kde to v říjnu bouchlo, je skoro veškerá munice, kterou kdysi vyráběly Vlárské strojírny. Tedy letecké pumy, urychlované bomby (urychlované raketovými motory)... Bylo to široké spektrum munice, kompletní výrobní program, který byl kdysi uskladněn v mobilizačních výrobních skladech strojíren. Ty se kdysi nacházely poblíž skladů v údolí B a C,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník, jehož jméno redakce samozřejmě zná, ale prozatím nezveřejní.

Podle něj ale bývalý státní podnik Vlárské strojírny ve Slavičíně skončil v roce 1999 ve zmanipulovaném konkurzním řízení a munice byla zásahem správce konkurzní podstaty přestěhována ze skladů patřících strojírnám právě do skladů v údolí A. Sice se prý ve Slavičíně vskutku nevyráběly nikdy velké rakety SS 20, ovšem nedá se prý vyloučit, že se ve vrbětických skladech tato výzbroj skutečně nacházela a je tam možná i doteď.

„Vlárské strojírny byl objekt nejvyššího utajení, kde se vyrábělo skoro všechno kromě těch velkých raket SS 20. Ovšem víme, že ty rakety SS 20 ve (vrbětických) skladech byly skladovány a také likvidovány,“ vypověděl dále odborník s tím, že tyto rakety se rozebíraly tím stylem, že se z nich nejprve odebíraly elektronické naváděcí součástky a pak se vodním paprskem řezalo palivo, což byla velice výbušná směs pohonné hmoty a okysličovadla. Raketa se pak řezala i na jednotlivé kousky, které připomínaly koláče.

Prý možností, jak k výbuchu ve skladu č. 16 došlo, bylo víc.

Ve staré munici působí vnitřní teplo

„Když je ta munice stará - a dá se s jistotou říci, že v těch skladech ve Vrběticích byla převážně munice stará víc jak dvacet let - tak je ve své podstatě vyschlá. Když je ale vyschlá, tak se velice rychle dostane  na základě nárazu do nestabilního stavu a aniž vybuchne, tak dohořívá. Pokud je v teple, tak to bouchá hned, a pokud není v teple, tak tam působí vnitřní teplo, protože to je chemická sloučenina, která může teplo sama nějakým nárazem vybudit,“ vysvětlil odborník s tím, že právě v tomto momentu to pak může vybuchnout velkým třeskem. Aby ale nedošlo k této obrovské a nezadržitelné explozi, tak se musí munice v tu chvíli dobře ochladit.

Navíc, když se jakákoliv munice vyrobí, tak má vždy prý i nějakou délku životnosti, která se u každé konkrétní zbraně uvádí vždy, ovšem po této době se z ní stane "tormentační munice" a proto se musí rychle delaborovat, tedy demontovat a likvidovat.

„Jak jsem již uvedl, životnost speciální munice bývá zhruba dvacet let. Za tu dobu se ale z munice v hermetickém uzavření stává brizantní munice, prostě vyschnutím a stářím se dostane na úroveň tormentačního tlaku, tzn. na úroveň tzv. ´přebití prachu v kanonu´, což pak může zničit i hlaveň. Právě proto se musí munice po určité době rozdělat. Na to ale musí být speciální prostory a speciálně školení lidé, kteří s tím umí zacházet a ne nějací študáci, co v těch skladech, než to bouchlo, prý byli,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz odborník s tím, že na delaboraci byli v původní muničce, tedy ve Vlárské zbrojovce, přísné postupy a předpisy a vše dělaly týmy školených lidí.

„Nejlepší způsob rozdělání je, že to necháte vylítnout do vzduchu...,“ naznačil dále možnost, proč to ve Vrběticích bouchlo. Podle něj je ale zcela běžná praxe ta, že se munice rychle rozprodá do zahraničí, což pak vysvětluje i fakt, proč mnozí svědci vypovídají, že se v objektech zcela běžně vyskytovali „podivní“ lidé, kterým se prý mohla dostat do rukou nejen munice z původní Vlárské zbrojovky, ale možná i know how na výrobu bomb a také třeba mnoho tun kyanidu, který se prý při výrobě munice běžně používá.

„Kšeftovat a rozprodávat do zahraničí, to je vskutku nejlepší způsob likvidace munice,“ přitakal nakonec v dlouhé zpovědi odborník, o němž pouze prozradíme, že měl vztah ke zmiňovaným Vlárským strojírnám a proto lze brát jeho informace za hodnověrné.

„Ty sklady podle mne nebyly připraveny konstrukčně na to, co se tam zřejmě dělalo. Hlavně byly mnohonásobně přetížené,“ dodal.

Jsou tam rozsáhlé podzemní prostory...

„I já jsem slyšel, že v těch skladech ve Vrběticích jsou prý rakety s ruskými nápisy. Je možné, že má jít právě o rakety SS 20 a SS 21, které mají dolet i pět tisíc kilometrů a mohou nést dokonce i hlavici vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží. Stačilo by, kdyby ta jedna raketa vybouchla, a pak to zničí nejen celou vesnici, ale i okolí do rozlohy 50 kilometrů,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ondřej Hoch, který před lety působil necelé dva roky v představenstvu Vlárských strojíren.

Podle jeho informací jsou dokonce pod sklady podzemní chodby a další utajené sklady, které jsou ale nyní nejspíše zaslepeny a zakonzervovány.

„Letecké pumy, co se ve Slavičíně vyráběly, se zavěšovaly pod křídla letadel. Ty se pak expedovaly třeba do Afghánistánu... Co já vím, tak se ve Slavičíně vyráběla speciální munice, byly tam stovky a někdy i tisíce tun ve skladech a před lety si to soukromé firmy kupovaly za babku a pak to rozvážely do svých skladů,“ poznamenal Hoch.

„Dokonce jsem se v odborných kruzích doslechl, jaký byl kolem obchodů s touto municí hrozný binec, jak se s tím kšeftovalo načerno a bez licence,“ dodal.

„Firma Imex Group nikdy delaborace vojenské munice nedělala. Byl tam sice (v jejich skladech) uskladněn vojenský materiál, ale žádná likvidace tohoto materiálu se tam neprováděla. Jsou tam v tom areálu přece další firmy, které skladují vojenský materiál,“ poznamenal na informace získané ParlamentnímiListy.cz právník Imexu Radek Ondruš s přiznáním, že firma měla skutečně ve skladech dělostřeleckou a leteckou munici, ale i pěchotní zbraně.

Bylo to v dřevěných bedýnkách

„Těsně před tím říjnovým výbuchem tam Imex Group dokonce měl munici přichystanou k odvozu. Tato munice byla již zaplacená a přichystaná v paletách a ti zaměstnanci, co šli dovnitř do skladu pro ni (a později také zahynuli - pozn. red,), tam šli jen proto, aby ty palety polepili. Byly to normální dřevěné bedýnky na munici. Ty jsou ale natřené nějakou chemikálií, která je nehořlavá, tak nevím, co tam hořelo,“ poznamenal rozpačitě právník.

„Ten den, kdy to bouchlo, tak již druhý den od nás policie dostala ke všemu podklady," dušoval se Ondruš. Jenže i další velký výbuch, k němuž došlo předminulý týden ve skladu číslo 12, se odehrál v muničním skladu, jenž si pronajímá Imex Group. Tomu ale prý Ondruš už vůbec nerozumí. Připomněl ovšem v souvislosti s tím, že policie obě události šetří jako úmyslné obecné ohrožení.

„Jediná raketa SS 20 není v areálu muničáku,“ řekl ke spekulacím pro ParlamentníListy.cz navíc i poslanec Jaroslav Holík (Úsvit), který bydlí prý jen 20 kilometrů od skladů.

Holík: Vždyť SS 20 má jen muzeum!

„Já jsem to zjišťoval a jediná raketa, co existuje, tak je jen maketa, tedy kostra SS 20, která je umístěná v učňovském muzeu, aby žáci vojenského učiliště věděli, jak vypadá. Je to tedy přehnaná informace. Že se tam ale na místě raketové palivo zpracovávalo, ještě když ty sklady mělo ve své působnosti vojsko, tak to je pravda,“ upozornil Holík. Speciální munici podle něj v místě skladů zpracovává firma Bochemie a nikoliv Imex Group.

Podle dokumentu, které mají k dispozici také Lidové noviny, pak ve skladu číslo 12 vedle pěti tisíc kusů střel v posledních měsících leželo 688 granátů, přičemž každý skrýval přes 16 kilogramů trhaviny. Jen granáty tak obsahovaly přes 11 tun trhaviny!

„Po výbuchu skladu jeden z nich skončil na střeše 230 metrů vzdálené budovy pronajaté společností STV Group. Policisté kvůli tomu znovu evakuovali obyvatele okolních vesnic Haluzice a Lipová,“ napsaly k tomu 10. prosince lidovky.cz.

Jak ČTK dnes informovala, z areálu muničních skladů ve Vrběticích se v noci na dnešek prozatím neozval žádný neřízený výbuch. Uvedla to zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Sedmým dnem je tak podle ní v oblasti klid. Pyrotechnici ovšem stanovili devítidenní lhůtu bez náhodné detonace a teprve po jejím uplynutí se pustí do přípravy areálu na odvoz munice a to do muničního skladu v Květné.

Na místě je vždy zhruba 200 vojáků

Kolem ohnisek výbuchů obou skladů je nyní stanoven bezpečnostní, asi 14 kilometrů dlouhý okruh, jehož střežení převzala v pondělí armáda. Podle zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Balouna bude mít na místě vždy zhruba 200 vojáků, kteří využívají zázemí základen ve Vrběticích a Haluzicích. Počet policistů klesl o polovinu zhruba na 50.

Podle oficiálních zpráv je v areálu mezi obcemi Vrbětice a Vlachovice údajně uskladněno celkem 988 tun výbušnin v majetku čtyř firem: kromě zmiňovaných Imex Group a Bochemie tam má munici ještě Excalibur Army a STV Group. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nemají sklady s Armádou České republiky nic společného prý již od roku 2007, zmiňované čtyři firmy mají sklady od armády ale pronajaté.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) minulý týden v Poslanecké sněmovně zveřejnil, že celý areál má na délku 10 km. "Dlouho se tady mluví a spekuluje o tom, jak je areál vlastně velký. Ten areál má na délku 10 km. Je to obrovský areál, v kterém je 50 objektů. V 27 těchto objektech, a většina z nich má rozsah 500 až 1000 m2, tak ve 27 byla uložena munice," upozornil přitom Chovanec.

Podle něj bylo nyní vyšetřování kolem kauzy rozšířeno o trestný čin v souvislosti s výbuchy.

„Po druhém výbuchu byl trestný čin překvalifikován na trestný čin úmyslný,“ zdůraznil ve sněmovně Chovanec s tím, že současné vyšetřování vede krajská expozitura ÚOOZ v Ostravě a celý případ se řeší ve fázi "vyhrazené."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…